Oto moj zestaw do cwiczenia w domu, aktualnie nie posiadam zadnych bebnow akustycznych, wiec od czasu do czasu sluzy tez na probach .
Bebenki to Alesis DM5 Kit, zestaw standardowy, nic dodac, nic ujac, wybaczcie, ze nie wyczyscilem dokladnie padow, ale nie bardzo mi sie chcialo .
A oto fotki:
PS. Wiem ze jako jeden z nielicznych z tego forum posiadam ten zestaw Alesisa, dlatego jak macie jakies pytania co do niego - pytajcie smialo .
UPDATE:
Doszly dwa pady Roland PD-8 zakupione za smieszna kase . Zwroccie uwage na improwizowane zawieszenia (hand made, do tego prowadzi brak kasy ). Zestaw przestal sluzyc tylko jako cwiczebny, a zaczal takze jako sprzet na proby . A, uprzedzajac pytanie - ten pad pod Ride-m jest uzywany jako cowbell .
_________________ Sunwell.
Ostatnio zmieniony przez morthimer Pią 15 Lut, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Rozważałem zakup tego zestawu i w sumie nadal mam go na uwadze(jako domowy). Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś zrobił chociaż krótki krasztest, jakieś porównania do td3 i dtxpressa również mile widziane.
Nie mam za bardzo jak porownac do Rolanda, ale do Yamahy owszem. Mocna strona Alesisa jest modul, ma po prostu profesjonalne i bardzo naturalnie brzmiace sample (jak za ta kase ). Modul Yamahy sie nie umywa. Natomiast kwestia ramy i padow... O ile pady w Alesisie nie sa jeszcze takie zle, to rama jest dosc kiepska, trzeba sie nameczyc zeby ustawic wszystko tak zeby bylo i wygodnie i stabilnie. No, ale za ta kase bardzo sie oplaca.
Brzmienia modułu to nie wszystko. Czy pod dm5 można podpiąc dwutriggerowe pady? Poza tym z tego co czytałem kontrola hihatu ogranicza się do 'otwarty/zamknięty'. Jak głośne są te pady?
Nekro: Co ma przeszkadzac w podpieciu dwutriggerowych padow? Pod kazde wyjscie mozna sobie podporzadkowac dowolne brzmienie, wiec nie ma z tym problemu. Kontrola hihatu rzeczywiscie ogranicza sie do otwarty/zamkniety, jednak w bankach brzmien znajduja sie takze sample do polotwartego hata, byc moze z lepszym footswitchem da sie ustawic takze posrednie jego ustawienie.
Franio: To prawda, pad stopy to kicha, zamierzam niedlugo kupic sobie normalny pad stopy, dwutriggerowy werbel i uzyc padow ktore mi zostana jako jakies przeszkadzajki.
A teraz glowne pytanie: Czy wymagacie cudow od zestawu ktory kosztuje 1950 zl (nowy)? Porownajcie to z innymi produktami w tej cenie, np. Milennium, Fade itp. Po prostu niebo a ziemia .
Jak za 2 koła to jest luksus. Ale jak sam mówisz - 2-strefowy werbel, pad stopy i już tak tanio nie jest. Nie wiem czy nie bardziej opłaca się trochę pociułac i kupic td3 za 3.5 koła, albo jakiegoś używanego DTXa, bo te w miarę regularnie pojawiają się na allegro.
Nekro : wez pod uwage fakt ze sam moduł Alesis DM5 kosztuje ok, 1400 zł.. za ta cene i tak jest to bardzo opłacalny wydatek, nawet biorac pod uwage wszystkie wady.
Pozdro
Bardzo polecam. To naprawde fajna sprawa, no i bardzo pomaga w cwiczeniu (odkad mam elektroniki cwicze codziennie, wczesniej cwiczylem raz, albo dwa na tydzien, po prostu nie mialem mozliwosci, zauwazylem duuuza poprawe w technice gry).
Nie znam niemieckiego, ale w angielskiej wersji tego opisu nie ma ani slowa o ramie. Dodatkowo w nazwie Alesis DM5 Kit jest dopisek "incl. Rack", ktorego w DM5 Pro Kit nie ma.
Wczoraj kupiłem sobie DM Pro Kit. Rama jest w zestawie, nie ma pedału stopy. Porównując ten zestaw do DM5 Kit to jest zupełnie inny sprzęt. Sama jakość grania jest o niebo lepsza. Pałki odbijają się jak na akustycznym zestawie. Naciągi mimo iż wyglądają na siateczkowe wcale takie nie są. Są to zwykłe naciągi na toma 8" chyba, ale i tak powodują bardziej realistyczne odbicia. W zestawie jest jeden pad dwustrefowy:D Ogólnie polecam ten sprzęcik, szczególnie jeśli ktoś w bloku mieszka i na akustyku nie ma jak grać.
No, ale DM5 Pro kosztuje tez "troche" wiecej... A ja wrzucilem w swoj zestaw dodatkowe 250 zl i mam calkiem niezly set jak na ta kase... Tylko ta kulawa rama.
BTW. UPDATE !
A, i nie zwracajcie na okropny syf na zdjeciach... to tylko moj pokoj .
Jeśli dałeś za ten zestaw 1950 i dorzuciłeś jeszcze 250 to za 2400 są DM5 Pro w Polsce, może za 2300 byś znalazł, wydaje mi się nawet że gdzieś za taką kasę widziałem. Nie wspominając już o tym że właśnie zamówiłem na Ebay z UK i razem z potwornie drogą wysyłką oraz wysokim kursem wymiany walut w PayPal zapłaciłem 1840 zł, właśnie oczekuję na przesyłkę ;)