No i doczekałem się
Mapex Qr, Onyx Sparkle, Standart czyli 22x16, 16x16 13x10 12x9 i 14x5,5
Naciągi na razie pozostają seryjne, gdyż skok jakościowy w porównaniu z tym, na czym grałem do tej pory jest ogromny. Jak na razie 2 foty na szybko po rozłożeniu, pogram trochę dłużej to opiszę bardziej szczegółowo.
Wysłany: Wto 19 Maj, 2009
NBT napisał/a
Naciągi na razie pozostają seryjne, gdyż skok jakościowy w porównaniu z tym, na czym grałem do tej pory jest ogromny.
wymien naciągi czym predzej, bo jeszcze pare groszy na piwo Ci sie zwroci za te od setu, a tak poklepiesz w nie 2 tygodnie i beda mialy kratery wielkosci glowki od palki...
p.s. foty nie lataja
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Pierwsze poważniejsze wnioski:
Wykonanie:
Nie dopatrzyłem się żądnych ubytków drewna, krawędzie są wyszlifowane na gładko, okleina położona starannie, podobnie jak i montaż- nie ma mowy o jakichkolwiek poluzowanych częściach. Bębny są wykonane po prostu starannie.
Hardware
Tomholder- genialne w swojej prostocie rozwiązanie, bardzo łatwo znaleźć idealne ustawienie, jednak mankamentem może być fakt, że tomy wiszą dość wysoko, nawet przy najniższym ustawieniu co może niektórym przeszkadzać. Oczywiście nie zabrakło memorylocka, a całość jest stabilna i pewna.
Statyw pod werbel - Nie ma się co rozpisywać- zakres regulacji odpowiedni, stabilny i solidny
Statyw pod hi-hat - solidna konstrukcja, szeroki zakres ustawień, jedyne czego brakuje to ustawienia siły sprężyny. Ogólnie pracuje precyzyjnie, łatwo go wyczuć, a praca pedału przy graniu nogą nie męczy. Statyw posiada kolec zapobiegający przemieszczaniu się.
Statyw pod blaszkę - aktualnie wisi na nim stax złożony z crasha 17" i chiny 12" i... ani drgnie. Ustawienie można sobie dopasować w każdej płaszczyźnie, oczywiście jest memorylock.
Stopa P320A- z tym modelem miałem już do czynienia, ot po prostu poprawnie pracująca stopka, bez fajerwerków. Plus za kolce.
Bębny:
Centrala.
Myślałem że 22x16 będzie dosyć skromne, ale pozytywnie się rozczarowałem. Brzmienie jest potężne, niskie i mięsiste, a przy tym ma "punkt". Strojenie nie przysparza problemu. Ponadto centralka ma bardzo solidne regulowane nogi, wyposażone w kolce, więc na dywanie w salce nie ma mowy o "spacerowaniu". Uroku dodają ładne drewniane obręcze wykończone paskiem okleiny.
Tomy 12 i 13
Zdecydowanie najlepiej brzmią strojone nisko, co mi odpowiada. Sustain za długi, co jest zapewne spowodowane seryjnymi naciągami pojedynczymi clear. Ogólnie jestem zadowolony, choć nie widzę znacznej różnicy pomiędzy tomami bez ITS-u z Mapexa VX , a moimi.
Floor tom
Podobnie jak tomy wiszące niski strój jest dla niego najbardziej odpowiedni, zaskakująco dobra czułość na dynamikę uderzeń
Werbel
Jest to najsłabszy element zestawu, nie wiem czy to wina naciągów, złego strojenia i czy też
seryjnych, kiepskich sprężyn. Nie brzmi fajnie, zobaczymy jak będzie gadać z puresoundami i porządnymi naciągami.
Podsumowanie
Jestem zadowolony. Bębny dobrze brzmią ( i nikt mi nie wmówi że Amati dorówna brzmieniowo ), a będą brzmieć lepiej po wymianie naciągów. Wykonanie na 5+, wygląd super. Oczywiście nie jest to Pearl Reference, nie zapominajmy że to entry level. Nie zawiodłem się i polecam gorąco.
gratuluje zestawu,swietnie sie prezentuje,co do werbla to moim zdaniem podaruj sobie wymienianie sprezyn i naciagów bo to wiele nie zmieni,najlepiej sprzedaj go,dołozysz 2/3 stówki i kupisz cos pro