Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Perkusja elektroniczna - ALESIS DM5 PRO po modyfikacjach :)
Perkusja elektroniczna - ALESIS DM5 PRO po modyfikacjach :)
Autor Wiadomość
DanielosPL 

Wysłany: Pon 18 Sty, 2010   Perkusja elektroniczna - ALESIS DM5 PRO po modyfikacjach :)

Witam
Naszła mnie ochota żeby pokazać Wam moje zmodyfikowane "bębny" Alesis DM5 Pro kit.

Jak wyglądają oryginalnie (fabrycznie) chyba prawie każdy wie, jeśli nie to proszę:

perkusja

Po moich przeróbkach całość wygląda tak:

perkusja

Tak jak widać naciągi zmienione na siateczkowe, pearl muffle head.
Może do triggerowania nie nadają się idealnie, ale są najtańsze a zarazem najłatwiej dostępne.

Dzisiaj wstępnie strigerowałem sobie werbelek, jest to rozwiązanie chwilowe, docelowo będę robił stożki do trigerowania.
W tej chwili wygląda to tak:

perkusja

Piezzo umieszczone jest na metalowej blaszce (taką jaką przyczepia inpost do swoich listów :) ) amortyzowanej przy pomocy kawałków gumy. Piezzo nie jest przyklejone bezpośrednio do blaszki, między nimi jest "gąbkowe" kółeczko (z kejka na płyty).

Postanowiłem też zrobić sobie "normlany" hihat, efektem czego jest:

perkusja

Całość nie jest jeszcze skończona, brakuje bottomu w hh. W tej chwili bottom mam zrobiony z plastikowego kejka na płyty. Na krawędź którego nałożony jest gumowy weżyk, tak żeby plastik nie hałasował. Gra się na tym całkiem przyjemnie jak na tak dziwną konstrukcję :D lecz docelowo będzie tam wytłumiony bottom z normalnej blachy.

Początkowo chciałem zrobić przełącznik hihatu na oryginalnej stopie od hihatu, miałem już kupione części i planowałem zrobić przełącznik na lince hamulcowej.
Sprawdziłem jednak jak będzie się sprawowała oryginalna stopka alesisa, doczepiłem łańcuch wcześniej skracając go o jedno ogniwo.
Działa świetnie więc odpuściłem sobie zabawę z linkami hamulcowymi.

Perkusja mimo modułu alesisa na których ponoć nie da się zrobić choke (gaszenie talerze), ma tą funkcje :)

Jak to zrobić opisałem w innym temacie.

Fotka jak to wygląda:

perkusja

Wczoraj też nakleiłem sobie na blaszki kawałki gumy w celu wyciszenia. Brakuje mi jednej na ride, będę musiał gdzieś się rozejrzeć za gumą i dociąć ją.

Gdyby kogoś zastanawiało co to za panel z przyciskami po prawej stronie perkusji (pod gumowy talerzem) to od razu wyjaśnię że to "przerobiony" moduł od perkusji z Guitar Hero na Xbox'a 360, tak aby można było grać przez midi na mojej perce w GH albo Rock Banda :)

I jeszcze ta rurka na której wiszą słuchawki, jest to prototyp :D takiego dodatkowego triggera np. cowbell.

Dodam jeszcze że werbelek w najbliższym czasie będzie malowany, prawdopodobnie na czarno z wzorkiem na czerwono zrobionym przy pomocy rajstopy :)
Zobaczymy jak to wyjdzie...

eS.

Wysłany: Wto 19 Sty, 2010   

wszystko wygląda elegancko, ale czy warto było się tak trudzić ?

DanielosPL 

Wysłany: Wto 19 Sty, 2010   

jak to czy warto bylo? :grin:

Skoro się tym jaram i daje mi to przyjemność to myślę że warto, zwłaszcza że chyba jako taki efekt prac widać.

To tak jakbyś mi powiedział po kilku latach nauki gry czy warto było się tak trudzić... :)

Suri_drummer 
łazap?

Wysłany: Sro 20 Sty, 2010   

eS. napisał/a
wszystko wygląda elegancko, ale czy warto było się tak trudzić ?

Warto czy nie warto, rzecz gustu i potrzeb.

Jesli wplywa to na funkcjonalnosc, a przy tym dobrze wygloda-warto.

Gratuluje zaciecia-ja juz ponad 2 miesiace przerabiam ride na dwustrefowy...

Kiedys to pewnie skoncze :P

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Perkusja elektroniczna - ALESIS DM5 PRO po modyfikacjach :)