Dzisiaj przyleciało do mnie UFO Przedstawiam mój najnowszy zakup - KORG WD-X WaveDrum czyli Dynamiczny Syntezator Perkusyjny długa nazwa... Jest to nowsza wersja Korga WaveDrum. Instrument ma aktywną obręcz, w której umieszczono czujniki dzięki czemu można grać jednocześnie na membranie i obręczy. Pod membraną umieszczony jest czujnik ciśnienia, który reaguje na nacisk co powoduje zmianę stroju lub brzmienia. KORG WD-X jest bardzo czuły i reaguje nawet na najbardziej delikatne uderzenia dłonią czy też pałką. WD-X również reaguje na pocieranie membrany dzięki czemu można na nim grać także miotełkami. Z powodzeniem można stosować różne techniki gry wykorzystywane na instrumentach perkusyjnych takich jak np. kongi, bongosy, tabla. KORG WD-X może być montowany na standardowym statywie werblowym (14 cali). Przy zakupie nowego WD-X'a dostajemy oryginalną instrukcję, gwarancję (w moim przypadku ważną tylko w USA), zasilacz oraz kluczyk do strojenia. Czekam jeszcze na pokrowiec, który powinien dotrzeć w tym tygodniu. Poniżej zamieszczam zdjęcia:
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2011 Korg WaveDrum z holderem i krzesełkiem DS840
Ostatnio skonstruowałem sobie holder do Korga WaveDrum umożliwiający granie na siedząco. Do montażu wykorzystałem następujące elementy:
- krzesełko Yamaha DS840
- arm clamp Yamaha AC910
- górna sekcja z koszem od statywu Yamaha SS930
Clamp Yamaha AC910 mocujemy u dołu krzesełka, następnie do clampa AC910 przymocowujemy holder z koszem i gotowe Dzięki przegubowi kulowemu można płynnie regulować kąt nachylenia instrumentu i wybrać dla siebie optymalne ustawienie. Holder sprawdza się znakomicie w nowej roli. Moim zdaniem to bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie. Teraz na siedząco można wygodnie grać na Korgu WaveDrum.
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.