byzance kupiłem nowy w sklepie za cenę używanego, też go sobie zazdroszczę:D
stax - chinka mniejsza jest cudna, chinka większa już nie bardzo. Złączone razem brzmią jak na próbkach na stronie meinla, które są bardzo wierne, jakieś już porównanie mam. Krótkie wybrzmienie, nie za wysokie.
21 wchodzimy do studia i na pewno bedzie używany, wrzucę nagrania.
edit:
ufip - w stosunku do meinla i paistów jest zdecydowanie bardziej turecki, piachu ma w uj, i też wolniej się odzywa, użyłem go kiedyś jako lekkiego ride na koncercie gdzie grałem doorsze i beatlesów, nadawał się fajnie. Dobry do crashowania. nie pamiętam już od kogo go kupiłem, ale jak się ten ktoś znajdzie to Ci powie więcej:)
Bardzo ładne beczki mozesz napisac czy wczesniej uzywałeś G2 clear, bo smigneły mi gdzieś tam na zdjeciu którymś, bądź jakiś coated? jak ewentualne porównanie z EC2? bdw....ładna 16"
Używam obecnie G2 clear, wcześniej były coated i EC2.
Clear - niższe brzmienie, mniej barwne, miększe
Coated - twardsze, więcej tonów i barwy
EC2 - jakoś mnie nie powaliły na kolana, nie tłumią przydźwięków aż tak bardzo...
no ale trzeba wziąć poprawkę na to, że za czasów coated i połowy EC2 ni uja nie umiałem stroić, więc może stąd te dodatkowe dźwięki
dodam też, że na coated uzyskałem na tych bębnach najlepsze brzmienie w studio, ale to też kwestia akustyka i samego studia, które było lepsze od tego, w którym nagrywałem na EC2.
mam dwa sety, jeden 8 10 12 14 22 bordowy, i 12 13 16 22 zielony, mixuję je tak żeby wyglądało to na zamierzone działanie - odwróciłem obręcze w centralkach, na sztuki wożę zielone 16 i 12, a bordowe 14, 10 i 8 - byłoby fajniej, jakbym miał 8 zieloną, ale to już przegięcie, szukać tego:)
poza tym, nie przypuszczałem, że tak będzie, ale polubiłem mieszanie kolorów w secie, polowałem na ten sam kolor centrali, a teraz bym się nie zamienił na drugą czerwoną:)
wiedziałem, że będzie zapotrzebowanie:) dziś zmieniłem ustawienie setu na znacznie wygodniejsze, ale tamto też nie było złe.
Wysłany: Czw 26 Lut, 2009
swietnie to wyglada jak bede w wawie obowiazkowo jakies pifko i ogranie twojego seciska
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Genialnie to wyglada i przyznam podoba mi sie. W porownaniu z wczesniejszymi zdjeciami set wyglada niesamowicie i teraz nie pozostaje nic innego jak go zobaczyc na zywo i przedewszystkim uslyszec. Gratuluje:)
Zestaw mistrz, jak już wczesniej mówiłem
Widze że sobie kolega ułatwia strojenie podpisując numery srób
A dlaczego ten splasz jest taki cały w plastrach? Skaleczył sie?
no jak się może sprawować axis:D? ale powiem, że umiem grać na innych stopach też, ostatnio musiałem awaryjnie odbębnić sztukę na DW 7000 i nie było większych problemów, poza tym że zrezygnowałem z super ekstremalnych temp, bo nie czułem się pewnie.
Podpisywanie śrubek rulez definitywnie! spróbujcie, ja się od tego nauczyłem stroić:D
to nie splash, tylko chime bell paiste, który brzmi o tak
http://www.paiste.com/e/c...gory&menuid=261
słychać chyba wyraźnie, że trzeba skracać mu wybrzmienie:D
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 Moja Yamana - apdejt 30 marca 2009
wpadł gitarzysta, i jako osoba oczywiście najbardziej kompetentna doradził mi zmianę ustawienia garnków. Efekt jest bardzo ciekawy, linia tomów się znacznie obniżyła, nie sądziłem że to możliwe przy 22 calowych centralach.
Będę musiał od nowa uczyć się grać kawałki kapeli, ale myślę że warto się pomęczyć, jest znacznie wygodniej, ograniczyłem tłuczenie po obręczach, i czuję się pewniej zaczynając przejście - trudno nie trafić w tom 14'...
A ja mam pytanie co do naćiągu werblowego. Mam Evans EC-2 Coated Snare Reverse Dot 14 ale mi strasznie się nie podoba bo jego odbicie jest tragiczne, z palców nie ma nawet co myśleć by zagrać coś na nim. I tu pada pytanie: jak odbija ten naciąg? I czy w ogóle dobry jest?
Wydaje mi się że KAŻDY naciąg odbija, kiedy się go mocniej naciągnie, to jest żelazna zasada... Na werblu bocznym mam załozony naciąg G+, naciągnąłem go trochę niżej żeby się różnił od głównego, ale tak zeby dało się np. rollki robić. Główny ma genera power center zwykły, i odbija też jak trzeba...
z braku szczęścia i miłości w życiu zacząłem utrzymywać wokół siebie pedantyczny porządek, zaczęło się od pokoju i przeszło na salę prób, obkleiłem ją całą jajcarnią jaką miałem na stanie, wysprzątałem, a po przyjściu kapeli na próbę jeszcze przemeblowałem. Efekty są takie:
z rzeczy sprzętowych - pełna genera g2 na wszystkich tomach i g1 na reso, skręcony spód od falowanego hihatu alpha jako mały ride, stack/drugi hihat zrobiony z połowy stacka meinla i jakiegoś obciętego do 12cali crasha alpha z allegro. Druga połowa stacka zaczęła pękać, a jestem idiotą i zgubiłem paragon, więc radzę sobie tak. Brzmi nawet zabawnie.
Ach, no i heavy crash meinl raker, który ma tak cudowny, dzwonkowy posmak, genialny bell i mocny atak że chcę za niego wyjść.