Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Pora na mnie: nagi Szpaderski xD
Pora na mnie: nagi Szpaderski xD
Autor Wiadomość
San

Wysłany: Sob 25 Sie, 2007   Pora na mnie: nagi Szpaderski xD

wszystkie zdjęcia w większej rozdzielczości tutaj.

co na moich zdjęciach można zobaczyć.
set podstawowy (czyli poaczątek mojej przygody z tematem):

Szpaderski:
TT 14"x14"
TT 15"x15"

FT 18"x18"
BD 24"x18" (ale nie jestem pewny głębokości)

w tym zestawie miałem werbel Sonor Force, którego się pozbyłem i... uwaga... nie żałuję! teraz mam:

SD 14x6 (? nie pamiętam ;b)

również szpaderskiego.

potem dochodziły:
BD 24"
TT 10" (nie ma tutaj, ponieważ nie zostały ukończone nad nim prace remontowe. ale czy zostaną?.. ;) )

stołek i stopy amati

cow bell przyjechał z 10"

oraz blachy:
Meinl Meteor 20" Ride
Meinl Meteor 14" HH
Orion Twister 16" Crash
Splash wycięty prawdopodobnie z amati

HH zidjan & coś (amati?)
Crash Orion Solo - pocięty. zdobyłem go na próbie kumpli ;)
[trochę mnie to kosztowało ;/]

wszytskie blachy na statywach amati.

jak widać, nie mam naciągu na jednej z central ;b

to jeszcze nie koniec rozbudowy mojego zestawu. tak, wiem. ale to jakaś mania wielkości ;)

zdjęcia:
perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

i moje ulubione:
perkusja

perkusja podczas 'remontu' straciła dwaie warstwy okleiny, zdobyła czarne śruby ampulowe i trochę odrdzewiała. prace skończyły się wraz z budżetem i czasem...

slayerprk

Wysłany: Sob 25 Sie, 2007   

Nie mow ze grasz na tak ustawionych centralkach ? Prawie ze rownolegle do siebie? Czy mi sie tylko zdaje?
[color=#1b536a]SLAYERPRK[/color][color=#14313f].com[/color]

OTB
milestones

O_O

Stawiam Ci bro jak mi zagrasz szybkie zejście po tak ustawionych tomach.

borbah 

stawiam mu bro jak cokolwiek mi na tym zagra :D JEZU !! Najorginalniejsze ustawienie ... ever ! Jeszcze cowbell ustawiony tak ze , aby puknac w krawedz najpierw musialbym sobie zlamac reke w nadgarstku :) San, wynajmujesz sie gdzies jako czlowiek guma ?

San

slayerprk, uwierz, że gdyby nie dziura w drugim naciągu, to grałoby się całkiem dobrze.

i tak, są równolegle i jest to dużo wygodniejsze niż pod kątem. pamiętaj, że siedzę bardzo blisko garów.

OTB, bez problemu. zdjęcie może wypaczać, łudzić trzecim i czwartym wymiarem ;b
ale gra mi się całkiem dobrze na tak właśnie ustawionych garach

borbah, a Ciebie to już w ogóle nie rozumiem xD
i w niego wali mi się dobrze. i nadgarstek mnie nie boli.

chciałem zapisać się na capoeirę...

xD
no dobra, a o samych garach coś powiecie? =)
że wielkie, że biała szpachl;a straszy, że chyba zbierałem blachy po śmietnikach czy coś?

edit.
a... w krawędz... hmm... no może. ja nie walę w krawędz ;)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Nie 26 Sie, 2007   

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

YelloW_EyE 
Rowan

musze na trzeźwo spojrzeć na ustawienie bo po pijaku jest chore ^^

Meinl

borbah 

A grasz moze open handem ?

San

^^
chłopaki, na prawdę już trochę na tym grałem i rozstawienie jest dla mnie na prawdę wygodne.
w 18" tłukę też bez problemu. jest właściwie na mojej wysokości, więc nie muszę się wykręcać, żeby w nią uderzyć.

borbah, hę?

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.

San

nie uważam siebie za perkusistę.
dopiero ćwiczę. więc nie udowodnię, że to ustawienie tylko pozornie wymaga zdolności gimnastycznych. ;)

edit.
poza tym stroję na wyczucie, więc nie jest nastrojona ;)

piotrek

Pierwszy raz widze takie ustawienie :shock: nie wiem jak Ty na tym grasz ja bym za cholere nie dał rady , Piszesz ze nie grasz długo wiec chyba dlatego tak sobie pukasz w to , dojdziesz do tego ze to raczej nie jest odpowiednie ustawienie . Popieram Borbaha z tym cowbellem . Nagraj cos , cokolwiek zeby tylko było widac ze grasz na tym . Wielu ludzi uwierzy moze wtedy ze to jest mozliwe , w tym ja :D

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.

San

kubawe, jakie sugerujesz ustawienie?

nie pukam, tylko gram. tego sobie odebrać nie dam.
być może te zdjęcia sprawiają takie wrażenie. może posadzę kogoś przy tym i wtedy zrobię zdjęcia =]

nie nagram raczej bo nie mam czym, a poza tym nie bardzo chcę się pokazywać - nie umiem grać.

Nikodem15

Ustawienie robi wielce dziwaczne wrażenie. Naprawdę z chęcią bym zobaczył jak używasz tego zestawu.

G. 

Phi, zmówili się wszyscy na to jego ustawienie. Od kiedy to jakieś główne zasady istnieją? Niech ustawia jak chce, byle grał! Jak mu jest tak wygodnie, to niech tak będzie. Jak mu lepiej grać do góry nogami, to czemu miałby nie próbować tak ustawiać? Wielkie PHI!

Drummer88

Myśle że łatwiej byłoby Ci się nauczyć na podstawowy secie o później dołożyć troche bębenków i złomu a tu patrze od razu na głęboką wodę ;] jak używasz tego 2 hihatu? :D

San

G., dzięki =)

Drummer88, wieżę, że mogłoby być mi łatwiej uczyć się podstawowych rytmów.
nie mam jednak nauczyciela i nie ma mi kto ich pokazać. poza tym... nie chcę.

jestem bardzo zainspirowany zajęciami z Woodstock i to właściwie po nich zdecydowałem się szarpnąć i kupić sensowne tależe tj. crash'a i ride'a

bardzo mi się podobała taka wolna improwizacja. rytm podstawowy, od czasu do czasu dożucane coś i gra na różnych kombinacjach garów i tależy.

gitarzystce chyba się spodobałą taka wizja zespołu i próbujemy coś robić
(niestety jestem ograniczony tym, że w domu [jeszcze] nie mam zestawu i mogę ćwiczyć tylko wtedy gdy pojadę do niej. nie ma to jak mieszkanie w stolicy. ale gra nam się przyjemnie i to ona mnie napędza. :roll: )

jak gram na drugim hh? statyw kupiłem jakiś czas temu ale dopiero ostatnio ustawiłem go (jak tylko do niej pojechałem ;) ) i jeszcze nie opanowałem grania dwoma stopami, więc sporadycznie używam drugiego hh. przeszkadza trochę to, że jest zasłonięty drugim. ale idzie =)

edit. dzięki za konstruktywne pytania i wypowiedzi ;)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.

San

odpada. nie zrezygnuję z drugiej centrali. zbyt wiele pracy mnie kosztowała. zresztą jaki sens jest w odkładaniu tego na potem? chcę od początku uczyć się pracować na dwu stopach.

liczyłem, że zasugerujesz mi ustawienie mojego zestawu a nie 'tak jak wszyscy'.

Wysolek85

aleście się uczepili, co to kogo obchodzi, jakie ma ustawienie, widziałem jeszcze bardziej dziwaczne, a bębniarze mietli jak błyskawicie, więc już odpuście

Drummer88

Może i fakt ustawienie jest kwestią indywidualną, najlepiej jak dojdzie do tego sam :) Skoro zdarłeś okleinę z bębnów kup jakies rezo na centralkę i poczytaj trochę o strojeniu, uwierz nastrojone bębenki same grają ;] jest troche tego też w postaci wideo na youtube. Pozdrawiam i życzę satysfakcji z gry.

borbah 

san - > chodzilo mi o to czy grasz lewą reka na hihacie ze masz tak daleko od werbla, bo tym razem musialbym zlamac sobie obojczyk i zlozyc sie w pol jak ksiazka zeby siegnac tam prawa reka , ja sie nie uwzialem ... po prostu jestem ciekaw i nie ma w tym ani troche zlosliwosci , serio. Chyba ś.p. Docent powiedzial w wywiadzie ze nie wazne jak sie ustawia bebny.. wazne zeby bylo wygodnie dla grajacego. I wg mnie w tym jest prawda, choc jak dla mnie jest to ustawienie ekstremalne ;) i tyle. Ale w sumie ... na samym poczatku kiedy jeszcze zestaw nie wygladal tak jak teraz , jakby sie komus pokazalo zestaw dzisiejszy to by sie znaczaco puknal w glowe i spytal jak na tym cos zagrac... takie mam wrazenie :)

San

Wysłany: Pon 27 Sie, 2007   

Drummer88
mam rezonanse na centralę. z dziurkami nawet, ale o wiele bardziej podobają mi się bez. (chociaż nie wiem jak by zabrzmiały z całymi rezonansami) grzmią (przynajmniej jedna) i to mi się w nich podoba =)

borbah, ćwiczę lewą. nie jestem leworęczny, ale postanowiłem, że ją wyćwiczę, czasem mam zapędy, żeby pograć prawą (szczególnie gdy nie siedzę przy moich garach), ale coraz lepiej mi idzie. wygodne jak się gra werbel-hh.

staram się nie doszukiwać w wypowiedziach złosliwości, ani ataku. a w Twoich już najmniej. boję się raczej, wyśmiania.

a ostatniego zdania chyba nie zrozumiałem ;)

kruku

Wysłany: Wto 28 Sie, 2007   

San, przyglądnij się na ustawienia bębnów ludzi z forum bądź znanych perkusistów, pooglądaj filmiki, zdjęcia, zwracaj uwagę na detale.

Dziwi mnie trochę Twoje upieranie się przy tym, że jest Ci wygodnie tak grać, no ale cóż to Twój wybór. Pytanie tylko, czy próbowałeś innych ustawień mniej oryginalnych :)

Nie wymyślaj sobie zbyt pokręconych ustawień, bo to nie ma żadnego sensu. Dąż do takiego, w którym będziesz miał wygodny dostęp do każdego elementu perkusji (patrząc np na Twój hihat to raczej tak nie jest).

Życzę Ci powodzenia i żebyś przemyślał rady mniej lub bardziej doświadczonych bębniarzy :)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Sro 29 Sie, 2007   

Archiwum.

Unit03

Eh, i tak każdy po kolei będzie tu wchodził i kazał przestawiać tak albo tak. :roll: U siebie sie pobawcie. ;-)

kruku

To jest chyba to co kubawe mial na mysli. Sprobuj ustawienie i napisz wrazenia. Tylko pograj na tym jakis tydzien, a nie przez 15 minut

perkusja

JooreX
whiskey lover

zgadzam sie z Unitem i Wysołem - niech kolega po prostu gra, jak mu wygodnie, to jego prywatna sprawa :-)

@San - ale pewne rady kolegow warto wziac sobie do serca, zwlaszcza to, by nie byc tak przywiazanym tylko do swojego wlasnego ustawienia :-) grywa sie czasami na roznych przegladach czy koncerty na cudzych bebnach i warto czasami pograc na innym ustawieniu, to zawsze rozwija

zamiast rozbudowy zestawu zaczalbym na twoim miejscu od zmiany naciagow na centralkach - gdybys wrzucil dwa emady pewnie bylbys z perki zadowolony jak nigdy :-)

jezeli szkoda ci kasy poszukaj firmowek remo (z mapexow, premierow etc), mozna je tanio kupic, maja wbudowany tlumik i brzmia dosc przyzwoicie, tyle ze z rozmiarem 24 moze byc ciezko np na allegro

Unit03

A, ode mnie tylko tyle:

San napisał/a
(chociaż nie wiem jak by zabrzmiały z całymi rezonansami) grzmią (przynajmniej jedna)

To jest imho największy powód abyś sprawdził. :) i kombinuj po swojemu, ja co nie przestawiłem gratów to było troszkę lepiej. Ale to Twój set. :]

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.

San

Wysłany: Czw 30 Sie, 2007   

zobaczę jak w realu te propozycje się sprawdzają, ale teraz nie mogę. wreszcie mi się wakacje zaczęły i choć krótkie będą, to mam zamiar dobrze je wykorzystać.

nie mam jeszcze holdera, żeby przwiesić tom na drugą centralę ;) [gniazdo gdzieś w tej rupieciarni leży]
na allegro się pojawiło, ale zobaczymy co z tego będzie.

jeśli chodzi o naciągi to nie 'szkoda' mi kasy, tylko nie mam ;)
zresztą jeśli chodzi o używane, to praktycznie nie uchwytne ;)
a powershity odpadają (ponoć), chociaż jako rezo by się ładnie prezentowały... myślę nad tym. a Wasze zdanie?

San

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2007   

orientuje się ktoś jakie to może być drewno?

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Pora na mnie: nagi Szpaderski xD