Chciałbym pokazać na jakm sprzęcie przyszło mi grać. W sumie jest to dział dla albo tych ktorzy chwalą sie bębnami, bo mają czym, albo dla tych ktorzy po prostu chcą je pokazac. Ja zaliczam sie do tych drugich, bo jak narazie nie za bardzo mam się czym chwialić. Ale z zestawu jak na sam początek ( niecały rok, w marcu będzie rok) jestem osobiście zadowolony.
Bębny to niska półka Gretscha, mianowicie model BlackHawk:
Talerze - Planet Z (kiedy tylko będę przy kasie planuje natychmiastową wymianę. Oszczędźcie sobie posty o jakości tych blach - ja tej jakości jestem świadom ) :
Crash 16'
Hihat 14'
Ride 20'
Hardware:
Gibraltar
- Stopa: jakiś najtanszy gibraltar (pojedynczy łańcuch, bez platformy, ale po regulacji i oliwieniu całkiem fajowo śmiga)
Plany na przyszłość:
W najbliższej przyszłości wymieniam naciągi na werbel. Zapewne jakies evansy, jeszcze się nie zdecydowałem. W poniedziałek dojdzie do mnie twin dixona. Wiem pewnie powiecie ze lepiej bym zrobił inwestując w blachy. Ja natomiast wolałem najpierw zakupić twina (prędzej czy pozniej i tak by to nastąpiło) i juz teraz uczyc sie na nim śmigać. Blachy, jezeli chodzi o moj poziom zaawansowania, wystarczają mi w zupełności (moze nie 100% ale zupełności )
FOTKI:
Update na dole strony!
Ostatnio zmieniony przez matizol Pią 24 Lut, 2012, w całości zmieniany 6 razy
Strasznie masz te tomy ustawione wg mnie. Spróbuj dać trochę bardziej na płasko.
Ale ogólnie fajnie.
dawałem na płasko i było mi jakos bardzo niewygodnie. to zapewne dla tego
ze juz sie przyzwyczaiłem siedziec nisko, tak mi sie wygodniej gra na sopie itp i lubie miec wszystko nisko. A tomy jak sie wezmie na płasko to po prostu ich prawie nie dosięgam więc musi tak byc i juz
Może powinieneś usiąść wyżej?
Bardzo ładny "Jastrząb" . Też mam podobnego i potwierdzam, że to fajne bębenki. Kilka rad... Primo , uważaj na clawhook'i bo przy wysokim strojeniu centrali mogą się łatwo powyginać. Ja już jedeną stronę wymieniałem na gibraltar'owskie. Następnie muszę przyznać, że werbel to najsłabsza część zestawu i należałoby go wymienić lub zmienić sprężynki. Oczywiście przy wysokim stroju i mocnym naprężeniu sprężyn da się z niego wyciągnąć fajny sound ale do studia to on się nie nadaje. Sprawdziłem na własnej skórze.
Gratuluję zestawu i pozdrawiam .
Może powinieneś usiąść wyżej?
Bardzo ładny Jastrząb . Też mam podobnego i potwierdzam, że to fajne bębenki. Kilka rad... Primo , uważaj na clawhook'i bo przy wysokim strojeniu centrali mogą się łatwo powyginać. Ja już jedeną stronę wymieniałem na gibraltar'owskie. Następnie muszę przyznać, że werbel to najsłabsza część zestawu i należałoby go wymienić lub zmienić sprężynki. Oczywiście przy wysokim stroju i mocnym naprężeniu sprężyn da się z niego wyciągnąć fajny sound ale do studia to on się nie nadaje. Sprawdziłem na własnej skórze.
Gratuluję zestawu i pozdrawiam .
Juz mowilem ze lubie nisko
Z clawhookami nie mialem zadnych problemów. Nawet nie wiedzialem ze mogą sie wygiąć wyglądają na dośc solidne. Ale i tak nie stroje centrali wysoko.
Co do werbla - masz racje, gdy się go nastroi nisko ma taki nieprzyjemny pudełkowy sound ale jak wyżej to juz w miare daje rade. Niestety wymiana werbla bedzie musiała poczekac... długo poczekac niestety
OT: Twoje gary widziałem i szczeze mowiąc bardziej mi sie podoba twoja okleina niz moja Ale to szczegół, czarna tez jest fajna chociaz mało oryginalna
dawałem na płasko i było mi jakos bardzo niewygodnie. to zapewne dla tego
ze juz sie przyzwyczaiłem siedziec nisko, tak mi sie wygodniej gra na sopie itp i lubie miec wszystko nisko. A tomy jak sie wezmie na płasko to po prostu ich prawie nie dosięgam więc musi tak byc i juz
dobry smak rodzi się z czasem.;)
btw. fajne bebny, też chce taki rozmiar...
_________________ ZAMIENIĘ Pearla BLX 10 12 14 16 22 (+13 SD)
KUPIĘ lugi mapex z serii Q.
Dzisiaj wziołem tomy na całkowicie płasko obniżyłem rurę. sprawdziłem jak sie gra nie podwyższając fotela. grało sie z dupy dlatego trochę podwyższyłem i dałem pod kąt takze teraz są prawie na płasko i powiem wam... gitez! Jestem na takiej samej wysokości więc na stopę gra mi sie tak samo a przejścia itp wychodzą wygodniej a przede wszystkim czyściej
Wczoraj przyszła do mnie oczekiwana stopa. Jest to Dixon Invader PP9290D. Stopa jak na swoją cenę (580zł z przesylką) jest zajebista! W sumie nie grałem duzo na innych stopach (grałem wczesniej na jakims peace'u i paru gibraltarach) ale jestem jak narazie bardzo z niej zadowolony. Nie bawiłem sie zabardzo jeszcze w ustawienie więc na zdjęciach ustawienie ejst nz dupy troche ale dzisiaj sie tym zajmę
515 --> fajna
bRS --> nie wiem. Ja mam naciąg od gretscha i kiedy wytłumiałem go tym sposobem to nadal miałem taki przydźwięk. To rozwiązanie zabiło ten przydzwięk ale jest ten klik. Kiedy zainwestuje w jakis firmowy naci zdejme to w cholere
Ja mam niższy model tej stopki i jak na razie bardzo fajna, więc o tej nawet nie chce myśleć
Matizol; na początku też mi było wygodniej z tomami prostopadle prawie, z czasem szły niżej i niżej. Masz zestaw fusion, skorzystaj z tego że tomy bardziej płytkie i mają wieksze możliwości ustawienia, kombinuj, nie poprzestawaj na jednym ustawieniu. Nie odrzucaj też od razu siedzenia wyżej.
Bardzo ładny zestaw jak na początek. Również zazdroszczę rozmiaru, mój standart do szłu mnie doprowadza ... Powodzenia w nauce !
P.S. Z tym wytłumianiem stopy nie przesadzaj, bo zostanie sam dźwięk uderzenia bijaka i zero wybrzmienia, nie idź na skróty
Ja mam niższy model tej stopki i jak na razie bardzo fajna, więc o tej nawet nie chce myśleć
Matizol; na początku też mi było wygodniej z tomami prostopadle prawie, z czasem szły niżej i niżej. Masz zestaw fusion, skorzystaj z tego że tomy bardziej płytkie i mają wieksze możliwości ustawienia, kombinuj, nie poprzestawaj na jednym ustawieniu. Nie odrzucaj też od razu siedzenia wyżej.
Bardzo ładny zestaw jak na początek. Również zazdroszczę rozmiaru, mój standart do szłu mnie doprowadza ... Powodzenia w nauce !
P.S. Z tym wytłumianiem stopy nie przesadzaj, bo zostanie sam dźwięk uderzenia bijaka i zero wybrzmienia, nie idź na skróty
Dzięki za słowa otuchy Moje tomy tez ida coraz nizej ale bedzie git kiedy sobie kupie jakis porzadny stołek. Ale to tez musi poczekac bo jak narazie zbieram na blachy. Ale to i tak nie ejst najwazniejsze - najwazniejsze jest to ze mam w co uderzac
[size=9][ Dodano: Sob 06 Gru, 2008 ][/size]
Doszedł:
Cowbell tycoon 8'
Naciągi:
Rvans emad I 22'
Evans CS 14' na werbel
Ogólnie wymyśliłem patent jak podwiesić cowbella na centrali nie uzywając clampa - ze starej stopy wymontowałem platformę i spręzynę, bijak obróciłem do góry nogami tak aby sie zablokował i zawiesiłem na nim cowbella. Wszystko to zamocowałem do obręczy bd. i gitara. Zobaczymy czy da rade
Ostatnio zmieniony przez matizol Sob 06 Gru, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Sob 06 Gru, 2008
hopla!
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
-> Anarchismo
Właśnie tak ma działać ten awatar i dlatego go nie zmienie ^^
EDIT: to nie grubas, to grubaska
->head
No ogólnie chodzi bardzo fajnie, dość duzy zakres regulacji i płynność do tego dochodzi niska cena. Troche juz pograłem na tej stopie i stwierdzam ze niska cena jest adekwatna do materiałów z jakich ta stopka jest zrobiona. Sprawa wygląda tak ze teraz tam gdzie na platformie powinno być czarne jest srebrne - czyli lakier pod wplywem przesuwania stopy po prostu sie starł. Nie wygląda to estetycznie no ale cóż... Na szczęscie nie łapie narazie zadnych luzów przy wałku albo przy łączeniu z platformą. Ogólnie dixon ma dużo wspólnego z gibraltarem czyli bądź co bądź jest to bardzo miła stopka
Ostatnio zmieniony przez matizol Nie 07 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Doszło pare blaszek... tzn no juz dawno temu ale dopiero teraz jakos tak mnie natchnęło zeby zaprezentowac conieco ;p
wiec:
-Alchemy proart crash 16"
-Paiste 3000 power crash 18"
-Meinl classic hihat 14" (tez jakis power, spuścizna po nawim jest nawet podpisany wiec jak nawalator bedzie slawny to ja przynajmniej bede bogaty ;p)
-Werbel Gretsch Catalina club mode 6,5 / 14" - baaardzo fajna zabawka, tanio go kupilem ale naprawde po wystrojeniu daje rade.
-Cowbell Tycon, nie pamietam jaki rozmiar
FT mapexa, nie znam głebokosci ale srednica to 16" - nie moj - z moim dobrym kumplem dzielimy salke i dogadalismy sie ze wymixujemy nasz hardware i on dorzuci mi do zestawu tego ft wlasnie w zamian ze bedziemy grac na jednych bebnach wiec to moze tłumaczyc czemu np cowbell jest burżuazyjnie zawieszony na swoim własnym statywie pod blache zamiast na najtańszym holderze przymocowanym do obreczy bd
no i foty (sorry za jakosc ale chyba cos tam widac)
ah jeszcze plany na przyszlosc:
no na bank wymiana ride'a no i niestety crasha alchemy (pękł mi na toczeniu... przy kopułce) myslalem tez o jakis splashach i bellu ale to jak bede miał górkę aa no i oczywiscie w sferze moich najskrytszych marzeń znajduje się legendarny filc Yamaha PFW40A bo gdzies mi sie zapodział razem z nakrętką moj gibraltarowski do jednego statywu ;p no i moze jak da rade z kasa to stope wymienie ale to juz mniej wazne ;p
Strasznie długo nie było mnie na forum dlatego miałem niezły ubaw oglądając ten temat od początku ;> Fajnie jest przejrzeć ścieżkę swojej przygody z perkusją od samego startu
No ale do rzeczy
Z beczek nic sie nie zmieniło za wyjątkiem ciemnofioletowego rezo na bd