Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » stary Tacton z szalonych lat 70 :):)
stary Tacton z szalonych lat 70 :):)
Autor Wiadomość
wojtaszek

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007   stary Tacton z szalonych lat 70 :):)

Witam !!!!! perka stara ale jara :D wygrzebalem ja od kumpla ktorego ojciec gral w latach mlodosci hehe. Stan jest "sredni" jak widac :) przed moim graniem wygladala troche lepiej :D , ale troche ja odmlodzilem, nowa stopa mapex, talerze do hit hata zildijan ZBT plus no i to tyle:] Co jak co ale kolor wypas :) :)

perkusja

perkusja

perkusja
Ostatnio zmieniony przez wojtaszek Pon 19 Lut, 2007, w całości zmieniany 2 razy  

MD 
Badżej;]

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007   

faktycznie nie pogadasz co do koloru:)
ale jak je toszke poczyścisz, wymienisz naciągi i hw, to będą boskie:)

wojtaszek

no wlasnie zastanawim sie czy kupic nowa czy zrobic generalny remont czyli wymienic wszystko z wyjakiem stopy no i oczywicie bebnow :]

istanbul drummer

Nie Tadon a Tacton :P , bębny fajowe :P

Diabelek

zajebista okleina :D

wojtaszek

oooooo dzieki za info bo o tadonie nic nie moglem znalezc w necie hehe

Grummer
Strč prst skrz krk!

Posiadam taki sam werbel:D. Chcę kupić do niego maszynkę i sprzedam go jak najszybciej:D

chudzik5 

Jak napisał istanbul drummer to bebny TACTON mam werbel tej firmy(leży w piwnicy i czeka na remąt) :) Bębny super Pozdrawiam

wojtaszek

Wysłany: Pon 19 Lut, 2007   

No ja mam taki problem z werblem ze mam zepsute mocowanie sprezyn do maszynki i nie moge ich dobrze naciagnac. Musialbym je wymienic na nowe no ale te nowoczesne sprezyny maja inne mocowania na te paski :] a tam wystaja dwa gwinty po obu stronach sprezyn no i zeby zamocowac nowe to bym musial wymyslec wlasne mocowanie albo nowa maszynke cala:(

chudzik5 

No no wojtaszek własnie u mnie jest to samo :(

kojlak
KKK

Grummer napisał/a
Posiadam taki sam werbel:D. Chcę kupić do niego maszynkę i sprzedam go jak najszybciej:D

a wiesz może jakiej firmy ten werbel?! bo mam taki sam, a nie mam pojęcia co to :/

Krzychoo

Świetny zestawik ( lubię taki vintage). Jak dobrze przeczyścisz chromy powinien wyglądać rewelacyjnie!
Wygląda na to, że to perkusja z czasów kiedy Tacton robił jeszcze przyzwoite bębny. Jeśli Cię to interesuje to tu masz zdjęcie katalogowe tych bębnów i co nieco informacji na ich temat: http://www.rock.swidnica.pl/images/02.jpg

Resztę broszurki znajdziesz tu: http://www.drumarchive.com/Tacton/

Edit:
A co do werbla to tam jest, zdaje się, system dwustronnego opuszczania sprężyny. To znaczy, że sprężynę napina się tylko za pomocą śruby na jednym z jej końców a wajcha służy jedynie do opuszczenia jej na membranę. Jak możesz to zrób zdjęcie od spodu werbla tak, żeby było widać mechanizm wewnątrz. Może zobaczymy co tam nawaliło :D .

Dziarski Henk

świetny kolor ja bym na twoim miejscu odemontował je tylko broń boże nie sciagaj tej okleiny bo jest świetna

maciekj 

Ta okleina MIAŻDŻY !! Swietna jest!
A talerze hihat to jakiś Sound Edge? (na ostatnim zdjęciu) ;) ;)
Cymb: Alchemy, Stagg
HW: Mapex, DW, Pearl

MD 
Badżej;]

Miałem taki ststyw pod werbel jak ty:D ae się złamał ;/ ;[

wojtaszek

Cytat
Jeśli Cię to interesuje to tu masz zdjęcie katalogowe tych bębnów i co nieco informacji na ich temat: http://www.rock.swidnica.pl/images/02.jpg

jasne ze interesuje :]

Cytat
A co do werbla to tam jest, zdaje się, system dwustronnego opuszczania sprężyny. To znaczy, że sprężynę napina się tylko za pomocą śruby na jednym z jej końców a wajcha służy jedynie do opuszczenia jej na membranę. Jak możesz to zrób zdjęcie od spodu werbla tak, żeby było widać mechanizm wewnątrz. Może zobaczymy co tam nawaliło .

no tak jest jak mowisz i wlasnie z tej sprezyny urwal sie ten gwint, ja go przykleilem ale to juz nie jest to samo i nie idzie dobrze naciagnac
p.s jak bede mial aparat to pstrykne fotke

Cytat
świetny kolor ja bym na twoim miejscu odemontował je tylko broń boże nie sciagaj tej okleiny bo jest świetna

jasne ze nie sciagne !!!!!!!!! wlasnie ze wzledu na nia zastanawim sie nad remontem perki, a nie kupnem nowej :]

Cytat
A talerze hihat to jakiś Sound Edge? (na ostatnim zdjęciu)

NIE!!! to szrot :) :) ktorego juz sie pozbylem :]

nawalator 
Mówta na mnie NAW

remontuj!
czekam(y) na wyniki.:D

KUPIĘ
lugi mapex z serii Q.

CHoSSeN OnE

Nie lubię Cię wojtaszek... Przez Ciebie przestała mi się aż tak podobać moja niebieska perła na bębnach... Twoja okleina fajniejsza... Zazdroszczę! xP

Grummer
Strč prst skrz krk!

Wysłany: Wto 20 Lut, 2007   

kojlak napisał/a
Grummer napisał/a

a wiesz może jakiej firmy ten werbel?! bo mam taki sam, a nie mam pojęcia co to :/

TACTON '70 :)

Mayhen 

Wysłany: Wto 20 Lut, 2007   

jak wszyscy-okleina wymiata :P oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu :)

paper

Wysłany: Sob 24 Lut, 2007   

okleina to mistrzostwo świata i ogólnie jak popracować nad tymi bębnamai to efekt może być zajebisty

franio

Wysłany: Nie 25 Lut, 2007   

a ja bede orginalny i powiem ze masz zajebisty dywanik :)

wojtaszek

:] :] Mam drugiego TACTONA!!!!!!!!!! w lepszym stanie teraz zrobie z dwoch jedna :] oczywicie z moimi bebnami. talerze mam paiste 302(hi hat, crash i ride) naciagi remo weather king ambassador batter no i od centrali weather king bass drum. Co mozecie powiedziec o tym??? Teraz zabiore sie do czyszczenia i skladania :D :D Gdzie mozna znalezc w necie jakies dobre informacje jak stroic?????

Grummer
Strč prst skrz krk!

wojtaszek napisał/a
:] :] Mam drugiego TACTONA!!!!!!!!!! w lepszym stanie teraz zrobie z dwoch jedna :] oczywicie z moimi bebnami. talerze mam paiste 302(hi hat, crash i ride) naciagi remo weather king ambassador batter no i od centrali weather king bass drum. Co mozecie powiedziec o tym??? Teraz zabiore sie do czyszczenia i skladania :D :D Gdzie mozna znalezc w necie jakies dobre informacje jak stroic?????

Ile można zadawać takich pytań. Na forum jest tego mnostwo. Sam kiedys napisałem taki artykuł. A mówiłem, żeby założyć temat z poradami o strojeniu. Nie, oczywiście musiał zostać skasowany, bo niby jest tego mnostwo. A nie lepiej zrobić jeden temat, do ktorego by wszyscy zaglądali, a nie zaśmiecać forum?? Co o tym myslisz Panie Administratorze??

wojtaszek

mi sie podoba :]

LiteraDrummer

Wysłany: Czw 11 Mar, 2010   

Siema mam pytanie, czy można jeszcze dostać gdzieś takie perkusje??
Taki tacton to moje marzenie.

ZiomKorn 

Wysłany: Nie 14 Mar, 2010   

ja mam na sprzedasz tactona
http://forum.perkusjaonli...bny-vt15520.htm

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » stary Tacton z szalonych lat 70 :):)