Wysłany: Sob 21 Lis, 2009 Yamaha SD08CJ Club Jordan 8x5
Witam. Chciałbym przedstawić mój najnowszy zakup. Jest to unikatowy werbel Yamaha SD493 14x3.5 Piccolo Brass Snare Drum (made in Japan). Obecnie bardzo trudno dostępny. Produkowany był w latach 1986-1996. Ten model werbla używany był m.in. przez Dave'a Weckla w zespole Chick Corea Elektric Band oraz na video Back to Basics i The Next Step. Również David Garibaldi używał tego modelu na swoim video Tower of Groove. Wśród użytkowników tego werbla znaleźli się również tacy perkusiści jak Vinnie Colaiuta, Steve Gadd czy też Alex Acuńa. Werbel Yamaha SD493 wykonany jest z mosiądzu. Korpus nie ma żadnych łączeń, szwów czy też spawów. Gniazda śrub (10 sztuk na stronę) są oddzielne dla górnej i dolnej obręczy. Obręcze zastosowane w tym modelu to Yamaha Power Hoop (3.0 mm). Dolna obręcz ma osłonę na sprężyny. Sprężyny zamontowane w tym werblu to model Yamaha SN914 Soft Snare. Składają się z 20-tu strun i mają długość 15.5 cala przez co przylegają do powierzchni dolnej membrany na całej jej długości. Werbel wyposażony jest w obustronny mechanizm regulacji naciągu sprężyn. Maszynka oraz napinacz działają bez zarzutu, lekko i płynnie. Zapraszam do obejrzenia zdjęć:)
Ja(zz)centy
Wysłany: Sob 21 Lis, 2009
Darku, ten werbel nie jest unikatowy, choc w Polsce niewiele osob go posiada .
ale... werbel jest przepyszny. A za dobrych czasow jamahy w Polsce (czyt: czasow dobrej dystrybucji) mozna bylo taki werbel, jak rowniez inne werble z gornej polki yamahy (np MSD-0105, SD-075), zestawy Recording, RTC, Maple Custom itd ostukac we Wroclawiu na Lwowskiej w sklepie Ostrowskiego. dzis o bebnach yamaha z gornej dostepnych do ogrania od reki pomarzyc mozna...
PS. a wiesz, jakies 2 lata temu nasz kolega Palin sprzedawal SD-493. moze jest jeszcze gdzies w dziale "Pokaz swoj sprzet"?
Dziękuję Myślę, że ten model jednak jest unikatowy ponieważ od dawna nie jest już produkowany i nowego już nie kupisz. Obecnie trudno go gdziekolwiek kupić. Nawet w Stanach jest rzadkością. Wierz mi, że naprawdę długo na niego polowałem. Trafiłem na kilka egzemplarzy w USA ale były w tak złym stanie, że szkoda słów. Rdza, wgniecenia, otarcia, powyginane obręcze itp. Aż w końcu znalazłem w Los Angeles egzemplarz w idealnym stanie. Jak na werbel, który ma prawie dwadzieścia lat to wygląda zdumiewiająco dobrze. Wszystko w nim działa jak należy, nic nie brzęczy. Po prostu profesjonalny werbel. Nigdzie na forum nie znalazłem tego modelu więc chyba w Polsce niewiele jest tych werbli. Pozdrawiam
Myślę, że doskonale wiedział co mówi Są takie instrumenty, które naprawdę warto mieć i ten werbelek do takich należy. Rzeczywiście brzmi świetnie jak przystało na instrument tej klasy. Moim zdaniem jest to jeden z lepszych werbli piccolo jakie Yamaha wyprodukowała. Szkoda, że już nie jest produkowany bo to naprawdę bardzo udany werbel. Poniżej zamieszczam zdjęcia Dave'a Weckla grającego na werblu Yamaha SD493. Zdjęcia pochodzą z magazynu Rhythm (styczeń 1989).
hmm brzmienie bylo dośc charakterystyczne. Mocny strzał z długim wybrzmiewaniem. Dużo alikwot miał w g mnie niepotrzebnych,ale to taka charakterystyka tego werbla była. Ogólnie nie podobał mi się brzmieniowo. Wole moja Tamę G Copper
No tak, przy takiej głębokości i metalowym korpusie wybrzmiewanie jest coraz dłuższe i bez wytłumienia raczej nie obejdzie się. Ale to już rzecz gustu jakie brzmienie preferujesz.
no racja. Ogólna seria SD Brass jest świetna. Grałem kiedyś na takim SD 14 x6,5. Brzmiał wyśmienicie !! Genialny werbel.
A oto mój najnowszy nabytek. Jest to werbel Yamaha Maple Custom MSD0104 14x4 w kolorze Black Maple (made in Japan). Ten model nie jest już produkowany. Korpus werbla składa się z siedmiu warstw klonu. Obręcze zastosowane w tym modelu to Yamaha Aluminum Die cast (3.0 mm) z otworami na 10 śrub. Dolna obręcz ma osłonę na sprężyny. Gniazda śrub są oddzielne dla górnej i dolnej obręczy. Charakterystyczny kształt i złoty kolor tych gniazd nie pozostawia wątpliwości z jakim modelem Yamahy mamy do czynienia. Werbel wyposażony jest w obustronny mechanizm regulacji naciągu sprężyn. Maszynka typu HP oraz napinacz typu GP są odlewane i działają bez zarzutu, lekko, płynnie i cicho. Sprężyny zamontowane w tym werblu to model Yamaha Stainless Steel Snare składające się z 20-tu strun. Zapraszam do obejrzenia zdjęć:)
Czy brzydki? hmm... rzecz gustu. Yamaha w tych modelach nie stosowała złotych obręczy. Werbel brzmi jak typowy klon czyli miękko i ciepło. Nie jest tak ostry jak brzoza. Werbel przyleciał do mnie dzień przed Wigilią i nie zdążyłem jeszcze wymienić kilku rzeczy. Mam zamiar założyć nowe membrany, nylonowe podkładki pod śruby i nowe sprężyny PureSound Equalizer 1412.
najpiekniejsze poloczenie - zlote lugi, srebrne sruby i obrecze. mistrz!
Dziękuję Teraz już takich nie produkują. Nowe modele Maple Custom mają zmienione lugi i moim zdaniem wizualnie wyglądają trochę gorzej ale to już rzecz gustu. W końcu nie o wygląd a o brzmienie chodzi... ale miło jest gdy i to i to można mieć za jednym razem
Ostatnio zmieniony przez DarekMax Sob 26 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Ja(zz)centy
Wysłany: Pon 28 Gru, 2009
elo
piekne wykonczenie - mimo ze obrazki mi sie nie wyswietlaja (zablokowany "imidzszak" ) to przedstawiane przez Ciebie modele znam niemal na pamiec. kilka razy juz o tym pisalem ale jeszcze raz napisze -> swego czasu werbello oglebokosci 5,5 byl moim marzeniem...
Darku... ponownie gratulacje! i jeszcze jedna rzecz. werble z tymi lugami mozna nabyc jako podseria "vintage". zobacz fotki w tym samym dziale Mr Edwarda - kupil werbello 6,5"
Dziękuję Obrazki nie wyświetlają się? Dziwne bo u mnie jest ok. Widziałem jeszcze w Memphis Drum Shop werbel Yamaha Maple Custom 14x6.5 w wersji Vintage (bardzo drogi) i wydaje mi się, że w innych kolorach nowe egzemplarze ze złotymi lugami już raczej nie są dostępne. Ale czasem może trafić się jakiś pojedynczy nowy egzemplarz w internecie. Dla przykładu mój werbelek Maple Custom kupiłem na eBay'u w Nowym Jorku a tam jak wiadomo takich perełek jest mnóstwo, do wyboru, do koloru... Pozdrawiam
Witam. Chciałbym zaprezentować mój najnowszy zakup. Jest to werbel Yamaha SD435ADG David Garibaldi Signature 14x3.5 (made in Japan). Po długich poszukiwaniach udało mi się w końcu upolować ten instrument na eBay'u w dalekiej Australii. Werbel wykonany jest z mosiądzu. Korpus o grubości 1.2 mm (w kolorze "blue") nie ma żadnych łączeń, szwów czy też spawów. Gniazda śrub (10 sztuk na stronę) są wspólne dla górnej i dolnej obręczy. Obręcze zastosowane w tym modelu to Yamaha Zinc Die-cast (3.00 mm). Dolna obręcz ma osłonę na sprężyny. W korpusie są trzy otwory wentylacyjne, które w razie potrzeby można zatykać gumowymi koreczkami dołączonymi do werbla. Werbel wyposażony jest w obustronny mechanizm regulacji naciągu sprężyn. Maszynka typu P oraz napinacz typu P działają bez zarzutu, lekko i płynnie. Zapraszam do obejrzenia zdjęć:)