Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » beginner drummer
beginner drummer
Autor Wiadomość
Precel

Wysłany: Pon 31 Mar, 2008   beginner drummer

Witam, jestem tutaj nowy, może krótko zaczne jak to sie u mnie zaczęło, kiedys spróbowałem zagrać na kumpla perksuji i naprawde mi sie spodobało no i zbierałem i odważyłem sie kupić sobie własny zestaw.

Gary trzymam w szkole, więc w sumie gdzies 2-3 razy w tygodniu moge przyjść pograć, więc cyhba troche mało, ale i tak dobrze.

Ucze sie grać od miesiąca, ale nie mam żadnego nauczyciela, nagrałem krótkie demko z jakimis bitami no i proszę was fachowców o obiektywną ocene, no czy cos z tego bedzie, jakies porady, co do trzymania pałek, układu rąk,ogólnie gry, no wszystko co moglo by mi pomóc w nauce. Bede bardzo wdzięczny. z tego co mi w oko wpadło to stope gram nie wszedzie równo i sie gubie w tempie..więc komentujcie, byle szczerze

pozdro

http://www.youtube.com/watch?v=Gi7A_pLftu8

Yagarn

Wysłany: Pon 31 Mar, 2008   

Nie wiem co to jest to coś co grasz na początku każdego bitu :D

W każdym razie- musisz obowiązkowo znaleźć nauczyciela bo niestety nie tylko ze stopą jest problem. Chwyt pałek, ogólna technika uderzeń niestety totalnie do zmiany. Chyba niezbyt dobrze zrobiłeś kupując od razu bębny, ale ja też tak w sumie zrobiłem i jakoś tragedii nie ma, tylko, że ja po jakichś 3 miesiącach grania na całym zestawie odstawiłem wszystko i zostawiłem sam werbel. Technika werblowa to na początek najważniejsza rzecz. Oczywiście z internetu da się nauczyć poprawnego chwytu i techniki uderzeń, tylko trzeba wiedzieć na jakich zawodników patrzeć i bardzo się do tego samemu przykładać. Mnie się udało samemu ustawić "aparat" dobrze, nauczyciel nic nie musiał poprawiać, ale jest to na pewno bardziej męczące i czasochłonne, bo ktoś, kto się zna, ustawiłby Ci łapy raz-dwa.

Jeśli chcesz ćwiczyć rytmy, to podstawa- nie graj przejść. Ja wiem, że na to lecą laski, ale naprawdę, nie warto wciskać takiego łojenia wszędzie gdzie się da- bo to tragicznie brzmi i wcale nie pomaga Ci rozwijać się.

Jak by mi się coś jeszcze nasunęło to skrobnę, ale chyba najważniejsze konkluzje są takie:
1. Nauczyciel
2. Odstaw wszystko i ćwicz na werblu.

Pozdrawiam.

YelloW_EyE 
Rowan

dave wekcl back to basics polecam, staraj się grać wolniej, i pamietaj ze mały palec też gra

Meinl

Yahoo 

ja 4 miesiące gralem tylko na werblu dopiero potem mnie dopuszczono do zestawu.
Dlatego rowniez radze zaczac od werbla i cwiczenia techniki bo tak grajac tylko nauczysz sie zlych nawykow.

http://www.youtube.com/jasinskimusic

515 

lapy cwicz bo az strach!

Wiruch

Witam
moim zdaniem powinienes conajmniej polowe swojego czasu cwiczen przeznaczyc na werbel...wazna sprawa kupno metronomu i cwiczenie w w olnym tempie na poczatek jedynek, dwojek i paradidli bez tremola ...ja wiem ze szczegolnie poczatkujacych bebniarzy nosi zeby od razu siasc i grac jakies "wypasy" ale nie tedy droga. jesli masz cierpliwosc i ochote na rzetelna nauke gry na bebnach to posluchaj moich rad i kolegow powyzej. zatrzege od razu ze efektow nie bedziesz widzial po tygodniu tylko powiedzmy za pol roku ale im "profesjonalniej" podejdziesz do sprawy na poczatku i zaczniesz od cwiczenia prostszych rzeczy ( skupisz sie na ulozeniu rak, rownosci w grze i koordynacji itp ) tym wiekszy to da efekt pozniej i szybciej bedziesz przyswajal trudniejsze zagrywki bo bedziesz mial solidne podstawy. jezeli teraz bedziesz gral na sile jakies rytmy ktorych nie jestes w stanie tak naprawde zagrac to nabierzesz zlych nawykow i to z pewnoscia odplaci sie za jakis czas bo bedziesz mial wieksze problemy w nauce nowych rzeczy i bedzie szlo duzo wolniej
pozdrawiam

COOLawik

W prawej rece odstaje Ci maly palec. Wszystkie powinny byc na palce :) Wsume w lewej nie wiem jak bo tam jej dokladnie nie widze

Precel

Wysłany: Sro 02 Kwi, 2008   

Dzięki wszystkim za porady, na werblu juz sie w sumie zaczynałem uczyc, ale jednak kusił mnie cały set, dlatego sobie troche odpusciłem.
Teraz mam werbel w domu i bede piłował wszystkie ćwiczenia. metronom mam więc spoko :)
pozdrawiam

Yahoo 

wiesz wazne aby chociaz raz spojrzal na Ciebie nauczyciel jakis, aby Ci ustawil łapy i powiedzial co zle robisz, bo mozna dluugo grac myslac ze wszystko jest ok. :)
apropo palca :P przez pewien czas powstała anomalia u mnie i mi teraz podczas grania wskazujacy palec w lewej rece podczas grania odstaje :P ale jakos mi wygodnie hehe chociaz przy szybszych rzeczach powraca na miejsce. Widzisz to tez z tego wzgledu ze nikt nie podgladal jak gram i kazdy lapie zle nawyki no moze nie kazdy ale napewno sporo ludzi łapie nawyki w graniu nie zawsze dobre :)

http://www.youtube.com/jasinskimusic

Yagarn

Nawyki da się zmienić, ja też miałem jakieś błędy w chwycie, które z czasem wychwyciłem- dwa tygodnie tłuczenia się po łapach, żeby pamiętać chwyt, poprawianie, kombinowanie- i teraz jest okiej.

SirOrsi

Wysłany: Sro 07 Maj, 2008   

:) Ja uczę się od samych podstaw:)
Możliwe że to z powodu mojego wieku cwierc wieku już za mną :(
Na początku uczyłem się trzymać pałki, zaskoczyło mnie jak dużo daje sposób w jaki je trzymasz:)
A później ćwiczyłem uderzenia, dave wekcl bardzo mi pomógł.
A teraz torturuję pada (własna robota) i próbuję wykombinować sobie jakąś perkę na początek.

bRS 
Da Funk Blaster

Wysłany: Sro 07 Maj, 2008   Re: beginner drummer

Precel napisał/a
Witam, jestem tutaj nowy, może krótko zaczne jak to sie u mnie zaczęło, kiedys spróbowałem zagrać na kumpla perksuji i naprawde mi sie spodobało no i zbierałem i odważyłem sie kupić sobie własny zestaw.

Gary trzymam w szkole, więc w sumie gdzies 2-3 razy w tygodniu moge przyjść pograć, więc cyhba troche mało, ale i tak dobrze.

Ucze sie grać od miesiąca, ale nie mam żadnego nauczyciela, nagrałem krótkie demko z jakimis bitami no i proszę was fachowców o obiektywną ocene, no czy cos z tego bedzie, jakies porady, co do trzymania pałek, układu rąk,ogólnie gry, no wszystko co moglo by mi pomóc w nauce. Bede bardzo wdzięczny. z tego co mi w oko wpadło to stope gram nie wszedzie równo i sie gubie w tempie..więc komentujcie, byle szczerze

pozdro

http://www.youtube.com/watch?v=Gi7A_pLftu8

Tragiczny chwyt pałek - nie umiesz ich poprawnie trzymać ani poprawnie nimi uderzać. Tragicznie nierówno - wszystko co grasz powinieneś grać i ćwiczyć z metronomem. Wniosek? Znajdź sobie nauczyciela i to szybko!

Zarowaaa

Wysłany: Pon 19 Maj, 2008   

Ja może gram pół roku i nie wale jakichś super beatów ale gram równo i trzymam w miarę dobrze pałki ;) Dużo czasu poświęcam temu, żeby grac równo, z timem itd. Tobie też polecam :D

Precel

Wysłany: Czw 29 Maj, 2008   

no wielkie dzieki za komentarze, znalazłem nauczyciela, gram teraz z metronomem, ucze się od podstaw.
Pałki już trzymam w miare poprawnie, a jak teraz oglądam ten filmik to aż mnie wgniata w fotel ten chwyt, uderzenia i "równe" granie :D
Może pod koniec czerwca dam jakis filmik i ocenicie czy bedzie troche lepiej.
pozdrawiam

eS.

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008   

stary, gdybym grał tak jak ty na tym filmiku to by mnie starsi z chaty wywalili! :D ucz sie ucz

Yagarn

Uoooo, padam na kolana przed Tobą mistrzu... Pokaż co potrafisz, bym mógł czerpać inspirację z twych wyczynów.

Neo

Jak posuł, żal mi Ciebie ;p

Yagarn

Myślałem nad tym postem z 10 minut i nadal go nie rozumiem :D

eS.

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008   

chodzi mi o to, że gdybym ja tak walił gdzie popadnie to by mnie rodzice wygnali z domu grac gdzie indziej! Nie wymądrzam się ani też mistrza nie zgrywam.

jaqb 
Gatunek na wymarciu

Wysłany: Sro 04 Cze, 2008   

Kup metronom, odstaw na pare tygodni zestaw i przy werblu pozycje poćwicz troche, bo dość pokracznie grasz. Ogólnie spoko. Jak sie weźmiesz za ćwiczenia to nie anwalaj byle w co i byle kiedy.

Wiewior93

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

czlowieku nie na sile :)

Wiewior93

Wysłany: Czw 17 Lip, 2008   

jak bys mial zagrac caly koncert to bys rąk nie czol po koncercie lepiej bys wogule niedogral do konca kocertu bo by ci ręce odpadly :)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » beginner drummer