Wysłany: Pon 24 Mar, 2008 Tak To ON: mój TACTON Custom :)
Ostatnio zakończyłem remont starych niemieckich bębnów firmy Tacton.
Baniaki były w kiepskiej formie, ale udało mi się przywrócić je do stanu używalności.
Efekt widać poniżej
Przed:
I po:
Opis:
Wszystkie bębny Tacton (BD 22x16", T1 13", T2 14", FT 16", SD 14x5,5").
Na niektórych zdjęciach widać czarny werbel (Roytek) i tom 10" od drugiego zestawu, który jest widoczny na ostatnim zdjęciu (też Tacton).
Wysłany: Pon 24 Mar, 2008
splot69 napisał/a
Stagg DH Mini-China 18
mamy chyba rozne pojecie mini-chinek
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008
pieknie zrobione gary! swietne blachy! z caloksztaltu tylko lugi mi sie cholernie nie podobaja ale to kwestia gustu...no i sam kolor niesamowity! gratulacje!
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Dzięki za dobre słowa.
Miło, gdy ktoś docenia pracę włożoną w taki "projekt".
Przekonuje mnie to, że jednak warto było powdychać trochę tego pyłu i oparów lakieru
nawalator napisał/a
:O:O:O
sa różnice w brzmienui?
Oj różnica jest kolosalna, tym bardziej, że przed remontem zestaw nie miał rezonansów a naciągi uderzane były - delikatnie mówiąc - mocno wysłużone.
Teraz po zdjęciu okleiny i wyrównaniu krawędzi, beczki zaczęły naprawdę przyjemnie gadać.
Pinstripe'y dały im tego doła a naciągi rezonansowe znacznie poprawiły sustain.
_________________ Fills bring thrills but groove pays the bills...
karizma
Wysłany: Wto 25 Mar, 2008
No człowieku... kawał dobrej roboty. I lakier miodzio... dosłownie . Gratulejszyns!
_________________ If You Suffer From Constipation
Shit Is Better Than Salvation
Wszystko jest oryginalne Tactona ale rzeczywiście lugi, nóżki i ich mocowania są bardzo podobne do starych Sonorów Phonic.
Gdzieś wyczytałem, że firma Tacton miała powiązania z Sonorem, który chciał ją nawet wykupić...
Edit:
Znalazłem już to źródło (Hugo Pinksterboer "The Cymbal Book", str. 175):
jestem na etapie przerabiania starego polmuza. Jak zrobie zamieszcze fotki ale ty bardzo ladnie to zrobiles. Gratulacje! ! ! Mam nadzieję ze mi też się uda Tylko moje polmuziwo jest w stanie o wiek gorszym
Kurde, gratuluje! Jak udalo Ci sie polakierowac korpusy tactona i wyszlifowac wnetrze muszelek? Przeciez to jest z jakiejs dykty, ktora siąknie jak gabka:) Wiem, bo sam mialem kiedys te bebny...
rzeczywiscie fajny set, blacharka a ten osprzet amati
_________________ . . . przez całe stulecia wywyższał człowieka nad zwierzę i wznosił go ku wyżynom nie kij, ale muzyka: czar powabnej prawdy, powab jej wzorców. Borys Pasternak
Mam identyczny zestawik tylko w czerwonej olkeinie . Przyjemnie to wyglada. jak gada floor ? Bo ja mialem z tym zawsze najwieksze problemy . na swoim zestawie tez mam pinstripy a jakie masz rezo ?
Ogolnie jestes zadowolony ?
Pozdro
Faktycznie, z kotłem trzeba się trochę pomęczyć żeby zabrzmiał ale da się coś z niego wyciągnąć. U mnie najlepiej gada na niskim stroju.
Rezonanse mam niestety badziewiaste - jakieś no-name'y (pewnie coś a'la Dowhan) zdjęte z tego drugiego setu.
Jestem bardziej niż zadowolony Taka samodzielna przeróbka to momentami dość ciężka praca, ale daje naprawdę wiele satysfakcji.
Wiem co znaczy remontowac bębny ,sam robiłem polmuza swego czasu ładniej wygladał , lepiej brzmiał ,ale ilosc wysiłku nie przełożyła sie na efekt koncowy , bo robiłem go całą zime gratuluje efekty i zadowolenia z pracy