Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Zestaw cwiczebny Morthiasa.
Zestaw cwiczebny Morthiasa.
Autor Wiadomość
morthimer

Wysłany: Pon 19 Lis, 2007   Zestaw cwiczebny Morthiasa.

Oto moj zestaw do cwiczenia w domu, aktualnie nie posiadam zadnych bebnow akustycznych, wiec od czasu do czasu sluzy tez na probach :) .

Bebenki to Alesis DM5 Kit, zestaw standardowy, nic dodac, nic ujac, wybaczcie, ze nie wyczyscilem dokladnie padow, ale nie bardzo mi sie chcialo ;) .

A oto fotki:

perkusja
perkusja
perkusja

PS. Wiem ze jako jeden z nielicznych z tego forum posiadam ten zestaw Alesisa, dlatego jak macie jakies pytania co do niego - pytajcie smialo :) .

UPDATE:

Doszly dwa pady Roland PD-8 zakupione za smieszna kase :) . Zwroccie uwage na improwizowane zawieszenia (hand made, do tego prowadzi brak kasy ;) ). Zestaw przestal sluzyc tylko jako cwiczebny, a zaczal takze jako sprzet na proby :) . A, uprzedzajac pytanie - ten pad pod Ride-m jest uzywany jako cowbell :) .

perkusja
perkusja

Nekroperversorr

Wysłany: Pon 19 Lis, 2007   

Rozważałem zakup tego zestawu i w sumie nadal mam go na uwadze(jako domowy). Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś zrobił chociaż krótki krasztest, jakieś porównania do td3 i dtxpressa również mile widziane.

morthimer

Nie mam za bardzo jak porownac do Rolanda, ale do Yamahy owszem. Mocna strona Alesisa jest modul, ma po prostu profesjonalne i bardzo naturalnie brzmiace sample (jak za ta kase ;) ). Modul Yamahy sie nie umywa. Natomiast kwestia ramy i padow... O ile pady w Alesisie nie sa jeszcze takie zle, to rama jest dosc kiepska, trzeba sie nameczyc zeby ustawic wszystko tak zeby bylo i wygodnie i stabilnie. No, ale za ta kase bardzo sie oplaca.

franio

Mnie w alesisach najbardziej nie przypasil pad od stopy, ktory jest taki sam jak reszta padow..

Nekroperversorr

Brzmienia modułu to nie wszystko. Czy pod dm5 można podpiąc dwutriggerowe pady? Poza tym z tego co czytałem kontrola hihatu ogranicza się do 'otwarty/zamknięty'. Jak głośne są te pady?

morthimer

Nekro: Co ma przeszkadzac w podpieciu dwutriggerowych padow? Pod kazde wyjscie mozna sobie podporzadkowac dowolne brzmienie, wiec nie ma z tym problemu. Kontrola hihatu rzeczywiscie ogranicza sie do otwarty/zamkniety, jednak w bankach brzmien znajduja sie takze sample do polotwartego hata, byc moze z lepszym footswitchem da sie ustawic takze posrednie jego ustawienie.

Franio: To prawda, pad stopy to kicha, zamierzam niedlugo kupic sobie normalny pad stopy, dwutriggerowy werbel i uzyc padow ktore mi zostana jako jakies przeszkadzajki.

A teraz glowne pytanie: Czy wymagacie cudow od zestawu ktory kosztuje 1950 zl (nowy)? Porownajcie to z innymi produktami w tej cenie, np. Milennium, Fade itp. Po prostu niebo a ziemia :) .

DsD

morthimer jeśli mogę zapytać to ile kosztowało to cacuszko? :D

morthimer

Tyle ile napisalem w poprzednim poscie. 1950 zl. Przesylke mialem gratis ;) .

515 

z modulem?

Nekroperversorr

Jak za 2 koła to jest luksus. Ale jak sam mówisz - 2-strefowy werbel, pad stopy i już tak tanio nie jest. Nie wiem czy nie bardziej opłaca się trochę pociułac i kupic td3 za 3.5 koła, albo jakiegoś używanego DTXa, bo te w miarę regularnie pojawiają się na allegro.

515 - moduł w cenie

515 

uuu... to do cwiczenia w domu sam raz!

franio

Nekro : wez pod uwage fakt ze sam moduł Alesis DM5 kosztuje ok, 1400 zł.. za ta cene i tak jest to bardzo opłacalny wydatek, nawet biorac pod uwage wszystkie wady.
Pozdro ;)

morthimer

Ale uzywany pad stopy i werbla mozna kupic w takiej cenie, ze i tak bedzie taniej i lepiej niz uzywany DTX ;) .

Nekroperversorr

no i masz 4 zwykłe pady do zabawy(12 wejśc jest, tak?). Zaczynam się przekonywac :)

morthimer

Owszem. Wejsc jest 12. Daje to dosc duze mozliwosci rozbudowy.

YelloW_EyE 
Rowan

Jak się dorobie kaski to sobie garki elektryczne sprawie, sprzęt fajny

Meinl

morthimer

Bardzo polecam. To naprawde fajna sprawa, no i bardzo pomaga w cwiczeniu (odkad mam elektroniki cwicze codziennie, wczesniej cwiczylem raz, albo dwa na tydzien, po prostu nie mialem mozliwosci, zauwazylem duuuza poprawe w technice gry).

Nekroperversorr

http://www.music-town.de/...ache=1195509893

co sądzicie? Przepraszam za zaśmiecanie tematu, jesli masz coś przeciwko to usunę.

Edit - łuu, to chyba bez ramy jest

morthimer

Ja sadze ze jest zly link. Daj dobry, albo nazwe zestawu ;) .

Nekroperversorr

Alesis DM5 PRO KIT - nie wiem jak linkowac z tej strony

morthimer

Wysłany: Wto 20 Lis, 2007   

Nie mam pojecia szczerze mowiac, ale cena wyzsza tylko o 20E od zwyklego DM5 Kita pozwala sadzic, ze ramy nie ma. W sumie jest w opisie taka linijka:

[ Professional quality hardware with real drum shells, firm grip hardware mounts and heavy–duty Hi–hat control pedal

Ale nie pisze nic o ramie.

kojlak
KKK

to co podałeś Nekroperversorr:

perkusja

wyposażenie:

[ DM5 Sound Modul mit 540 Drum/Percussion Sounds und 21 vorgefertigten Drum/Percussion Sets in einem 19Zoll/1HE Gerät

[ Alle Sounds sind Stereo mit Umgebungseffekten in 48 kHz aufgenommen

[ Dynamic Articulation Funktion ermöglicht die dynamische Steuerung der DM5 Drum Sounds (Lautstärke, Sound und Tonhöhe) über die Anschlagstärke

[ Random Sample Funktion haucht eintönigen Tracks neues Leben ein, da der Sound beim Spiel realistisch variiert wird

[ Fünf anschlagdynamische Pads (Snare, Kick, drei Toms, ein Pad und Fußcontroller für offene/geschlossene Hi-hat)

[ Natural Motion Beckenpads für Ride und Crash Becken

[ Professionelle Hardware mit echten Drumklammern sowie robustem Hi-Hat Controlpedal

[ Alle notwendigen Kabel sind im Lieferumfang enthalten

Cena: 595 euro.

Nawet bez znajomości niemieckiego można zrozumieć, że to jest dokładnie to co na zdjęciu.

Jeśli nie mam w czymś racji to przepraszam. ;)
Pozdro

morthimer

Nie znam niemieckiego, ale w angielskiej wersji tego opisu nie ma ani slowa o ramie. Dodatkowo w nazwie Alesis DM5 Kit jest dopisek "incl. Rack", ktorego w DM5 Pro Kit nie ma.

Nekroperversorr

No sam opis dm5 pro jest mylący, ale po porównianiu go z opisem zestawu Morthiasa jestem przekonany, że ramy nie ma.

Powiedz mi jeszcze jak głośne są te pady i czy talerze są jedno- czy dwustrefowe.

515 

ja tam zbieram na to cudo :D

gerwazy666

Wysłany: Czw 14 Lut, 2008   

Wczoraj kupiłem sobie DM Pro Kit. Rama jest w zestawie, nie ma pedału stopy. Porównując ten zestaw do DM5 Kit to jest zupełnie inny sprzęt. Sama jakość grania jest o niebo lepsza. Pałki odbijają się jak na akustycznym zestawie. Naciągi mimo iż wyglądają na siateczkowe wcale takie nie są. Są to zwykłe naciągi na toma 8" chyba, ale i tak powodują bardziej realistyczne odbicia. W zestawie jest jeden pad dwustrefowy:D Ogólnie polecam ten sprzęcik, szczególnie jeśli ktoś w bloku mieszka i na akustyku nie ma jak grać.

morthimer

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008   

No, ale DM5 Pro kosztuje tez "troche" wiecej... A ja wrzucilem w swoj zestaw dodatkowe 250 zl i mam calkiem niezly set jak na ta kase... Tylko ta kulawa rama. :)

BTW. UPDATE ! :D

A, i nie zwracajcie na okropny syf na zdjeciach... to tylko moj pokoj ;) .

Saurus

Jeśli dałeś za ten zestaw 1950 i dorzuciłeś jeszcze 250 to za 2400 są DM5 Pro w Polsce, może za 2300 byś znalazł, wydaje mi się nawet że gdzieś za taką kasę widziałem. Nie wspominając już o tym że właśnie zamówiłem na Ebay z UK i razem z potwornie drogą wysyłką oraz wysokim kursem wymiany walut w PayPal zapłaciłem 1840 zł, właśnie oczekuję na przesyłkę ;)

morthimer

Kupilem go za 1950 w czasach, kiedy nie bylo DM5 Pro kit w Polsce ;) .

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Pokaż nam Swój sprzęt » Zestaw cwiczebny Morthiasa.