W styczniu tego roku stałem się posiadaczem setu blach Zildjian ZXT Pro i postanowiłem napisać crash test tych blach.
ZXT to seria dla perkusitow grających muzykę typu rock czy metal, crash test ten dotyczy zestawu składającego się z:
Hi hat 14”
Crash 14,16”
Ride 20”
Wygląd i wykonanie:
Blachy wyglądają bardzo podobnie do serii A Custom są gładkie i dopiero
pod światło widać tłoczenia. Są wykonane staranie, nie dopatrzyłem się, jakich kolwiek niedociągnięć. Świecą się ładnie i co najważniejsze bardzo dobrze brzmią.
Blachy oczywiście są w jakimś stopniu toczone maszynowo jak zwykle bywa to przy blachach średnich i niższych serii.
Krawędzie są równe i łagodnie zakończone. Niema żadnych nierówności utrudniających zamontowanie blachy na statywie itp. W blachach z tej serii ozdobą jest piękną żółta wytwarzana laserowo grawerka Zildjian, a napisy tradycyjnie czarne informujące o serii, producencie, grubości i rozmiarze talerza.
Brzmienie:
Hi hat 14” Solid Hi hat
Hi hat ten ma jasny atak i pełny dźwięk, jest bardzo selektywny na zamkniętym, kazde cykniecie jest bardzo dobrze słyszalne, na otwartym brzmi bardzo ostro, jest glosny i co najważniejsze przy graniu noga talerze nie rozjeżdżają się!! W/g mnie najlepsza część zestawu.
Crash 14” Thin Crash
Ten crash brzmi dość wysoko i krotko, jest szklisty, ma gładkie brzmienie z szybkim wygasaniem, wg mnie najsłabsza cześć zestawu.
Crash 16” MEDIUM THIN CRASH
Ten crash brzmi zdecydowanie lepiej od swojego mniejszego brata, ponieważ brzmi dłużej jest wyrazisty i pokusiłbym się o stwierdzenie ze można go spokojnie ride’owac, jedyną ku temu przeszkodą jest mała główka. Brzmi jasno jest ostry, ma wysoki płynny dźwięk crasha, jest gruby i dość ciężki, idealny do rocka czy metalu, idealnie zgrywa się z ridem i hi-hatem przy akcentach.
Ride 20” Medium Ride
Ride z serii ZXT brzmi bardzo ładnie, jest dość szklisty, brzmienie się nie rozmywa, nie wzbudza się zbyt szybko jest gruby i bardzo ciężki, co jest następstwem tego ze blacha bardzo długo wybrzmiewa, kolpulka brzmi stanowczo za krótko, ale za to bardzo wysoko, ride jest selektywny i prócz brzmienia główki bardzo mi się podoba.
Podsumowując: Blachy te miałem okazje przetestować w każdych warunkach poza studyjnymi.
Ogólnie blachy te charakteryzują się brzmieniem ostrym, jasnym i przede wszystkim wysokim w przypadku. Blachy są bardzo selektywne i mają świetny, jasny i mocno przebijający się atak.
Seria ZXT to blachy dla bardziej zaawansowanych muzyków za nie duże pieniądze, Set składający się z hh14”,cr16”,rd20” oscyluje w granicach 1400-1600zl.
Zestaw ten jest najlepszym w/g mnie wyborem dla kogoś, kto szuka dobrego brzmienia za nie duża kasę i do tego lubi napis, ZILDJIAN
Wg mnie jest to bardzo fajny, przejrzysty crash test. Jestem pewien, że nigdy bym tych blach nie kupił, bo nie lubię ostrego i jasnego brzmienia , ale dla rockmanów i metalowców blaszki będą wyśmienite (wiem, bo slyszalem na żywo). Co do crash testu: dobrze, że zrobiles duzo zdjęć blaszek. Myślę, że test ten usytysfakcjonuje każdego, kto zechce zainteresować się tymi blachami. Pozdrawiam!
Nie powiedzialbym ze sa one najlepszym wyborem 50% ceny tych blaszek placimy za napis "Zildjian" a nie za stare i profesionalne wykonanie Zildjiana
W takiej cenie mozna kupic o wiele lepsze blaszki do ostrej muzyki
Tak moze Alchemy Art-y kupic, ale one brzmia bardzo szkliscie i wysoko, a zildjiany raczej troche nizej, ja osobiscie nie lubie brzmienia wysokiego gustuje raczej w niskim
Tak moze Alchemy Art-y kupic, ale one brzmia bardzo szkliscie i wysoko, a zildjiany raczej troche nizej, ja osobiscie nie lubie brzmienia wysokiego gustuje raczej w niskim
To nie znaczy ze to jest najlepszy wybor talerzy do ostrej muzy
Witam! test rzeczywiscie dokladny:) Gram na tych blaszkach okolo dwoch lat i zgadzam sie prawie ze wszystkim co napisal autor.
Hi-hat-super jak na swoja cene, jestem zaskoczony ze tak dobrze sie sprawdza,
Ride- tez w miare ok podpisuje sie pod tym co napisal Chudzik, bell brzmi kiepsko i mocno trza udezyc zeby cos wycisnac,
Crash-tu niestety sie nie zgodze, moim zdaniem za delikatny kiepsko sie przebija,zaznacze ze nie gram ostrej muzy(rock z elementami funk&reage) mysle ze to największy minus tego setu. Dodam jeszcze ze niestety nie jest trwaly po mniej wiecej roku uzytkowania pojawila sie male pekniecie i juz nie dalo sie go uratowac:( zmasakrowal sie dokumentnie
Jesli ktos chcialby posluchac jak gadaja te blaszki moge udostepnic jakies nagrania, jakosc jest na tyle dobra ze mozna ocenic brzmienie
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010
b8
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010
b8
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!