Wysłany: Sro 12 Sie, 2009 Mój Roland SPD-S i SPD-20 + Yamaha BP80
Witam!
Chciałbym przedstawić elektroniczną część mojego zestawu. Jest to Roland SPD-S i SPD-20 połączony z padem Yamaha BP80. Do zestawu dołączony jest jeszcze metronom Yamaha Clickstation. Poniżej zamieszczam zdjęcia:
niezla stacja robocza
te pady yamahy to bezproblemowo do SPD-Sa pasuja?
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
Wysłany: Czw 13 Sie, 2009 Mój Roland SPD-S i SPD-20 + Yamaha BP80
Tak. Yamaha BP80 bez problemów współpracuje z Rolandem SPD-S i SPD-20 tylko pad musi być podłączony do modułu za pomocą kabla 1xJack stereo-2xJack mono. Wtedy można korzystać z obu triggerów umieszczonych w BP80.
fajnie wygladaja te pady. sa czule na tyle zeby sie bawic w jakas dynamike? orientujesz sie czy sa w Polsce dostepne i po ile?
Wysłany: Czw 13 Sie, 2009 Mój Roland SPD-S i SPD-20 + Yamaha BP80
Pady posiadają spory zakres czułości więc można na nich grać ze zróżnicowaną dynamiką. Można łączyć brzmienia na jednym padzie i płynnie przechodzić z jednego brzmienia w drugie stosując dynamikę. Do modułów można również podłączyć dodatkowe pady lub triggery i wykorzystać brzmienia z modułu w grze na akustycznym zestawie.
no tak ale do spd-s moge wpuscic tylko 2 triggery zewnetrzne i juz mam limit wykorzystany
Wysłany: Pią 14 Sie, 2009 Mój Roland SPD-S i SPD-20 + Yamaha BP80
No niestety SPD-S oferuje możliwość podłączenia tylko dwóch triggerów. SPD-20 pod tym względem jest lepszy ponieważ posiada cztery wejścia typu Dual Trigger i jedno wejście Acoustic Trigger więc możliwości rozbudowy o dodatkowe pady są większe niż w SPD-S'ie.
Witam,
Przedstawiam podwójny pad Yamaha BP80 Bar Pad (made in Japan). Ten egzemplarz udało mi się niedawno kupić w Japonii na eBay'u. Teraz posiadam dwie sztuki BP80. Pad Yamaha BP80 obecnie jest trudno dostępny ponieważ od wielu lat nie jest już produkowany a szkoda bo stanowi praktyczny dodatek i rozszerzenie zestawu akustycznego lub elektronicznego. Dzięki niewielkim rozmiarom pad BP80 możemy umieścić w dowolnym miejscu naszego zestawu perkusyjnego za pomocą holderów używanych w perkusjach Yamaha DTX. Yamaha BP80 składa się z dwóch padów dzięki czemu za pomocą kabla typu Y(1xjack stereo-2xjack mono) możemy jednocześnie podłączyć do niego np. metronom i moduł brzmieniowy. Przy takim połączeniu jeden z padów będzie włączał lub wyłączał metronom a drugi-wyzwalał brzmienie z modułu. Yamaha BP80 ma jedno wyjście na jack stereo a każdy z padów ma oddzielny potencjometr, którym możemy regulować jego czułość. BP80 bez problemu współpracuje z Rolandem SPD-S i SPD-20, które posiadam. Poniżej zamieszczam zdjęcia:
Gdyby nie ta szczegółowa instrukcja to nie wiedziałbym jak to podłączyć W tejże instrukcji dokładnie opisano miejsce, w którym należy umieścić jack stereo aby móc cieszyć się brzmieniami wydobywanymi za pomocą tego padzika. Dzięki instrukcji teraz wszystko wiem o tym padzie i nie ma on przede mną żadnych tajemnic...
SPD-S jest samplerem, który oprócz brzmień fabrycznych oferuje nam możliwość wgrywania własnych brzmień (sample) a SPD-20 jest tylko multipadem z brzmieniami fabrycznymi bez możliwości wgrywania nowych brzmień. A ta Yamaha to zwykły pad tyle że podwójny. Zamiast okrągłego "placka" mamy belkę z dwoma padami. BP80 stanowi praktyczne i bardzo wygodne rozwiązanie jeśli zamierzamy naszą grę na akustycznym zestawie wzbogacić o dodatkowe brzmienia elektroniczne, efekty, odgłosy itp. Pad BP80 zajmuje mniej miejsca niż typowy "placek" i z łatwością można go umieścić w dowolnym miejscu zestawu perkusyjnego. Jest na tyle mały, że można go sprytnie ukryć wśród bębenków i podczas występu zaskoczyć i oczarować słuchaczy tajemniczymi i oryginalnymi brzmieniami z naszego akustycznego zestawu
Rzadko używam obu modułów jednocześnie ale są sytuacje kiedy trzeba użyć wielu różnych dziwnych brzmień i wtedy korzystam z Rolanda SPD-S i SPD-20, które razem brzmią świetnie.
Wysłany: Wto 11 Maj, 2010 Yamaha PCY10-cymbal bell pad
Witam, przedstawiam pad Yamaha PCY10-cymbal bell pad (made in Japan). Jest to pad w formie główki talerza. Rozmiar pada to 6 cali. Wykonany jest z gumy. Od dołu przymocowany jest przewód zakończony wtyczką na jack 1/4 cala. Poniżej zamieszczam zdjęcia:
Witam, przedstawiam pokrowiec Roland CB-HPD-10 przeznaczony do transportu urządzeń z serii HPD/SPD razem ze statywem. Udało mi się go kupić nowego na eBay'u w USA za śmieszne pieniądze. Pokrowiec wewnątrz wyposażony jest w przegrody na rzepy. Na zewnętrznej stronie pokrowca umieszczono kieszeń z logo firmy na akcesoria, w której znajduje się otwór na wystającą część holdera od statywu. Dzięki temu nie trzeba demontować tej części podczas transportu. Takie rozwiązanie docenią z pewnością użytkownicy Rolanda SPD-S, w którym również zastosowano ten nieszczęsny holder do montażu na statywie. W wypadku tego pokrowca problem odkręcania i przykręcania do modułu metalowej części w trakcie transportu został rozwiązany Pokrowiec CB-HPD-10 służy mi do transportu multipada Roland SPD-20 wraz ze statywem PDS-10. Wymiary: wys.-9 cm, dł.-48 cm, szer.-60 cm.