Panie i Panowie: oto Pearl prestige BLX, rocznik 89 (moge się mylić), w kolorze Sequoia red....
Przepraszam za jakośc zdjęć - aparat mi się psuje.
Rozmiary:
12" x 10"
13" x 11"
14" x 12"
16" x 16"
22" x 16"
tomholdery i nózki pearla;)
na kotłach EVANS g2 clear, na centrali powerstroke 3 clear
reszta została bez zmian.
postaram się jeszcze lepsze fotki. Komentujcie:>
OPIS GARÓW:
Pearl BLX (pełna nazwa to prestige studio BLX 7500 BLX series) to seria wcześniejsza odpowiadająca dzisiejszemu mastersowi BRX. Początek produkcji bębnów to 1987.
Dostępne rozmiary korpusów:
Bass drum:
-16" x 20"
-16" x 22"
-16" x 24"
Tom tom:
-8" x 10"
-10" x 10"
-10" x 12"
-11" x 13"
-12" x 14"
-14" x 15"
Floor tom:
-16" x 16"
-16" x 18"
Korpusy Pearla BLX wykonane są z 6 warstw brzozy, 7.5mm na wszystkich bębnach. Drewno pozyskiwane było z północnej Japonii (region Hokkaido). Bębny posiadają lugi "high-tension" czyli lugi przechodzące przez cały korpus. Staranne szlify krawędzi, dobrze położony lakier - trasparentny z widocznymi słojami drewna co w przypadku brzozy daje piękny efekt, zarówno wewnątrz jak i zewnątrz (bezbarwny), co daje tzw. 'twardości' w brzmieniu i stanowi wizytówkę tych bębnów. W całym zestawie zastosowano obręcze typu SuperHoop o grubości 2,3 mm, które wydłużają żywotność stroju, a także wyostrzają brzmienie bębnów. Dzięki swojemu "naturalnie equalizowanemu" brzmieniu - potężne niskie pasmo, lekko wycięte średnie i podkreślone wysokie - znajdowały swe miejsce w domu, na scenie czy też w studiu. Naciagi jakie były dodawane do tych bębnów to firmowe pearla WS. Seria BLX uznawana jest przez wielu perkusistów za najlepsze studyjne bębny. Kolory jakie były dostępne to:
- #103 Piano black,
- #107 Coral red,
- #109 Arctic white,
- #110 Sequoia red,
- #113 Sheer blue
(dodatkowe kolory to natural maple, charcoal grey, liquid amber, dostępne tylko w serii MLX)
W 93' i 94' produkcję przeniesiono do Tajwanu, gdzie koegzystowała z serią MBX Masters Studio (4 warstwy grubość 5mm, 100% brzoza z 4 ringami). W 95' zaprzestano produkcji BLXa.
_________________ ZAMIENIĘ Pearla BLX 10 12 14 16 22 (+13 SD)
KUPIĘ lugi mapex z serii Q.
Ostatnio zmieniony przez nawalator Pon 16 Sty, 2012, w całości zmieniany 16 razy
maciekj - jak znajdę okazję na ebayu z tomem, toteż tak zrobię.
Gratuluje pearlika od zawsze czerwony kolor mi sie podoba
A co do tomow to moze byc ciezko znalesc ta serie bo teraz to juz raczej tomy od mastersow chodza, ale kto szuka nie bladzi.
Troche pomylilem przyslowia ale jest zgodnosc z tematem
Dzis na ebayu pojawil sie MMX w kolorze natural z 22x18 dziewiczka- ze tez wzialem BRX...
Widze ze czesto ebay przegladacie, jak byscie przypadkowo trafili na flor toma 16 od sessiona series z 97/98 roku w wykonczeniu Dark Burlwood dajcie mi znac prosze
_________________ Perkusja to moja kochanka, leje ją dość często, lubi to, dlatego tak nam razem dobrze.
_________________ Wszystkich kobiet się nie zaliczy... ale próbować trzeba
Bębniarek
Wysłany: Pią 19 Wrz, 2008
Ooo kolego masz piękny set mam do tej pory katalogi BLX i MLX znam je na pamięć tyle razy je wertowałem , te bębny brzmią przepięknie 6 warstw brzozy , robili je od 80 do 94 roku , w końcowej fazie produkcji robili je na systemie zawieszenia firmy R.I.M.S ja zawsze marzyłem o kolorku Sher Blue ale Twój jest równie cudowny , gratuluje i niech Ci służą dobrze !!
najpierw kupiłem carnulę, póxniej rodzice kupili peace entrylevel (bo sprzedawca wmówił im, ze to profeska) tak też sprzedałem dwa zestawy i zarobiłem z tego tysiaka. dodatkowo z koncertu w sumie tysiaka. no i tak.. no... jeszcze musze coś skombinować z blachami...
bębniarek - sheer blue to cos niesamowitego... ^^ no ale ten tez zadowala.
_________________ ZAMIENIĘ Pearla BLX 10 12 14 16 22 (+13 SD)
KUPIĘ lugi mapex z serii Q.
wlasnie ja tez sie domagam
nie spotkalem sie jeszcze zeby ktos gral na bongosach rekami, raczej na kongach i djembe gra sie rekami ale zawsze mozna sprobowac na mniejszym