Tak jak napisałem Pobawię się w miarę możliwości finansowych w zmianę hardware'u (przewiduję ok. 1100 zl na singla, statyw hi-hat (te rzeczy upoluję w stanach) i dwa łamane statywy, w Polsce, werblowy i prosty EverPlay zostają, gdyż bardzo je polubiłem ). Stopka to będzie prawdopodobnie Pearl Eliminator (double chain), statyw hh - tu się zastanawiam, ale również celowałbym wyżej, natomiast łamane chyba Basix 600 lub jak będzie kasa - 800.
Heyah No więc, zaszły pewne zmiany w moim hardwarze, z których niewątpliwie, jestem bardzo szczęśliwy
Póki co, zmieniły się 3 przedmioty, lecz po Wigilii dokończę to co zacząłem, czyli sfinalizuję upgrade mojego osprzętowania perkusyjnego.
Do pełni szczęścia w tej kategorii brakuje mi jeszcze 1 dobrego statywu łamanego (na drugiego crasha) i jakiegoś ramionka łamanego z clampem (na chinkę).
No więc po tym wszystkim, czas przedstawić Wam 3 nowości, o których pisałem
1. Pearl Eliminator P200B. Pojedyncza stopka na pasku. Sprzęt bez dwóch zdań rewelacyjny i zawodowy. Stwierdziłem, to już po chwili gry na nim. Bez problemu mogę osiągnąć na nim prędkości, które na mojej poprzedniej stopce, były dla mnie zdecydowanie nieosiągalne (póki co, mój rekord na Eliminatorze, to 176bpm ósemkami - to moje maksimum, jeśli chodzi o prędkość, którą mogę utrzymać przez dłuższy okres, nie męcząc nogi). Dodam, że nigdy wcześniej, nie zwracałem jakoś specjalnie uwagi na pracę nógi ćwiczenia z tym związane.
Stopka ma bardzo dużo regulacji i wydaje się być prosta w obsłudze w tym aspekcie. Wymienne krzywki, śliczny footboard z regulowaną długością (trzystopniową)... Ponadto stopka jest bardzo cicha. Ja kupiłem swoją za 420, używaną przez pół roku, stwierdzam, że jest nadal w stanie idealnym (żadnych zadrpań, odprysków lakieru, zdartej farby na footboardzi ani luzów). Wg mnie, sprzęcik rewelacja
FOTKI mojego egzemplarza:
2. Statyw hi-hat Yamaha. Modelu nie znam, lecz jeśli ktoś rozpozna i mógłby mi go podać, będę bardzo wdzięczny. Wiem, że był to niegdyś najwyższy model Yamahy, używany m.in. przez endorserów ich firmy, takich jak np. Dave Weckl. Model wyprodukowany w Japonii. Prosta i miła w obsłudze regulacja napięcia sprężyny. Bardzo grube rutry, bardzo fajna maszynka górnej blachy. Ponadto, strasznie podobają mi się jego pojedyncze nogi z kolcami Takie nogi podobają mi się w statywach hi-hat zdecydowanie bardziej niż podwójne. Statyw zachowany w nienagannym stanie. Jeszcze nie miałem okazji osobiście przetestować mojego egzemplarza, lecz wiele razy miałem już do czynienia u mojego nauczyciela, który posiada ideantyczny model i bardzo sobie go chwali. Statyw ten od razu bardzo, ale to bardzo przypadł mi do gustu. Świetna inwestycja, wg mnie, szczególnie z powodu tego, że kupiłem go za 220 zł (PS. Statyw kupiony od użytkownika "gator", dzięki wielkie Jacku ).
FOTKI mojego egzemplarza:
3. Pearl B800W. Bardzo stabilny i masywny statyw łamany. Posiada możliwość wysunięcia go bardzo, bardzo wysoko, choć pewnie nigdy z tej zalety nie skorzystam, bo nie mam zamiaru grać na stojąco Statyw jest trójsekcyjny. Kupiłem go jako używany (stan bardzo dobry) za 175 zł. Myślę, że inwestycja również bardzo fajna, nowy to wydatek rzędu 290-300 zl. Fotek niestety nie posiadam, gdyż nie miałem jak zrobić (dostałem go dziś i nie mam przy sobie aparatu).
Także to by było na tyle. W tym roku (2007) zostało już tylko dokupić brakujące części hardware'u i znaleźć wraz z bandem salę prób i wprowadzić się tam jak najprędzej
A pod koniec stycznia... Pod koniec stycznia będzie prawdopodobnie malusie przemeblowanie w moich beczkach Ale o szczegółach bliżej końca stycznia
Pozdrawiam Was serdecznie życząc wszystkim Wam i Waszym bliskim drodzy bracia, Wesołych Świąt, szęśliwego Nowego Roku 2008 i Smacznego Jajca, Jacek.
Ladnie to jeszcze zmien swoj podpis i bedzie cacy podpis. Powodzenia w polowaniu na bebny
_________________ . . . przez całe stulecia wywyższał człowieka nad zwierzę i wznosił go ku wyżynom nie kij, ale muzyka: czar powabnej prawdy, powab jej wzorców. Borys Pasternak
Dają dają Po moich wstępnych ustaleniach (oświadczam, póki co bawiłem się ustawieniami tylko raz) stwierdzam, że odczuwa się różnice po zmianie krzywek.
Szczerze i z czystym sercem Ci powiem, że jest naprawdę co nagrywać! To świetna blacha, mega uniwersalna, sprawdzi się bardzo, bardzo dobrze w każdej muzyce. Uwielbiam ją, to moja ulubiona blaszka w moim zestawie.
Ale z nagraniem jest o tyle ciężko, że nie mam jak póki co go nagrać... Bo nie mam już swojej sali ( szukam ludzie, nikt nie ma sali w Warszawie?! niedrogo, do ćwiczeń... ). Ale kacpr0, chyba ja coś nagrywalem na tym ridzie. W dziale "Twórczość" jest moje nagranie - drum cover - piosenki Myslovitz. Jakość jest tragiczna, ale na lepsze nie ma póki co przed demem liczyć Bo nawet jak znajde mozliwosc i miejsce, to bedzie tak samo tragiczna jakość - mój aparat... Pozdro!
PS> Pragnę napomknąć, że właśnie dopełniłem obietnicy złożonej koledze Szymkowi (Shalaq) i zakupiłem od niego jego ostatnią blachę z serii Meinl Generation-X - Synthetik Crash 16"
W najbliższej przyszłości mam plany na zrobienie dila z Krzychem (515) w postaci statywu łamnego Basix, statywu prostego Mapex i ramienia z clampem Taye
Aaa i jeszcze coś. Plany są również na wymianę werbelka na coś bardziej uniwersalnego z niższym brzmieniem. Ale to jeszcze nie do końca pewne, więc nic "szczegółowszego" póki co nie piszę Pozdrawiam Was serdecznie i szampańskiej zabawy i Wspaniałego Nowego Roku życzę
Doszła do mojego setu jedna blaszka (3-ci crash Meinl Generation-X Synthetik 16 od Shalaqa), kupiłem brakujący hardware (2 clampy Gibraltar SC-BGC, 2 ramiona łamane Gibraltar SC LBBT i 1 ramię proste z clampem Gibraltar SC GCA), znów wprowadziłem się do sali, w której już jakiś czas "urzędowałem", złożyłem wszystko do kupy i postanowiłem zrobić fotki
Aha, oczywiście, na fotkach (tak jak poprzednio) nie widać mojej centrali oraz statyw łamany (na ride) i ramię do niego podczepione (na chinkę) nie są moje - właściciela sali, również perkusisty.
Takie ustawienie, jak na fotkach, całkowicie mi odpowiada. Blachy ustawiłem już idealnie pod siebie. Oczywiście ustawienie w jakimś stopniu zależne jest od ilości bębnów i blach, więc gdy zmienię bębny lub dokupię jakieś blachy, prawdopodobnie nieco się zmieni Stan na dzień 9 stycznia 2008 r.
W sobotę przyjeżdża do mnie do Warszawy właściciel werbelka, z którym robimy "trade" i wymieniamy się na werble Mam nadzieję, że obaj będziemy zadowoleni.
Dobra, to po tym przydługim truciu, czas na fotki. Oto i one. Miłego oglądania! Pozdrawiam, Jacek!
Hejka! Obiecany kolejny update Jest to werbel Mapex Saturn Series 14x5,5". Nie grałem na nim jeszcze zbyt długo, więc nie mam jak się wypowiedzieć o brzmieniu. Werbelek ma dokładane oryginalnie naciągi Remo Ambassador, choć mają logo Mapex, to nie są żadne UT. Werbelek wizualnie jest przecudny, śliczny i piękny Kanarkowy lakierek, bardzo dokładnie położony. Bardzo ładne lugi Obręcze 2,3 Powerhoop, werbel strojony na 10 śrub. Sama tabliczka z nazwami firmy i modelu wzbudza naprawdę pozytywne emocje. Krawędzie są gładziusieńkie, wszystko dopracowane idealnie. Teraz pozostało mi go tylko nastroić i zanieść na salę i postawić obok całego zestawu i zrobić fotki już nie "domowe" A teraz kilka z sesji werbelka na kanapie Pozdrawiam i czekam na komentarze.
Wysłany: Sob 12 Sty, 2008
zajefajny werbelek
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Fajny ten werbelek, nie powiem, sam bym skosztował...
Niezłej blacharki się dorobiłeś.
W ogóle bardzo rozsądnie inwestujesz w sprzęt.
Pozdrawiam!
Tomasz, jesteś z Wawy z tego co widzę Chcesz wpaść przetestować sprzęt? Nie ma problemu. Napisz do mnie na GG (794569) to ustalimy jakiś termin i sobie skosztujesz ;]
No chłopaki, dzięki wielkie. Werbelek z tego co przez króciutki okres czasu poświęcony na strojenie jak na razie udało mi się z niego wyciągnąć naprawdę zajefajnie gada A jak jeszcze nad nim posiedzieć, wyeliminować jakieś niepotrzebne brzęczenia i przydźwięki, to będzie super-extra Już mi się bardzo podoba.
Nagrałem nawet taki jakby sound check i wrzucam właśnie na YouTube, więc jak już zaupload'uje go, to podam tu linka, sobie posłuchacie to na razie!
_________________ all music allowed.!
Bębniarek
Wysłany: Sob 12 Sty, 2008
Tomasz napisał/a
Fajny ten werbelek, nie powiem, sam bym skosztował...
Niezłej blacharki się dorobiłeś.
W ogóle bardzo rozsądnie inwestujesz w sprzęt.
Pozdrawiam!
To prawda dobre inwestycje wszystko jakoś tak trafione idealnie ...
A co do sprzętu to pięknie zaczyna to wyglądać , gratulacje
jezuu... Mam 14 lat, kilka razy już to pisałem Hehe.
Aha, nagrałem jeszcze jeden filmik, by ukazać nowy strój werbelka Mnie się bardzo podoba, na żywo brzmi super, aparat jednak bardzo niszczy dzwiek... ;/
...i zrobiliśmy trade ;] Mój Eliminator single powędrował wraz z coś ponad 400 zł gotówki do Konrada (niechaj Ci dobrze służy!) a w zamian Konrad obdarował mnie takim oto sprzętem - twin (podwójna stopa) DW 5000 TD3 (krzywka Turbo) - niech mi dobrze służy. Pomyślałem sobie - czas nauczyć się na tym grać, w przyszłości może się przydać i nabyłem.
Dodaję kilka fotek z dzisiejszej sesji zdjęciowej nowego cudeńka ;] :
...w ubraniu
...półnagi
...w całej okazałości
...i zbliżonko
i to tyle, póki co oczywiście w planach jest jeszcze kilka upgrade'ow setu,
ale to dopiero POd koniec lutego/pierwsza POlowa marca ;]
także czasu kupa.
Tia, right ;] Centralka nie jest moja, więc za bardzo nie wpływam na to co na niej się znajduje, mnie się osobiście średnio podoba "to coś" na przednim naciągu, ale co zrobić
bardzo, bardzo, bardzo miło ma duży zakres regulacji. jeszcze nie do końca ustawiłem go pod siebie, ale nie siedzialem tez nad nim za dlugo niestety, nie umiem na nim zagrać prawie nic, a max. tempo w jakim potrafie grać równo nie napinając i nie męcząc nóg dłuższy czas to ok. 145 osemkami. jesli chodzi o twina to jestem zupełnie zielony i początkujący. ale dlatego go kupiłem, żeby się nauczyć.
następne zakupy to w każdym razie będą najprawdopodobniej:
- Sabian HHX Chinese 18"
- Istanbul Agop Splash 9"
- Zildjian Avedis Special Recording Hi-hat 12"
- Gibraltar X-Hat
- 2 ramiona lamane Basix
- jakiś clamp
i to tyle. te zakupy to tak na początku marca będą. także zostaną mi już do wymiany jedynie bębny, ale to już nieco później pozdrawiam serdecznie!