świetny sprzęcik widać że profeska mam pytanko co to za patent z tym głośnikiem przy rezonansie basowego no chyba że źle widze
Bardzo stary i od dawna uzywany przeze mnie (i nie tylko) patent do nagrywania stopki.
Membrana glosnika sluzy tu jako mikrofon przenoszacy najnizsze czestotliwosci. gdybys posluchal sladu z samego "glosnika" uslyszalbys dzwiek przypominajacy subbasy z muzyki techno albo drum'n'bas . w polaczeniu z drugim "regularnym" mikrofonem mamy piekny dol ze stopki.
Bardzo dobrze, choc tak jak mowiles - nie obylo sie bez drobnych problemow. Ten Agop mimo, ze brzmiacy dosc nisko, w mikrofony wlazil momentami jakas b. nieprzyjemna i metaliczna górką. Realizator pokręcił galkami i udalo mu sie ja zdjąc. Wyszlo pieknie
Ale nastepnym razem zaopatruje sie w jakis hihat 15"
Bardzo stary i od dawna uzywany przeze mnie (i nie tylko) patent do nagrywania stopki.
Membrana glosnika sluzy tu jako mikrofon przenoszacy najnizsze czestotliwosci. gdybys posluchal sladu z samego glosnika uslyszalbys dzwiek przypominajacy subbasy z muzyki techno albo drum'n'bas . w polaczeniu z drugim regularnym mikrofonem mamy piekny dol ze stopki.
A mógł byś bardziej ten patent rozwinąć i wytłumaczyć go?
Pozdrawiam
Mam pytanko! Czy ten Twój głośnik-mikrofon (subkick), jak zwał tak zwał, to jest jakiś konkretny model czy domowa przeróbka? I jeśli możesz, to napisz jaki to model, jakiej firmy.
Co do sprzętu... Klasa! Naprawdę piękny zestawik. Na nagraniach słychać zawodowe brzmienie co jeszcze bardziej przekonuje mnie, że Mapex potrafi robić świetne bębny.
Pozdrawiam.
Cześć Kanclerzu! Świetne gary, świetny kolor, super sprzęt! Powiedz mi tylko... Jak mniej więcej (jesli chodzi o naciągnięcie) mocno masz naciągnięte membrany na werblu by brzmiał jak najlepiej (odzywał się w swoim najlepszym zakresie, "pełną gębą")?? Oraz czy wymieniałeś sprężyny? Bo naciągi, to rozumiem Ambassadory, tak? Aha, i czy tłumiasz go czymś? Odp. Pzdr!
Cześć Kanclerzu! Świetne gary, świetny kolor, super sprzęt! Powiedz mi tylko... Jak mniej więcej (jesli chodzi o naciągnięcie) mocno masz naciągnięte membrany na werblu by brzmiał jak najlepiej (odzywał się w swoim najlepszym zakresie, pełną gębą)?? Oraz czy wymieniałeś sprężyny? Bo naciągi, to rozumiem Ambassadory, tak? Aha, i czy tłumiasz go czymś? Odp. Pzdr!
Ciezko mi bedzie odpowiedziec na twoje pytanie bo nieslyszales mojego werbla w warunkach akustycznych i nie wiem czy takie cos by Ci sie spodobalo . Natomiast jezeli chodzi o nagrania to:
1. Do nagran uzywalem kilku werbli. W zaleznosci od utworu. Byl tam moj Saturn (w znacznej wiekszosci), byl Reference drewniany (bardzo slabo wypadl), Byl Pearl Tico Tores (mocarny fajny werbel), byl Chad Smith, byl Sonor Jungle i byl stary Remo Quadura
2. W zaleznosci od utworu zmienial sie takze stroj werbli. Czesciej jednak byly to bardzo nisko naciagniete membrany (nie flaki ale dos luzne). tak zestrojone, zeby bylo jak najwiecej "garnka" Wtedy werbelek pieknie sie odzywa a gdy jest zbyt dlugi zawsze realizator moze go przykrocic.
3. Do mojego saturnowego werbla zalozylem sprezyny Puresound Equalizer
4. Werbli zazwyczaj do nagran niczym nie tlumie.
Napisz jak konkretnie bys widzial brzmienie swojego bebenka a ja postaram sie pomoc. Choc nie obiecuje
Dzięki wielkie za odpowiedź No właśnie... Osobiście chciałbym wyciągnąć z tego werbla niskie, tłuste lecz pełne, głębokie brzmienie. Wiem, wiem, w studio można zawsze "ustawić" sobie odpowiednie dla nas brzmienie, lecz mi chodzi bardziej o brzmienie w warunkach "live". Nie wiem czy z tego sprzętu da się takie rockowe brzmienie wyciągnąć. I no właśnie, jak Twój Saturn odzywa się w warunkach "live"? Stroisz go tak samo jak do nagrań, inaczej (jak??) czy może na koncertach, próbach etc. używasz innych werbelków? Z góry dzięki za odpowiedź Pozdrawiam!
PS> Kiedy ja go stroiłem nisko, usually uzyskiwałem taki "puszkowato-garnkowaty" pogłos, który mi nieco przeszkadzał i musiałem podnieść mocno strój, bądź nakleić pół chusteczki czym eliminowałem przydźwięk, lecz sprawiałem, że werbelek brzmiał kartonowato, bez życia i dużo ciszej niż bez tego... Jest na to jakaś rada?? Czy warto do w takim wypadku tłumić (słyszałem, że Moongels'y się mogą sprawdzić) czy lepiej niczym nie tłumić (tą opcję bym wolał) i spróbować w jakiś sposób (tylko właśnie, jaki?? ) wyciągnąć z niego rasowo rockowe niskie, tłuste, szumiące, pełne, głębokie brzmienie?
EDIT: Jak możesz, prosiłbym również, byś napisał, czy opłaca się w nim wymieniać sprężyny. Co zyskałeś po tej zmianie i no właśnie, na jakie wymienić? Equalizery? 20-tki? 16-tki? Może Blastersy 20-tki lepiej, a może w ogóle wybulić 140PLN na Custom'y 20-tki?? Co myślisz? Z góry dzięki, pzdr!
Wysłany: Pon 19 Maj, 2008
jeszcze Jezyor(dobrze napisalem?) sie tym zajmuje/zajmowal
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
to już wiadomo skąd wziął kasę na taki sprzęt ale Jezyor nie rób tego więcej bo pójdziesz siedzieć...
A odnośnie setu: ustawienie faktycznie bardzo ciekawe i widać że bardzo dbasz o te bębny
ojej... jakies 3 lata temu koncert kashmiru w Dzierzgoniu (tj. k. Malborka) jakos w lipcu bodajrze, nie bylo czasu na zmiane garów bo gralismy przed wami i wyszlo na to ze gralem na twoich!
_________________ Yamaha Recording Custom made in England
Sabian HHX Evolution
ojej... jakies 3 lata temu koncert kashmiru w Dzierzgoniu (tj. k. Malborka) jakos w lipcu bodajrze, nie bylo czasu na zmiane garów bo gralismy przed wami i wyszlo na to ze gralem na twoich!
A mnie to Twoje ustawienie tomów do tego stopnia zaintrygowało, że sobie wczoraj poszedłem do kanciapy i ustawiłem tak mój zestaw. Ja rozumiem że każdy ma inny gust, ale za cholerę nie mogę pojąć jak możesz na tym grać
przepraszam że urazilem Waćpana dumę, no jakże mogłem pomyśleć że masz niewyregulowane bijaki. Taki miszcz. Jednak mnie zaintrygowało ich położenie jednego względem drugiego, Może coś więcej powiesz na ten temat? Sam wpadłeś na taki patent? Czy podpatrzyłeś u kogoś ?
A może za wszelką cenę chcesz mieć oryginalne ustawienie?
A mnie to Twoje ustawienie tomów do tego stopnia zaintrygowało, że sobie wczoraj poszedłem do kanciapy i ustawiłem tak mój zestaw. Ja rozumiem że każdy ma inny gust, ale za cholerę nie mogę pojąć jak możesz na tym grać
Da sie. I to nie kwestia gustu. Juz wczesniej gdzies chyba pisalem - po prostu w muzyce, ktora gram na takim ustawieniu - znacznie czesciej wykorzystuje wieksze rozmiary tomow dlatego poustawialem je bardziej "pod ręka"