Wysłany: Sob 25 Sie, 2007 Pora na mnie: nagi Szpaderski xD
wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości tutaj.
co na moich zdjęciach można zobaczyć.
set podstawowy (czyli poaczątek mojej przygody z tematem):
Szpaderski:
TT 14"x14"
TT 15"x15"
FT 18"x18"
BD 24"x18" (ale nie jestem pewny głębokości)
w tym zestawie miałem werbel Sonor Force, którego się pozbyłem i... uwaga... nie żałuję! teraz mam:
SD 14x6 (? nie pamiętam ;b)
również szpaderskiego.
potem dochodziły:
BD 24"
TT 10" (nie ma tutaj, ponieważ nie zostały ukończone nad nim prace remontowe. ale czy zostaną?.. )
stołek i stopy amati
cow bell przyjechał z 10"
oraz blachy:
Meinl Meteor 20" Ride
Meinl Meteor 14" HH
Orion Twister 16" Crash
Splash wycięty prawdopodobnie z amati
HH zidjan & coś (amati?)
Crash Orion Solo - pocięty. zdobyłem go na próbie kumpli
[trochę mnie to kosztowało ;/]
wszytskie blachy na statywach amati.
jak widać, nie mam naciągu na jednej z central ;b
to jeszcze nie koniec rozbudowy mojego zestawu. tak, wiem. ale to jakaś mania wielkości
zdjęcia:
i moje ulubione:
perkusja podczas 'remontu' straciła dwaie warstwy okleiny, zdobyła czarne śruby ampulowe i trochę odrdzewiała. prace skończyły się wraz z budżetem i czasem...
_________________ Przygarnę lub kupię elementy perkusji Szpaderskiego. Czytaj...
stawiam mu bro jak cokolwiek mi na tym zagra JEZU !! Najorginalniejsze ustawienie ... ever ! Jeszcze cowbell ustawiony tak ze , aby puknac w krawedz najpierw musialbym sobie zlamac reke w nadgarstku San, wynajmujesz sie gdzies jako czlowiek guma ?
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
^^
chłopaki, na prawdę już trochę na tym grałem i rozstawienie jest dla mnie na prawdę wygodne.
w 18" tłukę też bez problemu. jest właściwie na mojej wysokości, więc nie muszę się wykręcać, żeby w nią uderzyć.
borbah, hę?
_________________ Przygarnę lub kupię elementy perkusji Szpaderskiego. Czytaj...
Pierwszy raz widze takie ustawienie nie wiem jak Ty na tym grasz ja bym za cholere nie dał rady , Piszesz ze nie grasz długo wiec chyba dlatego tak sobie pukasz w to , dojdziesz do tego ze to raczej nie jest odpowiednie ustawienie . Popieram Borbaha z tym cowbellem . Nagraj cos , cokolwiek zeby tylko było widac ze grasz na tym . Wielu ludzi uwierzy moze wtedy ze to jest mozliwe , w tym ja
Phi, zmówili się wszyscy na to jego ustawienie. Od kiedy to jakieś główne zasady istnieją? Niech ustawia jak chce, byle grał! Jak mu jest tak wygodnie, to niech tak będzie. Jak mu lepiej grać do góry nogami, to czemu miałby nie próbować tak ustawiać? Wielkie PHI!
Myśle że łatwiej byłoby Ci się nauczyć na podstawowy secie o później dołożyć troche bębenków i złomu a tu patrze od razu na głęboką wodę ;] jak używasz tego 2 hihatu?
Drummer88, wieżę, że mogłoby być mi łatwiej uczyć się podstawowych rytmów.
nie mam jednak nauczyciela i nie ma mi kto ich pokazać. poza tym... nie chcę.
jestem bardzo zainspirowany zajęciami z Woodstock i to właściwie po nich zdecydowałem się szarpnąć i kupić sensowne tależe tj. crash'a i ride'a
bardzo mi się podobała taka wolna improwizacja. rytm podstawowy, od czasu do czasu dożucane coś i gra na różnych kombinacjach garów i tależy.
gitarzystce chyba się spodobałą taka wizja zespołu i próbujemy coś robić
(niestety jestem ograniczony tym, że w domu [jeszcze] nie mam zestawu i mogę ćwiczyć tylko wtedy gdy pojadę do niej. nie ma to jak mieszkanie w stolicy. ale gra nam się przyjemnie i to ona mnie napędza. )
jak gram na drugim hh? statyw kupiłem jakiś czas temu ale dopiero ostatnio ustawiłem go (jak tylko do niej pojechałem ) i jeszcze nie opanowałem grania dwoma stopami, więc sporadycznie używam drugiego hh. przeszkadza trochę to, że jest zasłonięty drugim. ale idzie =)
edit. dzięki za konstruktywne pytania i wypowiedzi
odpada. nie zrezygnuję z drugiej centrali. zbyt wiele pracy mnie kosztowała. zresztą jaki sens jest w odkładaniu tego na potem? chcę od początku uczyć się pracować na dwu stopach.
liczyłem, że zasugerujesz mi ustawienie mojego zestawu a nie 'tak jak wszyscy'.
aleście się uczepili, co to kogo obchodzi, jakie ma ustawienie, widziałem jeszcze bardziej dziwaczne, a bębniarze mietli jak błyskawicie, więc już odpuście
Może i fakt ustawienie jest kwestią indywidualną, najlepiej jak dojdzie do tego sam Skoro zdarłeś okleinę z bębnów kup jakies rezo na centralkę i poczytaj trochę o strojeniu, uwierz nastrojone bębenki same grają ;] jest troche tego też w postaci wideo na youtube. Pozdrawiam i życzę satysfakcji z gry.
san - > chodzilo mi o to czy grasz lewą reka na hihacie ze masz tak daleko od werbla, bo tym razem musialbym zlamac sobie obojczyk i zlozyc sie w pol jak ksiazka zeby siegnac tam prawa reka , ja sie nie uwzialem ... po prostu jestem ciekaw i nie ma w tym ani troche zlosliwosci , serio. Chyba ś.p. Docent powiedzial w wywiadzie ze nie wazne jak sie ustawia bebny.. wazne zeby bylo wygodnie dla grajacego. I wg mnie w tym jest prawda, choc jak dla mnie jest to ustawienie ekstremalne i tyle. Ale w sumie ... na samym poczatku kiedy jeszcze zestaw nie wygladal tak jak teraz , jakby sie komus pokazalo zestaw dzisiejszy to by sie znaczaco puknal w glowe i spytal jak na tym cos zagrac... takie mam wrazenie
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
Drummer88
mam rezonanse na centralę. z dziurkami nawet, ale o wiele bardziej podobają mi się bez. (chociaż nie wiem jak by zabrzmiały z całymi rezonansami) grzmią (przynajmniej jedna) i to mi się w nich podoba =)
borbah, ćwiczę lewą. nie jestem leworęczny, ale postanowiłem, że ją wyćwiczę, czasem mam zapędy, żeby pograć prawą (szczególnie gdy nie siedzę przy moich garach), ale coraz lepiej mi idzie. wygodne jak się gra werbel-hh.
staram się nie doszukiwać w wypowiedziach złosliwości, ani ataku. a w Twoich już najmniej. boję się raczej, wyśmiania.
a ostatniego zdania chyba nie zrozumiałem
kruku
Wysłany: Wto 28 Sie, 2007
San, przyglądnij się na ustawienia bębnów ludzi z forum bądź znanych perkusistów, pooglądaj filmiki, zdjęcia, zwracaj uwagę na detale.
Dziwi mnie trochę Twoje upieranie się przy tym, że jest Ci wygodnie tak grać, no ale cóż to Twój wybór. Pytanie tylko, czy próbowałeś innych ustawień mniej oryginalnych
Nie wymyślaj sobie zbyt pokręconych ustawień, bo to nie ma żadnego sensu. Dąż do takiego, w którym będziesz miał wygodny dostęp do każdego elementu perkusji (patrząc np na Twój hihat to raczej tak nie jest).
Życzę Ci powodzenia i żebyś przemyślał rady mniej lub bardziej doświadczonych bębniarzy
zgadzam sie z Unitem i Wysołem - niech kolega po prostu gra, jak mu wygodnie, to jego prywatna sprawa
@San - ale pewne rady kolegow warto wziac sobie do serca, zwlaszcza to, by nie byc tak przywiazanym tylko do swojego wlasnego ustawienia grywa sie czasami na roznych przegladach czy koncerty na cudzych bebnach i warto czasami pograc na innym ustawieniu, to zawsze rozwija
zamiast rozbudowy zestawu zaczalbym na twoim miejscu od zmiany naciagow na centralkach - gdybys wrzucil dwa emady pewnie bylbys z perki zadowolony jak nigdy
jezeli szkoda ci kasy poszukaj firmowek remo (z mapexow, premierow etc), mozna je tanio kupic, maja wbudowany tlumik i brzmia dosc przyzwoicie, tyle ze z rozmiarem 24 moze byc ciezko np na allegro
zobaczę jak w realu te propozycje się sprawdzają, ale teraz nie mogę. wreszcie mi się wakacje zaczęły i choć krótkie będą, to mam zamiar dobrze je wykorzystać.
nie mam jeszcze holdera, żeby przwiesić tom na drugą centralę [gniazdo gdzieś w tej rupieciarni leży]
na allegro się pojawiło, ale zobaczymy co z tego będzie.
jeśli chodzi o naciągi to nie 'szkoda' mi kasy, tylko nie mam
zresztą jeśli chodzi o używane, to praktycznie nie uchwytne
a powershity odpadają (ponoć), chociaż jako rezo by się ładnie prezentowały... myślę nad tym. a Wasze zdanie?