Wysłany: Sob 17 Sty, 2009 moje skarby perkusyjne :)
Cześć i czołem,
Wreszcie się zdobyłem na pokazanie tego, co posiadam (i posiadałem) i na czym mam przyjemność 'pracować' Trochę się rozpiszę więc po kolei:
1) Najpierw był niezawodny POLMUZ w czerwonej okleinie + talerze tejże samej firmy, które i tak po miesiącu czy dwóch zamieniły się raczej w tamburyna Bębny były bez rezonansów, a naciągami uderzanymi były - jeśli dobrze pamiętam - DOWHANy. Nie mam pod ręką zdjęcia tego cuda, więc zamieszczę jak tylko coś znajdę Na tych bębnach miałem wątpliwą przyjemność zaczynać swoją przygodę z tłuczeniem. Grałem na nich od września 2004 do kwietnia 2005... Pałeczek jakich wtedy używałem chyba nigdy nie zapomnę - GŁADEK 150A...
2) W kwietniu 2005r. przesiadłem się na bębny firmy STAGG. Mówcie co chcecie, dla mnie przesiadka była prze-boska W czarnej okleinie, wymiary: 22, 12, 13, 16 + stalowy, 14-sto calowy werbel. Najpierw długi czas grałem na naciągach firmowych, potem dostałem w prezencie set Evans Hydraulic (także na centralę). Do bębnów dołączony był jakiś hardware, niestety nie pamiętam dokładnie nazw. Dokupiłem do tego zestawu blachy SOLAR by Sabian i byłem w niebo wzięty przez kolejny rok... Na początku 2007r. dokupiłem do nich werbel Pearl Export (użytkuję go do dziś). Zdjęcia dołączę jak tylko je gdzieś znajdę Co dziwne, na tych bębnach zagrałem sporo koncertów (mikrofony i dobry akustyk czynią cuda) no i nawet były w studio
3) Dopiero w listopadzie 2008 przesiadłem się na moje obecne bębny: Pearl Session Obecnie to wszystko wygląda tak:
BĘBNY: Pearl Session, kolor Amber Mist (proszę poprawić w razie czego bo nie jestem pewny), o wymiarach: 20x16, 10x10, 12x10, 14x12
WERBEL: Pearl ELX (jestem mega zadowolony z niego)
NACIĄGI:
Centrala - Aquarian SuperKick I + Regulator
Tomy - Evans EC-2 (do zmiany za niedługo), na rezo - Remo Ambassador (na 10 i 12), na 14 Evans Glass
Werbel - Evans Genera G2 / Pearl Protone. Na dniach zamienie na Aquarian / Ambassador + sprężyna Puresound Blasters
BLACHARKA:
Hi-hat - Paiste 2002 Classic Medium 14'
Crash - Paiste Signatue Line Full Crash 17', Istanbul Mehmet Radiant Hard Rock Crash
Ride - Paiste Signature Power Ride 20'
HARDWARE: statyw pod hi-hat i dwa łamane Pearl z serii 800, ramie Gibraltar + pojedynczy Pearl Eliminator na łańcuchu i jakieś mega-wygpodne krzesełko firmy Big Dog (motocklowe). Niestety nie pamiętam dokładnej nazwy, ale bylo drogie i na szczęście jest mega-wygodne
BAZA KLIKAJĄCO-ODSŁUCHOWA: Behringer Xenyx 1002 + metronom Korga (ten najtańszy) + słuchawki Creative ep-630 - i gra się mega wygodnie wszystko i wszędzie
PAŁECZKI: Vic Virth Nova 5A (do rock'n'rolla) lub 7A (jazzy itp.), Goodwood PRO ROCK, jakieś miotły, hot-rodsy
POKROWCE: na bębny Canto DC Signature + HARDCASE na werbel. Pałki, blachy i hardware także noszę w pokrowcach firmy CANTO. Do tego na stopę pokrowiec firmowy od Pearla + jakaś walizeczka na bazę klikającą
Fotki za niedługo Nadmienię, że sprzęt wymieniam/kupuję tylko jak zarobię z grania, bo sam jeszcze nie mam niestety stałych dochodów. Jestem bardzo zadowolony z Pearla, Stagga mam nadal, lecz służy jako set próbny. Session - studio i koncerty. To tyle, jeśli kogokolwiek zainteresuje ten temat - zapraszam do zadawania pytań
Pozdrawiam
_________________ w w w . S P L I T . a r t . p l
w w w . m y s p a c e . c o m / s p l i t e n e r g y
Ostatnio zmieniony przez kajtek Sob 17 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Może to pytanie wydać sie głupie, i pewnie takie jest ale do czego sluży ten cały moduł pod korgiem na zdjęciu? Na elektronice znam sie tyle co nic wiec wybaczcie ;p
_________________ Czarizard
Ramirez
Wysłany: Nie 18 Sty, 2009
To mikser ;P
_________________ Tu jest miejsce na twoją reklamę.
Totem napisał/a
Może to pytanie wydać sie głupie, i pewnie takie jest ale do czego sluży ten cały moduł pod korgiem na zdjęciu? Na elektronice znam sie tyle co nic wiec wybaczcie ;p
z tego co widze, to jest najzwyklejszy powermikser, ktory jak mniemam sluzy koledze do wzmocnienia sygnaly z metronomu, plus przepuszczenie sobie na sluchawki jakos dodatkowo odsluchu...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
@Totem:
Tak, to po prostu mikser. Służy mi jako wzmocnienie sygnału z metronomu i jako odsłuch na słuchawki. W ten sposób gra mi się bardzo wygodnie, wszystko fajnie słysze, więc czuję się sucho i pewnie
@Katmetal14:
Dzięki
@Werbelek:
Kurcze, no szkoda. Można by wymienić kilka poglądów i przy piwku pogadać na spokojnie o kobietach i innych naciągach Następną razą się ujawnił, bo widzę, że masz bębny w jedynym słusznym kolorze
Pozdrowienia
matelusz
Bardzo ladny zestaw:) A co do miksera i metronomu posiadam identyczne zestaw.. I tez nie narzekam.. Na koncertach bardzo fajna rzecz.. mozna osobiscie sterowac sobie glosnosc metronomu i odsluchu...
rafzaj napisał/a
klima
Cytat
...powermikser....
Otóż powermikser to połączenie miksera z końcówką mocy,a na zdjęciu to zwykły mikser...
wiem i zwracam honor za pomylke
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Chyba nie bardzo... A Purple Craze Refowy? ;] EOT.
Niech Ci będzie. Młody jesteś, to jeszcze zmądrzejesz co do koloru żarcik ofc, eot.
maciekomis napisał/a
sam dąze do setu 2002
Opukiwałem Paiste 2002, bo sam chciałem właśnie taki secik. Crashe mi się w ogóle nie spodobały Hi-hat mnie urzekł, dlatego też mam przyjemność z niego korzystać. Co do ride'ów - seria 2002 wymiata, ale jakoś tak postawiłem na sygnaturkę. Może kiedyś przybędzie jakichś 2002
Trochę się pozmieniało w gratach. Na tomach wylądowały naciągi RMV (podwójne, odpowiedniki G2) - jestem pozytywnie zaskoczony soundem (pomijając moje wątpliwe umiejętności strojenia). Doszedł także nowy werbelek - Sonor Jungle Snare 10x2 wraz ze statywem także firmy Sonor. Myślę jeszcze nad EMADem na centralkę, ale zobaczymy jak to będzie.
Fotka i urywek nowego berbla:
I 2 pliki video, o słabej raczej jakości, ale trochę widać i słychać (mało wokali i skreczy, niestety). Acha, i klawiszowca gdzieś wcięło ale zwykle gra Taki tam nowy projekcik funkowo-hiphopowo-sam nie wiem jaki :]
A jak Ci się sprawuje maszynka od sprężyn w tym Sonor Jungle Snare? Spotkałem się z opiniami, że trochę ciężko chodzi.
PS. Grałem kiedyś w Pszczynie. Ładny pałac tam macie i nawet żubry są
@DarekMax: Takie słuchy chodzą? Szczerze mówiąc się nie wgłębiałem w opinie nt tego werbla przed zakupem I generalnie niczego takiego także nie doświadczyłem, jedynie trochę irytujące jest, że czasami sprężyna lubi się poluzować i nie wiem gdzie tkwi problem Chyba za bardzo tłukę po tym maleństwie Jeśli można - gdzie, kiedy i z kim grałeś w Pszczynie?
@joj0, Niest0: Dzięki