Witam wszystkich ! Chcę zaprezentować moją starą perkę, którą poddałem gruntownej renowacji a mianowicie zdjąłem ten okropny plastik wyszlifowałem korpusy z zewnątrz i wewnątrz, wypolerowałem lugi i obręcze oraz wyczyściłem śruby pod które dałem plastikowe podkładki. Na korpusy tomów i centralę po wyszlifowaniu została starannie nałożona nowa cienka okleina. Posiadam secik w składzie:
TT 6, 8, 10, 12, 13, 16, 18 i BD 22 orac werbel 14x6,5
Oczywiście to nie koniec remontu, już kupiłem naciągi rezo EVANS EC i teraz przymierzam się do góry tj EVANS G2 coated a jak uzbieram odpowiednio kasy to będę chciał wysłać sprzęt do zakładu perkusyjnego Paliso zajmującego się profesjonalnie tuningiem.
Ostatnio zmieniony przez arturo579 Nie 14 Sie, 2011, w całości zmieniany 3 razy
właśnie dla tego nie malowałem korpusów ponieważ jeżeli znajdę fajniejszą okleinę ( a takie są) to ją zmienię. W sklepach w których byłem wielkiego wyboru nie było. Ale ta okleina w rzeczywistości świetnie wygląda. A co do brzmienia gdy wymienię naciągi postaram się cos nagrać i zamieszczę link.
Ostatnio zmieniony przez arturo579 Nie 14 Sie, 2011, w całości zmieniany 2 razy
no cóż chyba mój secik nie wzbudził entuzjazmu, trudno ale i tak jestem z niego dumny.
Jeśli się kiedyś odważę pomalować korpusy to zaprezentuję ale teraz tego nie zrobię bo nie umiem a niechcę zepsuć.
Przed renowacją wyglądał źle , 2 po ATAP najładniejsze amati na forum wg mnie, jestem zwolennikiem czarnego naciągu z przodu ale w w twoim przypadku sprawdził by się biały, masz jakieś nagrania ?
_________________ Miszcz 1. quizu perkusyjnego w 2010 r.
Wczoraj próbowałem coś nagrać ale wyszło fatalnie. Mam kiepskie naciągi zwłaszcza w centrali, ale na dniach będę miał kasiorke i chyba zainwestuje w naciągi. Jak pisałem wcześniej naciągi rezo do tomów już mam - Evans EC, gdy kupię górę to zmienię i postaram się coś nagrać.
A na marginesie mam oryginalny biały rezo Amati na centrale ale nie wpadłem na to żeby go przymierzyć.
Nie kupowałem jej przez neta, osobiście pojechałem do NOMI gdzie obejrzałem wszystko co mieli i wybrałem dwie które najbardziej przypominały drewno. Obie miały taki sam wzór ale jedna była ciemny brąz a druga koloru naturalnego drewna i wybrałem naturalny.
Dla porównania bo mam dwie centrale drugą okleiłem tą ciemną która wygląda tak
obręcze zostawiłem naturalne jedną z paskiem drugą czystą. Obie okleiny są niezłe ale uznałem,że jaśniejsza będzie lepiej wyglądała.
Do NOMI powiadasz też się przewiozę tam zobaczyć co mają, jeżeli w Rzeszowie jest takowy sklep. A jak z brzmieniem daje radę. Tak zrobiona Amati może zagrać koncert ?
Właśnie czekam na nowe naciągi(górę), które już powinny dotrzeć t.j na wszystkie tomy Evans G2 a na BD Evans EMAD2. Jak wspomniałem wcześniej mam już rezo Evans EC i będę zmieniał wszystkie na raz!!
Wtedy powiem jak to wszystko brzmi
A co do sklepu to może być też OBI itp.
Ostatnio zmieniony przez arturo579 Sro 24 Sie, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Mniam, z wiekiem coraz bardziej podobają mi się wszelkie naturale. Potężna robota, robiłem dawno temu swoją pierwszą Amatkę więc wiem ile to dłubania. Gratki
Tak brzmi nieźle, a ponieważ mam do niej OGROMNY sentyment i WIELE wspomnień z nią związanych ( są ze mną od początku, jakieś 20 lat ) to zostanie jeszcze wysłana do zakładu perkusyjnego PALISSO gdzie korpusy zostaną poddane profesjonalnemu tuningowi ! Ale to dopiero po nowym roku.
Właśnie udało mi się dostać centralę Amati 22x16 nie dziurawioną , jest w tej chwili w pieczołowitym i dokładnym remoncie!! Jak skończę to zamieszczę jakieś foto !!!
Wreszcie udało mi się nagrać filmik poglądowy jak brzmi moja Amatka po remoncie (jeszcze nie skończonym). Na filmiku ze starą centralką 22x14. Z resztą oceńcie sami - jakość nagrania nie jest idealna ale nagrywałem stara kamerą cyfrową.
Wysłany: Wto 28 Lut, 2012
jak na bęben czeski z lat 80 ??? zajebioza, mimo malo akustycznego pomieszczenia i braku mikrofonow, tylko ten z kamerki - spodziewalem sie czegos gorszego. jest bardzo fajnie, slychac z lekka vintage i jestem bardzo ciekaw brzmienia w studiu pod mikrofonami. gratuluje sprzetu!!!
a co z floorem 18" ?? myslalem ze na nim tez cos nagrasz