Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Crash Test » Zildjian ZXT Pro
Zildjian ZXT Pro
Autor Wiadomość
chudzik5

Wysłany: Pon 09 Kwi, 2007   Zildjian ZXT Pro

W styczniu tego roku stałem się posiadaczem setu blach Zildjian ZXT Pro i postanowiłem napisać crash test tych blach.

ZXT to seria dla perkusitow grających muzykę typu rock czy metal, crash test ten dotyczy zestawu składającego się z:
Hi hat 14”
Crash 14,16”
Ride 20”
perkusja
Wygląd i wykonanie:
Blachy wyglądają bardzo podobnie do serii A Custom są gładkie i dopiero
pod światło widać tłoczenia. Są wykonane staranie, nie dopatrzyłem się, jakich kolwiek niedociągnięć. Świecą się ładnie i co najważniejsze bardzo dobrze brzmią.
Blachy oczywiście są w jakimś stopniu toczone maszynowo jak zwykle bywa to przy blachach średnich i niższych serii.
Krawędzie są równe i łagodnie zakończone. Niema żadnych nierówności utrudniających zamontowanie blachy na statywie itp. W blachach z tej serii ozdobą jest piękną żółta wytwarzana laserowo grawerka Zildjian, a napisy tradycyjnie czarne informujące o serii, producencie, grubości i rozmiarze talerza.

Brzmienie:
Hi hat 14” Solid Hi hat
perkusja
perkusja
Hi hat ten ma jasny atak i pełny dźwięk, jest bardzo selektywny na zamkniętym, kazde cykniecie jest bardzo dobrze słyszalne, na otwartym brzmi bardzo ostro, jest glosny i co najważniejsze przy graniu noga talerze nie rozjeżdżają się!! W/g mnie najlepsza część zestawu.

Crash 14” Thin Crash
perkusja
perkusja
Ten crash brzmi dość wysoko i krotko, jest szklisty, ma gładkie brzmienie z szybkim wygasaniem, wg mnie najsłabsza cześć zestawu.

Crash 16” MEDIUM THIN CRASH
perkusja
perkusja
Ten crash brzmi zdecydowanie lepiej od swojego mniejszego brata, ponieważ brzmi dłużej jest wyrazisty i pokusiłbym się o stwierdzenie ze można go spokojnie ride’owac, jedyną ku temu przeszkodą jest mała główka. Brzmi jasno jest ostry, ma wysoki płynny dźwięk crasha, jest gruby i dość ciężki, idealny do rocka czy metalu, idealnie zgrywa się z ridem i hi-hatem przy akcentach.

Ride 20” Medium Ride
perkusja
perkusja
Ride z serii ZXT brzmi bardzo ładnie, jest dość szklisty, brzmienie się nie rozmywa, nie wzbudza się zbyt szybko jest gruby i bardzo ciężki, co jest następstwem tego ze blacha bardzo długo wybrzmiewa, kolpulka brzmi stanowczo za krótko, ale za to bardzo wysoko, ride jest selektywny i prócz brzmienia główki bardzo mi się podoba.

Podsumowując: Blachy te miałem okazje przetestować w każdych warunkach poza studyjnymi.
Ogólnie blachy te charakteryzują się brzmieniem ostrym, jasnym i przede wszystkim wysokim w przypadku. Blachy są bardzo selektywne i mają świetny, jasny i mocno przebijający się atak.
Seria ZXT to blachy dla bardziej zaawansowanych muzyków za nie duże pieniądze, Set składający się z hh14”,cr16”,rd20” oscyluje w granicach 1400-1600zl.
Zestaw ten jest najlepszym w/g mnie wyborem dla kogoś, kto szuka dobrego brzmienia za nie duża kasę i do tego lubi napis, ZILDJIAN

jacek-bębniarz 

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007   

Wg mnie jest to bardzo fajny, przejrzysty crash test. Jestem pewien, że nigdy bym tych blach nie kupił, bo nie lubię ostrego i jasnego brzmienia 8) , ale dla rockmanów i metalowców blaszki będą wyśmienite (wiem, bo slyszalem na żywo). Co do crash testu: dobrze, że zrobiles duzo zdjęć blaszek. Myślę, że test ten usytysfakcjonuje każdego, kto zechce zainteresować się tymi blachami. Pozdrawiam!

smolper

Wysłany: Sro 11 Kwi, 2007   

No Chudzik postarałeś sie:):) Ciekawy Crash test

Ari

Nie powiedzialbym ze sa one najlepszym wyborem :) 50% ceny tych blaszek placimy za napis "Zildjian" a nie za stare i profesionalne wykonanie Zildjiana
W takiej cenie mozna kupic o wiele lepsze blaszki do ostrej muzyki :)
http://forum.perkusjaonli...8492.htm#158911

Grummer
Strč prst skrz krk!

Np. Alchemy Pro ART :wink:

chudzik5

Wysłany: Czw 12 Kwi, 2007   

Tak moze Alchemy Art-y kupic, ale one brzmia bardzo szkliscie i wysoko, a zildjiany raczej troche nizej, ja osobiscie nie lubie brzmienia wysokiego gustuje raczej w niskim :)

Ari

chudzik5 napisał/a
Tak moze Alchemy Art-y kupic, ale one brzmia bardzo szkliscie i wysoko, a zildjiany raczej troche nizej, ja osobiscie nie lubie brzmienia wysokiego gustuje raczej w niskim :)

To nie znaczy ze to jest najlepszy wybor talerzy do ostrej muzy :P

chudzik5

W/g mnie jest... :)

QviateQ

Wysłany: Czw 03 Maj, 2007   

Chudzik5 jaką muzyke grasz na tych blachach?

chudzik5

Wysłany: Czw 03 Maj, 2007   

Hmm dosc mocna, gram hard-rock i sie spisuje zawodowo, mie za glosno nie za cicho :D Niedlugo bede na nich nagrywal wiec bedzie okazja posluchac :)

QviateQ

Wysłany: Pią 04 Maj, 2007   

Myślisz ze do lżejszego grania się nada?

chudzik5

Wysłany: Wto 29 Maj, 2007   

Mysle ze tak :)

werbelek

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007   

Jaka jest roznica pomiedzy ZXT Pro i Rock? Ktore lepsze do "lzejszej " muzy, tzn nie do ciezkiego rocka ale do lzejszego, bluesa?

QviateQ

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007   

Rock jak sama nazwa wskazuje są dedykowane do rocka i dalej. Ich grubość jest większa. Do lżejszych klimatów wez medium.

werbelek

Wysłany: Sro 12 Wrz, 2007   

medium znaczy Pro...tak?

QviateQ

Wysłany: Sro 12 Wrz, 2007   

tak

werbelek

Wysłany: Nie 07 Paź, 2007   

wie ktos moze jak do tych blaszek mają sie sabiany XS20?

cytu

Wysłany: Wto 29 Sty, 2008   

Witam! test rzeczywiscie dokladny:) Gram na tych blaszkach okolo dwoch lat i zgadzam sie prawie ze wszystkim co napisal autor.
Hi-hat-super jak na swoja cene, jestem zaskoczony ze tak dobrze sie sprawdza,
Ride- tez w miare ok podpisuje sie pod tym co napisal Chudzik, bell brzmi kiepsko i mocno trza udezyc zeby cos wycisnac,
Crash-tu niestety sie nie zgodze, moim zdaniem za delikatny kiepsko sie przebija,zaznacze ze nie gram ostrej muzy(rock z elementami funk&reage) mysle ze to największy minus tego setu. Dodam jeszcze ze niestety nie jest trwaly po mniej wiecej roku uzytkowania pojawila sie male pekniecie i juz nie dalo sie go uratowac:( zmasakrowal sie dokumentnie
Jesli ktos chcialby posluchac jak gadaja te blaszki moge udostepnic jakies nagrania, jakosc jest na tyle dobra ze mozna ocenic brzmienie

total_olev 

Wysłany: Sob 31 Lip, 2010   

z jakiego stopu brązu są te blachy?

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

b8

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

b8

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Crash Test » Zildjian ZXT Pro