almightly
Wysłany: Nie 20 Lis, 2011 Stołek Basix DT-410
Witam wszystkich na wstępie i życzę miłej lektury.
Na początek coś o moim doświadczeniu z bębnami.
Swoją przygodę z perkusją zacząłem 2 lata temu i od tego czasu ćwiczę sumiennie, dzień w dzień minimum 4h ( pozdrawiam żonę ) . W sercu mam power metal, ale nie zamykam się na jeden nurt muzyczny, staram się grać wszystko po trochu z naciskiem na metal. Nie jest to duży staż gry wręcz to raczkowanie ale "pupę" każdy ma, i ja również ją posiadam, dlatego postanowiłem podzielić się moimi odczuciami po 2 letnim użytkowaniu Stołka Basix DT-410. Dość o mnie przechodzę do konsensusu.
Opis
Przyznam, że nie byłem przekonany do tego siedziska przed zakupem. Mimo bardzo atrakcyjnej ceny miałem obawy przed słabym wykonaniem przed nieznaną marką i nie dociągnięciami przeszkadzającymi w grze, ale jak to mówią raz się żyje. Szukałem dużo informacji na temat tego Basixa i jak to zawsze bywa zdania były podzielone. Stołek na pierwszy rzut oka wygląda przyjemnie i solidnie, wydaje się być przy tym dobrze wykonany, oczywiście tak jest mimo to jak to każdy sprzęt ma swoje wady, ale o tym później. Poniżej wrzuciłem zdjęcie poglądowe testowanego przeze mnie stołka oraz parę szczegółów technicznych.
Dane techniczne:
- siedzisko motocyklowe obite aksamitem oraz sztuczną skóra (skajem) na obrzeżach
-siedzisko o wymiarach 35 cm szerokości /9 cm wysokości
-regulacja wysokości z blokowaniem za pomocą motylka
-wysokość stołka od 43 cm do 65 cm
-troje podwójnych nóg
-waga ponad 5kg
Wygląd oraz wykonanie
Na stołek patrzy się bardzo przyjemnie, trzy posrebrzane nogi, aksamitnie lśniące siedzisko po prostu cudo za tą cenę. Niestety po dwóch latach miejscami da się dostrzec pękające szwy pod siedziskiem łączące aksamit ze skajem, jest to jedyny widoczny mankament i zmęczenie materiału po takim czasie. Sam stołek wykonany jest naprawdę solidnie, podwójne nogi spełniają swoją rolę w stu procentach, dzięki gumowym stopkom stołek nie jeździ zarówno na płytkach w łazience (testowałem osobiście na wykładzinie oraz na parkiecie. Sam ważę ok. 90 kg, więc i moją wagę wytrzymuje spokojnie. Niestety ma pewną wadę trzeba sporo siły włożyć w dokręcenie motylków żeby wszystko trzymało jak należy, przy słabszym dokręceniu stołek dosłownie szaleje pod czterema literami. Motylki odpowiedzialne za trzymanie siedziska oraz gwintu łączącego siedzisko z nogami są nie poręczne i nie wygodne w użyciu, co utrudnia ich dokręcenie. Aksamitno - skajowe siedzisko wykonane jest również należycie, poza wcześniej wymienionym przeze mnie pruciem się od spodu szwów. Góra siedziska, co dziwne, która jest używana non stop takich problemów nie ma i wszystkie szwy są w takim stanie jak przy zakupie. Aksamit niestety miejscami jest powycierany, ale to już jest nie uniknione przy tak częstym użytkowaniu. Po dwóch latach nie ma żadnych luzów nic nie lata i nie stuka.
Użytkowanie
Stołek jest bardzo wygodny do siedzenia niestety tylko przez maksimum godzinę po tym czasie trzeba wstać rozprostować pośladki co przy dłuższym graniu jest uciążliwe, regulacja jest prosta w obsłudze i jedyne, co to jak wyżej trzeba trochę siły w dokręceniu motylków, aby nic nie latało. Nie mam żadnych zastrzeżeń do stabilności stołka, przy czym nie zajmuje dużo miejsca za samymi bębnami, chociaż jak na tego typu stołek to waga ponad 5kg przy innym hardwarze przenoszonym pod pachą robi różnice. Wielkość siedziska jest jak dla mnie idealna do tego duży zakres regulacji wysokości pozwoli na dopasowanie do naprawdę sporych rozmiarów bębniarzy
Podsumowując:
Basix t-410 jest dobrym wyborem dla ludzi, którzy traktować go będą jako stołek do prób gdyż sama wygoda dłuższego siedzenia na nim zostawia wiele do życzenia. Ogólne wykonanie jest bardzo dobre. Po dwóch latach, czyli po minięciu okresu gwarancji jedynie, co uległo zniszczeniu to szwy materiałowe. Stołek ten spełnia swoją role idealnie i spokojnie mogę go polecić osobom, które nie posiadają większej gotówki do zainwestowania w sprzęt klasy wyżej. Jeśli miałbym stanąć jeszcze raz przed wyborem stołka z klasy średniej na pewno wybrałbym ten model dzięki właśnie wykonaniu i solidności sprzętu. Jest to stołek praktycznie dla każdego i na pewno zarówno mi jak i innym użytkownikom posłuży przez długie lata.
Plusy
- niska cena
- bardzo dobry stosunek jakości do ceny
- solidne wykonanie
- stabilny
- zajmujący mało miejsca
Minusy
- po godzinie ciężko na nim wysiedzieć
- słabe obszycie spodniej części materiału
- nie praktyczne i ciężkie w użyciu motylki
- waga
_________________ "Zaproście zespół na scenę... A, i perkusistę też."