Werbel dopiero co do mnie dotarł i nie miałem jeszcze czasu, żeby doprowadzić go do porządku. Po długiej podróży z drugiego końca świata czeka go "odnowa biologiczna" . Rozkręcę go na części, wyczyszczę, założę nowe membrany, sprężyny, podkładki pod śruby i w końcu go nastroję:)
Witam,
wczoraj dotarł do mnie mój kolejny zakup. Jest to całkiem przyzwoity werbel, którego nazwy jeszcze nie zdradzę. Dzisiaj go rozebrałem na części i wyczyściłem. Proponuję mały konkurs na odgadnięcie jaki to model Na początek zdjęcie korpusu. Może ktoś odgadnie po samym korpusie co to może być za model. Dla ułatwienia dodam, że to Yamaha.
Witam,
wczoraj dotarł do mnie mój kolejny zakup. Jest to całkiem przyzwoity werbel, którego nazwy jeszcze nie zdradzę. Dzisiaj go rozebrałem na części i wyczyściłem. Proponuję mały konkurs na odgadnięcie jaki to model Na początek zdjęcie korpusu. Może ktoś odgadnie po samym korpusie co to może być za model. Dla ułatwienia dodam, że to Yamaha.
Pora na rozwiązanie konkursu Korpus na zdjęciu pochodzi od werbla Yamaha SD355DW Dave Weckl Signature 14x5.5. Użytkownikowi Bębniarek serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów na forum
O tym czy te sprężyny wnoszą coś do brzmienia to dopiero będę mógł powiedzieć jak założę nowe membrany i sprężyny. Pierwsze co zrobiłem gdy werbel do mnie dotarł to rozebrałem go na części i wyczyściłem. Poprzedni właściciel chyba nigdy go nie czyścił wewnątrz ani na zewnątrz (o maszynkach nie wspomnę). Teraz cały werbelek lśni i odzyskał dawny blask. Jest w bardzo dobrym stanie jak na swój wiek. Już kiedyś chciałem go kupić ale był praktycznie nieosiągalny i dałem sobie z nim spokój. W planach miałem zakup mosiężnego werbla Yamaha Manu Katche Signature 14x5.5 ale przypadkiem trafił się ten bardzo rzadki aluminiowy Dave Weckl z charakterystycznymi lugami z serii Maple Custom. Kupiłem go ze względu na aluminiowy korpus a te podwójne sprężyny to dodatkowa atrakcja. No i zamiast werbla Manu Katche mam werbel Dave Weckl
Witam, przedstawiam werbel Yamaha SD355DW Dave Weckl Signature 14x5.5. Korpus werbla wykonany jest z aluminium o grubości 2.0mm. Obręcze zastosowane w tym modelu to PowerHoop (3.0mm) na osiem śrub. SD355DW ma charakterystyczne małe lugi znane z serii Maple Custom. Lugi są osobne dla górnej i dolnej obręczy. Werble z serii Dave Weckl Signature znane są z charakterystycznych podwójnych sprężyn nie spotykanych w innych werblach. Model SD355DW wyposażono w podwójne maszynki typu DGP i napinacze również typu DGP. Sprężyny zastosowane w tym werblu to Yamaha SN14DS (Hi-Carbon Steel) i Yamaha SN14RS (Stainless Steel). Model Yamaha SD355DW nie jest już produkowany i obecnie jest trudno dostępny na rynku.
Biurko również jest firmy Yamaha, sprowadzone z Japonii na zamówienie Owszem, niebieski Garibaldi jest ładny ale moim zdaniem czarny Maple Custom prezentuje się równie elegancko
Lugi ma fajne ale nie lubię złotego osprzętu. No jakoś do mnie to nie przemawia.
Jeszcze raz gratuluję pięknej kolekcji. Na żywo muszą wyglądać jeszcze lepiej.
Dziękuję Podobno Maple Custom uznano kiedyś za jeden z najpiękniejszych zestawów (m.in. za złote lugi) ale to już rzecz gustu . Ważne, że dobrze brzmi.
Są to sprężyny zimowe, zakładam je zawsze na zimę bo nie zamarzają w niskich temperaturach i działają poprawnie do temp. -25*.
Żartowałem... Są to sprężyny Rhythm Tech Active Snare.
Różnica polega na zastosowaniu aluminiowej szyny, w której zamontowane są napięte sprężyny. Tu jest link do tematu, w którym pisałem o tych sprężynach:
Rhythm Tech Active Snare
Niedawno do mojej skromnej kolekcji dołączył uroczy bębenek. Przedstawiam werbel a raczej werbelek , który niedawno kupiłem na eBay'u na Hawajach. To urocze maleństwo to Yamaha SD08CJ Club Jordan 8x5 (made in Japan). Korpus werbla składa się z siedmiu warstw i ma grubość 7mm a wykonany jest z brzozy i mahoniu filipińskiego. Na korpusie werbla umieszczono pięć obustronnych gniazd na śruby strojące oraz jedno gniazdo typu YESS służące do zawieszenia werbla na holderze. Werbel wyposażono w standardową maszynkę naciągu sprężyn typu B. Obręcze zastosowane w tym modelu to stalowe gięte obręcze Triple Flange Steel o grubości 1.6mm. Sprężyny typu short (Hi-carbon steel) mają 14 zwojów. Okleina werbla jest w kolorze Pink Sparkle. Werbelek z wyglądu przypomina raczej mały bongosik niż werbel i obawiam się, że jako główny werbel w zestawie może nie spełnić oczekiwań miłośników blastów, ciężkich brzmień i brutalnych ballad death metalowych gdyż z racji swoich rozmiarów trudno w niego trafić Można śmiało rzec, że to werbel tylko dla snajperów
Moje werbelki po aktualizacji
Od prawej:
Yamaha 14x3.5 SD435ADG David Garibaldi - mosiądz
Yamaha 14x3.5 SD493 - mosiądz
Yamaha 14x4 MSD0104 Maple Custom - klon
Yamaha 14x6.5 CSD076 Club Custom - brzoza/mahoń filipiński
Yamaha 12x4 MSD12PE Peter Erskine - klon
Yamaha 10x4 MSD10PE Peter Erskine - klon
Yamaha 8x5 SD08CJ Club Jordan - brzoza/mahoń filipiński
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.