Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » AmatiPearlTamaPaiste
AmatiPearlTamaPaiste
Autor Wiadomość
aptp

Wysłany: Pią 06 Lip, 2007   

Dzięki za uznanie. Szkoda tylko, że pomimo tych wszystkich zabiegów wartość rynkowa mojej Amatki praktycznie wogóle nie rośnie :wink: ale za to mój sentyment do niej ho,ho to juz prawie Mount Everest :lol:

jacek1

Wysłany: Pią 06 Lip, 2007   

jesli bedziesz chcial sprzedawac to jestem pierwszy w kolejce :P
Sprzedam wszystko dookola zeby ja miec :)

Unit03

Wysłany: Pon 09 Lip, 2007   

Hm, czemu ten "grzbiet" jest jakby po zewnętrznej stronie bębna, a nie na środku sklejki?

Yagarn

Ja mam krawędź lekko po zewnętrznej stronie też w Yamaszce Stage Custom Advantage, więc może tak to już jest :P

Macio93

Mam pytanko co to za Blaszki z niebieskimi napisami ?? :D A perka w skali 0-10 daje 11 :D

sebeksb 

kurcze łądny :D praca się opłaca :D mało podobne do Amati bardziej do bębnów jakiejś wysokiej klasy :D

aptp

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007   

Yagarn napisał/a
Ja mam krawędź lekko po zewnętrznej stronie też w Yamaszce Stage Custom Advantage, więc może tak to już jest :P

Właśnie mniej więcej tak to powinno być, a moje zdjęcie niestety nie pokazuje tego zbyt dobrze - sorry, ale krawędzie są o.k.

aptp

Wysłany: Wto 10 Lip, 2007   

Macio93 napisał/a
Mam pytanko co to za Blaszki z niebieskimi napisami ?? :D A perka w skali 0-10 daje 11 :D

Blaszki z niebieskimi napisami to niestety (dla mnie) już nie produkowana formuła Paiste 2000. Bardzo lubię ich brzmienie.

coyte

Wysłany: Sro 11 Lip, 2007   

Mistrzostwo świata! :) Brawo dla zapał w renowacji.

mappeto

Wysłany: Czw 19 Lip, 2007   

Śliczne! Sam przez kilka lat łoiłem Amati, dopóki nie kupiłem Mapex'a... mam spory sentyment do niej... w dalszym ciągu stoi sobie spakowana ładnie. Mam wersję limitowaną na ramie z 5 tomami i głębszą stopą. Co jak co... ale nigdy nie powiedział bym że tak może wyglądać Amati :)
Świetna robota...

aptp

Wysłany: Sro 22 Sie, 2007   

Witam po przerwie. Oto moje najnowsze "dziecko", BD 18 cali zrobiony z FT 18 cali oczywiście marki Amati. Technologia ta sama, co przy całym zestawie. Całość "zasilona" długo poszukiwanymi obręczami drewnianymi, oraz co najważniejsze membranami - uderzana Aquarian Super Kick I i rezonans Aquarian Regulator. "Robiłem" ten BD z pobudek czysto hobbystycznych, oraz z ciekawości jak zabrzmi..... i co zapytacie? Jak dla mnie bomba :o ku mojemu zaskoczeniu brzmi nieco lepiej niż jej "starsza siostra" BD 22" x 16", która jest wyposażona w takie same membrany. Może dlatego, że przy średnicy 18 cali ma taką samą głębokość 16 cali tak jak 22-ka czyli porównując średnicę obu bębnów 18-ka jest po prostu "głębsza". Tak to sobie tłumaczę :D . Chyba nowa 18-ka stanie się moim podstawowym BD jest w końcu mniejsza i lżejsza w transporcie.
perkusja

perkusja
perkusja

perkusja
perkusja

Unit03

Jak to "maleństwo" ślicznie wygląda :O gratulacje...

aptp

Dzięki :) Najbardziej się cieszę z tego, że to "maleństwo" fajnie brzmi bez żadnego dodatkowego wygłuszania wewnątrz. Jeszcze dwie fotki.
perkusja
perkusja
perkusja
perkusja

YelloW_EyE 
Rowan

oczy mi wyszły na wierzch no zajebiste poprostu.

Meinl

OCD&P 
po prostu Paweł

Wysłany: Czw 23 Sie, 2007   

Pieknie najbardziej mi sie podobaja te obrecze one dodaja calego uroku gratuluje

chudzik5 

No piekne, hehe ja kupilem tez 18" kociolek od grummera i mialem sobie robic centralke, no ale niestety wyjazd do angli mnie zaskoczyl wiec sprzedalem ja kumplowi, ale jak wroce do polski to bede mu ja malowac :D Wiec wrzuce fotki i pokaze co wyszlo :D
PS gdzie kupiles obrecze? To powiem kumplowi, napewno sobie kupi :D

aptp

chudzik5 napisał/a
PS gdzie kupiles obrecze? To powiem kumplowi, napewno sobie kupi :D

Każda z obręczy jest z innego źródła i dlatego (niestety) trochę się od siebie różnią. Jedna z nich zakupiona przez allegro w Bertrandzie chyba ponad rok temu jako używana i chyba ostatnia z ich zasobów za nieduże pieniądze, druga "trafiona" na holenderskim e-bay'u za sporo bo 15 euro, ale za to brzoza, gruba na 8 mm i piękny twardy lakier, po prostu bajka. Niestety Gość miał tylko jedną :cry: Ogólnie z takim asortymentem u nas w kraju jest bardzo słabo niestety.

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

jacek1

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007   

planujesz moze kiedys sprzedac te bebny? popadam w glebokie zalamanie kiedy je widze a ich nie mam :)

aptp

Wow, naprawdę nie sądziłem, że tak na serio się zakręciłeś na te bębny :) Powiem tak, marzą mi się lepsze bębny np. jakiś Pearl SRX albo taki jak ten http://www.allegro.pl/ite...ige_select.html ale mam również ogromną frajdę z przygotowywania kolejnych części tego coraz już większego zestawu Amati. Teraz "szykuję" tom 10" oczywiście na bazie oryginalnego korpusu, oraz werbel piccolo 10x4" na bazie jakiegoś Basixa czy innego Dixona, ale do rzeczy, wsadziłem w ten zestaw tyle własnej pracy i trochę pieniędzy, że chyba nikt by go nie kupił odemnie za równowartość tego co w niego włożyłem, bo to nadal tylko Amati. Zatem bębny pewnie pozostaną u mnie długo ze względu na sentyment i niemożność sprzedania ich bez straty, a przecież nikt z nas nie lubi świadomie dokładać do interesu :) Ale bardzo mi miło, że jeszcze komuś się one podobają tak, jak mi.

Dziarski Henk

<3 zakochałem się w tej centralce
aptp nie myslałes o otworzeniu firmy zajmujacej sie tuningiem bebnow bo wychodzi Ci to naprawde bardzo dobrze

aptp

Wysłany: Nie 21 Paź, 2007   

Niestety, zawód jaki wykonuję jest daleki od tuningu bębnów, a na razie (wspólnie z żoną oczywiście) utrzymuję z niego piecio osobową rodzinę, więc chyba go nie zmienię :lol: ale w te wakacje miałem "obowiązek" i ogromną przyjemność kupować swojej córce lutnicze skrzypce, więc odwiedziłem pewnego lutnika z Nowego Targu i będąc goszczonym i oprowadzanym po jego pracowni po prostu zakochałem się w drewnie jako materiale. To naprawdę fantastyczny materiał i wręcz uwielbiam z nim pracować w tych swoich pseudo lutniczych udoskonalaniach bębnów. Nawet przez moment pomyślałem, że gdybym miał ze dwadzieścia lat mniej, to może bym poszedł do Technikum Plastycznego w Zakopanem lub na ucznia do jakiegoś Podhalańskiego lutnika :D Więc rzeczywiście jest to w tej chwili moje wielkie hobby.

515 

moze nawet nie tyle co tuningiem a tworzeniem beczek np. z korpusow kellera! :)

jacek1

zabrales mi ostatnia nadzieje.... ide sie powiesic :D :(

aptp

Stary nic nie jest jeszcze stracone, tylko musiałbyś zwariować i przeznaczyć na mój shell set Amati tyle co na nowego Ever Play'a z hardwarem :wink:

jacek-bębniarz 

czyli ile dokładnie? ile chcesz za jaki set i jakie wymiary? odp.

jacek1

powiedz co za ile ;)

aptp

No to skoro chcecie wiedzieć....
Shell set Amati w tej chwili składa się z:
1. BD 22"x16" bez otworu na gniazdo, 10 lug na stronę, Aquarian SK II + Aquarian Regulator
2. BD 18"x16" 8 lug na stronę, Aquarian SK I + Aquarian Regulator
3. TT 16"x13" 8 lug na stronę, Remo Pinstripe + Remo Ambasador
4. TT 14"x10" 8 lug na stronę, Remo Pinstripe + Remo Ambasador
5. TT 13"x9" 6 lug na stronę, Remo Pinstripe + Remo Ambasador
6. TT 12"x8" 6 lug na stronę, Remo Pinstripe + Remo Ambasador
7. TT 10"x7" 6 lug na stronę, Remo Pinstripe + Remo Ambasador (tom jest w trakcie roboty zakładam, że wyjdzie jak cała reszta setu :) )
Wszystkie tomy i BD mają wymienione śrubki i podkładki przykręcające lugi do korpusu na niklowane gwiazdkowe jednolite w całym zestawie. Każda luga w tomach i BD ma podkładkę wyciętą z przeźroczystego tworzywa w celu izolacji od korpusu. We wszystkich tomach nyple w lugach wymienione z Amati 6mm na Gibraltar 7/32" dzięki czemu mogłem zastosować wszystkie śruby (68 szt.) Gibraltara. W obu BD 22" i 18" zostawiłem nyple Amati 6mm, aby móc zastosować śruby oryginalne Pearl'a lub inne. Ostatecznie udało się w BD 18" mieć 16 śrub Pearl'a z 12 hakami od ELX'a oraz 4 hakami Amati. W BD 22" są śruby Gibraltara z hakami Amati. We wszystkich tomach wszystkie obręcze są Pearl'a. Oprócz tego wszystkie krawędzie frezowane pod kątem 45 stopni, bejca, lakier czyli to wszystko, co widać na wcześniejszych zdjęciach. Koszt wszystkiego tego, co tu opisałem (razem z membranami) to 2706 zł. Dodam jeszcze, że nie uwzględnia on mojej pracy, która była sporą przyjemnością :) i kosztu podstawowego zestawu Amati czyli BD 22",TT 12",13",16" który kupiłem jako nówkę 22 lata temu za swoją pierwszą pensję i po prostu nie pamiętam ile kosztował. Zresztą porównanie tamtych cen do obecnych mogłoby być bardzo trudne i nie miałoby sensu.
Zatem jest zestaw taki, jak każdy widzi, drogi ponad miarę i w dodatku od tych wszystkich zabiegów nie stał się Pearl'em, Yamahą, Sonorem ani Mapexem.... ale za to jaka frajda :D

jacek1

oj.. gdybym byl BOGATSZY to bym wzial... :)

jacek-bębniarz 

a ktoregos z crashy 2000/2002 nie chcesz sie pozbyc? pisz na gg najlepiej albo tu pod moim postem

aptp

O niestety, jeśli chodzi o Paiste'y to mój kolejny fijoł i prędzej (jeśli kasa pozwoli) będę miał ich więcej niż potrzeba, niż któregoś się pozbędę :D a pozatym potencjalnie rośnie mi młody perkusista w domu (mój syn), więc dobrych blach nigdy za wiele :wink:

Fly 

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007   

Gdzie upolowałeś te obręcze 18' i za ile :>?

aptp

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007   

Jak już kilka postów wyżej pisałem

"Każda z obręczy jest z innego źródła i dlatego (niestety) trochę się od siebie różnią. Jedna z nich zakupiona przez allegro w Bertrandzie chyba ponad rok temu jako używana i chyba ostatnia z ich zasobów za nieduże pieniądze, druga "trafiona" na holenderskim e-bay'u za sporo bo 15 euro, ale za to brzoza, gruba na 8 mm i piękny twardy lakier, po prostu bajka. Niestety Gość miał tylko jedną :cry: Ogólnie z takim asortymentem u nas w kraju jest bardzo słabo niestety".

katmetal14 
ZBANOWANY

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007   

bracie zajebiście zrobiona ja bym się jej nie piozbywał:):):):):):)

aptp

Wysłany: Sob 27 Paź, 2007   

Bardzo dziękuję za uznanie. A mi i tak śnią się po nocach :roll: bębny RAudT'a. http://forum.perkusjaonli...opic.php?t=5940 Wiem, że inni mają gorzej, więc staram się doceniać, to co mam :wink:

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » AmatiPearlTamaPaiste