... oczywiście BlackHawk. Na topowe modele jeszcze mnie nie stać . Ale za to jest to wersja z przed kilku lat, czyli wykonana z mahoniu filipińskiego.
Specyfikacja:
Gretsch BlackHawk w wersji standard, a więc: 9x12, 10x13, 16x16, 16x22, 5x14. Werbel oczywiście drewniany.
bardzo fajny secik. Tylko to ustawienie statywu pod hi hat i lewego pedału od stopy mi trochę nie podchodzi;p ja mam odwrotnie;]
Też kiedyś miałem taki zryty stołek;p na dłuższą metę to dosyć bolesna sprawa;p ale teraz też mam basixa;d
Jeszcze raz powtarzam, stołek nie jest i nigdy nie był mój. Dali mi go podczas koncertu. Attacki gadają świetnie jak na mój gust. Jeszcze muszę nad nimi popracować ale już teraz fajnie brzmią. Jest mięsko i dół i jednocześnie są dosyć głośne jak na podwójne naciągi.
Recka będzie w komentarzach na DC. Generalnie łatka dodaje ataku i mocy, czyli dostajemy taki mięsisty klik. Jest gładka więc nie ściera bijaków. Miałem wcześniej czarną łatkę Evans i mogę powiedzieć, że Slug bije ją na głowę. Oczywiście to zależy od gustu i preferencji. Ja chciałem uzyskać selektywne brzmienie. Taki mięsisty "klik" i udało mi się to za pomocą Powersonic'a i Slug'a.
Kiedyś grałem na Pearl'u (Forum lub Export ale raczej to pierwsze) i na centralce był założony naciąg Aquarian'a Super Kick 2 i łatka Remo, wtedy uważałem, że te brzmienie jest idealne (biorąc pod uwagę klasę bębnów oczywiście). Po założeniu Remo Powersonic i łatki Slug zmieniłem zdanie.
powersonic dobry naciąg jest chociaż jeżeli ten Twój jest jeszcze świeży to się z tymi komentarzami nie rozpędzaj jak ja sobie takie sprawiłem to na początku było fajnie, ale bez rewelacji. Dopiero jak się porządnie ułożył to się zrobiło ciekawie niedługo znowu sobie takiego upoluje
rozciągałem go, ale może nie wystarczająco
w każdym razie naciąg zabija:D
i ta łatka fajnie wygląda... zastanawia mnie jak wypada na tle łatki remo flam slam. Ogólnie trochę mnie podkusiłeś żeby sobie takie coś sprawić.
A jak z grubością tej łatki? jakaś taka konkretniejsza?
bo z wyglądu to mi się bardzo podoba
Łatka jest wykonana z dosyć grubego, elastycznego tworzywa sztucznego (coś a'la plastyk). To nie jest taka "szmatka" jak w przypadku Evans'a. O wytrzymałości wypowiem się za jakiś czas. Pozdrawiam.
Werbel Dixon Ultra-Phonic 4"x14"
Bardzo cienki klonowy korpus (jedynie 3 warstwy) dający niezwykle otwarte i ciepłe brzmienie. Jak tylko znajdę chwilę i sposobność to postaram się nagrać co-nieco...
Naciągi: Evans Power Center Reverse Dot Coated 14" / Remo Weatherking Ambassador Clear Snare 14"
za ile go kupiles? szukam sobie nowego werbelka i ten wyglada smakowicie!
Powiem Ci, że ciężko Ci będzie znaleźć taki okaz w Polsce. Z tego co wiem Dixon nigdy nie wprowadzał na polski rynek swoich werbli (ale czuję, że to niedługo nastąpi) więc jeśli już to musisz polować na portalach aukcyjnych. Cena była niska.
↓↓↓
Zapodaję próbkę brzmienia tego werbla...
Nagrywałem to przy użyciu kompa i mikrofonu firmy Stagg (jakaś budżetówka). Jakoś specjalnie nie stroiłem tego werbla ale myślę, że brzmi całkiem nieźle. W drugiej części nagrania użyłem "ringa" wyciętego ze starego naciągu.
kurde fajny werbelek,bardzo mi sie podoba,chyba sobie taki sprawie tylko ze głebszy bo ten troche za ''płytko'' dla mnie brzmi,podobaja mi sie tez sprezynki bo nie bucza podczas gry co mnie denerwuje najbardziej,bardzo fajny werbel
No nie no brzmi rewelacyjnie, podoba mi sie ten pogłos bez ringa, lubie taki:) bardzi pprzyjemnie, naprawde udany zakup i gratuluje:D spróbuj go ultra wysoko nastroić:D
_________________ You must accept the fate that you've chosen, You Will Obey Your Destiny!
@Dimitrich
Ja zapłaciłem troszeczkę więcej bo wiadomo - to była licytacja. Ale i tak jestem bardzo zadowolony. Mój poprzedni werbel nadaje się lepiej do wszystkiego oprócz grania więc jestem podwójnie szczęśliwy ze złowienia tej okazji .
http://www.dixonpercussio...il.asp?prod=107
Pod tym linkiem masz trochę(!) informacji o tym werblu. Wątpię czy są jakieś inne wykończenia. A z resztą nawet jeśli są to nie prędko ich uraczysz bo Dixon, z tego co wiem, nie ma w ofercie w naszym kraju werbli z tej serii.
Moje informacje na temat tego werbla pochodzą głównie z forów zagranicznych. Kupiłem go używanego, a sam właściciel niewiele wiedział na jego temat.
Totem napisał/a
A jak ride pro arta sie sprawuje? Ktoś mi kiedyś powiedział że średni ogólnie jest.
To zależy jakie brzmienie lubisz. Jeśli lubisz szliste i jasne brzmienie oraz to, że ride lubi się rozmywać (choć jest przy tym selektywny) to Pro Art Ride przypadnie Ci do gustu.