Witam, omawiany set, jest tegorocznym setem, w następującej konfiguracji (głębokość x średnica):
18"x22" Bass Drum
8"x10" Tom Tom
9"x12" Tom Tom
14"x16" Floor Tom
PIERWSZE WRAŻENIE
No to jedziemy...Set dotarł do mnie zapakowany jak zwykle po mistrzowsku w dwa kartony. Mam pojęcie o czym mówię ponieważ to już trzeci set Tamy w moim życiu, i za każdym razem nie mogłem wyjść z podziwu jak można spakować tak by było praktycznie, ale i bezpiecznie
Już po otwarciu widać, że nie ma żartów i to już naprawdę półka pro, korpusy polakierowane genialnie, hardware, każda śrubka, wszystkim można się zachwycać no i ten zapach...Tak , tak, zapach, do dziś pamiętam zapach werbla, który nabyłem daaawno temu (1995), oczywiście to Tama, po otwarciu kartonu i case...poezja
MONTAŻ
Myślę, że nikt nie będzie miał z tym problemu, wszystko jest jak trzeba, dołączone naciągi ja osobiście zamieniłem na Remo ( w zestawie Evans Genera G2, G1 oraz na stopę EQ4), rezonans został oryginalny, a na górę Emperor Clear, na stopie zaś mam Evansa G-Mad.
Niestety, set nie zawiera żadnych clampów, to same, gołe bębny. Naciąg rezonansowy w stopie stylizowany jest na vintage i ma to swój urok.
BUDOWA
Jak wiadomo korpusy są w 100% klonowe i tak tomy i floor tom to 6 warstw i w sumie 5 mm grubości, a bęben basowy to 8 warstw które dają nam 7 mm średnicy. Do tego wszystkiego mamy oczywiście straclassicowe Star-Casty (bardzo różniące się od tych z np. Superstar Custom Hyper-Drive), obręcze Die-Cast, a wszystko to w wykończeniu Black Nickel, ale dostępna jest też tradycyjna wersja wykończenia.Wszystkie podkładki, śrubki i te specyficzne piękne starclassicowe lugi wykonane są bez zarzutu. Nóżki do floor toma wyposażone są też w memory locki, ułatwiające życie. Zwracam też uwagę na nowe logo na korpusach http://images40.fotosik.p...9416fd7fmed.jpg
BRZMIENIE
Czego powinniśmy spodziewać się po klonie? Mocy, ciepłego okrągłego soundu?...Miałem dylemat czy nie zdecydować się na bubinge, zawsze chciałem mieć maple i pozostałem wierny marzeniom. Teraz wiem, że to był doskonały wybór, klon jest moim zdaniem bardziej uniwersalny. Set ma za sobą ok 40 koncertów i nie zawiodłem się. W stopie wyciąłem otwór i zamontowałem Bass Drum'os, bęben basowy brzmi potężnie z fajnym atakiem, ma to coś, coś co na koncertach słuchaczom wgniata klatkę piersiową tak że brakuje tchu. Tomy brzmią genialnie, wystarczy je lekko uderzyć, a one już odzywają się pięknym, okrągłym i pełnym soundem. Nie powiem żebym je głaskał, ale do siłowców z pewnością nie należę.Pora na floor tom...i tu powiem Wam mega zaskoczenie. Ten bęben ma takie pier...cie, że kapcie spadają. Ja osobiście preferuję dłuższy sound, nietłumiony. Floor tom po prostu urywa jaja bez dwóch zdań
PODSUMOWANIE
Profesjonalny set, doskonałe wykonanie, prezencja na scenie rewelacyjna, mega brzmienie, jedynym minusem dla potencjalnych nabywców może być cena, która oscyluje w detalu na ok. 9 tysięcy PLN, ale to już półka pro i nie ma się co dziwić, ten set wart jest swojej ceny. Mam nadzieję, że pomimo tego, że jestem endorserem Tamy ta krótka charkterystyka zestawu okaże się komuś pomocna i nie zostanie potraktowana jako tylko reklama...
W studiu jeszcze nie miały okazji, ale na żywo sprawdziły się idealnie w przeróżnych warunkach:)))
Dostępne są jeszcze dwie oprócz mojej podstawowe konfiguracje, które są poniżej, a dalej indywidualne bębny, można oczywiście samemu coś skomponować, ale uprzedzam, że to dużo większy koszt.
Sety:
18"x22" Bass Drum
8"x10" Tom Tom
9"x12" Tom Tom
11"x14" Tom Tom
20"x22" Bass Drum
8"x10" Tom Tom
9"x12" Tom Tom
12"x14" Floor Tom
14"x16" Floor Tom