umieszczam ten pliczek tak przy okazji testów interfejsu Alesis iO26 i mikrofonów Samson 8 Kit , jak nagrywałem tak dla sprawdzenia perkusji postanowiłem na szybko dograć gitarę i wyszło to co wyszło , oceniajcie ...
poniżej w poście jest nr. 2 lekko "obrobiony"
Ostatnio zmieniony przez GRANIT Nie 06 Maj, 2012, w całości zmieniany 14 razy
dopiero rozgryzam możliwości Cubase , mam wersję LE , nie wiem jeszcze czy są tam duże możliwości , equalizatory już znalazłem a wczoraj odkryłem coś takiego jak VST Dynamics - pobawię się tym trochę do kompresji jeszcze nie doszedłem
Ostatnio zmieniony przez GRANIT Wto 21 Kwi, 2009, w całości zmieniany 1 raz
te zewnętrzne wtyczki to jakieś darmowe są ? możesz coś polecić ? (może być też nie darmowe)
Wojtekfeduni
Wysłany: Pon 04 Maj, 2009
oj dużo tego jest oczywiście nic za darmo wiadomo ewql symphonic orchestra bardzo duzo różnych dźwięków wersja gold wystarczająca bodajże 4gb jak nie więcej zajmuje
Ostatnio zmieniony przez Wojtekfeduni Pon 04 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Zdecydowanie zbyt nachalna kompresja, jest pompowanie, instrumenty walczą o miejsce w mixie (szczególnie hat ginie brzydko pod stopą). Przesadziłeś.
Zgubiło się trochę góry w blaszkach zdaje się. Możesz też dać ciut więcej góry na werbel, otworzy się trochę. Może jakiś subtelny (podkreślam, subtelny, nie jaskiniowy) reverb?
Wydaje mi się, że nagrywasz zbyt głośno, blachy są blisko przesterowania (w pierwszym kawałku). Jeśli nagrywasz do 24 bitowych wavów (a powinieneś) to masz spoooro zapasu rozdzielczości nawet, jeśli w programie ścieżka wygląda na chudziutki paseczek. Nie patrz na to, ani nie sugeruj się tym, żeby te zielone paseczki głośności skakały aż do żółtego. Nagrywaj cichutko, pogłośnić to potem można zawsze, ściszyć przesteru się nie da. Ważne są liczby.
Generalnie, przetworniki DA są (powinny być) wysterowane tak, że unit po stronie analogowej (czyli, nazwijmy to, nominalny poziom sygnału), 0 dbVU, występuje przy -18 dbFS po stronie cyfrowej. Innymi słowy, jeśli na kompie sygnał przebija -18 dbFS, prawdopodobnie po drugiej stronie karty dźwiękowej coś właśnie przesterowuje. W razie wątpliwości, zmniejsz gaina na mikserze. Jeśli nagrywasz tak, że w Cubase paseczki dobijają do, powiedzmy, -3 db FS, to po stronie analogowej masz już duże zniekształcenia. Pamiętaj, że przester nie zawsze objawia się pierdzeniem. Czasem to jest subtelniejsze - strata dynamiki, brak powietrza, głuchota...
Najlepiej zostaw sobie jeszcze parę decybeli headroomu, bo przy mixie, kiedy dojdzie więcej ścieżek, całe nagranie może nagle się zacząć robić zbyt głośne. W razie wątpliwości, ciszej. O ile dobrze pamiętam, 24 bitowe nagrania mają rozdzielczość 144 dB, więc nie bój się, że sygnał będzie na poziomie szumów. Podkręć monitory w razie potrzeby.
Wskaźniki db można wyskalować tak, żeby program pokazywał 0 wtedy, kiedy 0 jest na analogu. Jeśli nie wiesz, czy Twoje są wyskalowane, to pewnie nie są
Lojalnie uprzedzam, to nie jest czytanka na jeden tydzień
Kompresja to zupełnie inna bajka. Niewprawnie zrobiona potrafi być gorsza, niż jej brak, a nauczenie się porządnego kompresowania to bardzo długotrwały proces i wymaga świetnego, wyrobionego ucha. Ja na przykład tego nie potrafię . Zasada, jak chyba we wszystkim w recordingu: w razie wątpliwości, mniej, subtelniej, ostrożniej.
_________________ "...żeby ręce giętkie zagrały to, co pomyśli głowa"
kolejna próbka , podłożyłem perkę do kawałka z Fruity Loopa (nie moja kompozycja) , mój jest mix , mastering i bębny
ciekawe jak Wam się spodoba , może następnym razem wrzucę jakieś swoje od początku do końca kompozycje
- Zdecydowanie za głośno i nierównomiernie nagłośnione blachy
- Werbel nie oddycha
- Tomy brzmią dziwnie, dudniąco
- Stopa płaska i bez wyrazu, ale lepsze to, niż gdyby miała dudnić.
Brzmi surowo i wyszło to na dobre. Tj. całość brzmi jak porządne demko, które nie stara się być dopieszczonym kawałkiem na album. Bardziej równomierny miks.
przesyłam do oceny kolejny kawałek , kompozycja moja , wszystkie instrumenty zagrane przeze mnie na żywo (bas i przesterowana gitara - grana z palca na klawiaturze midi) ,
ride to 21 Istanbul Agop Traditional Medium , z samego nagrania akurat ride'u nie jestem do końca zadowolony , niestety źle miałem ustawiony mikrofon pojemnościowy , który skierowany był na ride ale jakoś mi zbierał za dużo crasha 17 i musiałem mocno ride ściszyć ale jakoś to wszystko poleputałem
Pierwszy kawałek:
- Blachy, coś mi nie gra w blachach. Zbyt przygniatają miks, ale nie potrafię "pokazać palcem" co jest nie tak. Może zabrać trochę środka? Może po prostu ciszej, bo tu kawałek lajtowy?
- Stopka brzmi nienaturalnie i trochę zbyt głośno w stosunku do werbla. Myślę, że jakbyś ściszył stopę to by wyszło, że stopa i werbel są ok, a blachy za mocno w stosunku do obu. Swoją drogą, ciężko ze stopy wykręcić brzmienie tak, żeby się przebijała ale nie brzmiała jak walenie młotkiem w ścianę, nie?
- Trochę nierówności
- Możesz się trochę pobawić bardziej panoramą, szczególnie przy solówkach, ale bez przesady. W takiej muzie często się dzieją fajne, subtelne efekty przestrzenne, jakieś phazery czy flangery. Tylko ostrożnie, bo instrument grający solo już jest przyefekcony.
Generalnie nie jest źle.
Drugi
- Ponownie, blachy przygniatają. To się robi u Ciebie standardem, może to kwestia przekłamanego odsłuchu? Ponoć perkusiści przy mixie zawsze przesadzają z blachami i muszą się szczególnie pilnować żeby ich nie dawać głośno.
- Przydałoby się więcej post processingu na werbel, choćby jakiś EQ który by go zrobił bardziej strzelistym i jasnym. Kawałek ma dużo góry przez te synthy i werbelek brzmi trochę głucho. Do tego lekka kompresja, może mały (mały!) reverb? Werbel zbierasz na dwa miki czy jeden? Jak na dwa, możesz dać więcej sprężyn w miks, uderzenia będą bardziej szumiące.
- W ogóle perka brzmi tu surowo, a reszta (synthy, bas) mają już takie bardziej "obrobione" i ładnie wykręcone brzmienie, jest dysonans. Stopa brzmi bardziej jak z nagłośnienia live niż ze studia, jeśli wiesz co mam na myśli. Wskazówka - stopę często się traktuje bardziej agresywnym kompresorem niż resztę i można sporo zdziałać kompresją w wybranych pasmach częstotliwości.
W pierwszym kawałku surowość brzmienia perki nie doskwierała tak mocno, bo był bardziej chill-outnięty i ta perka mogła tam sobie cicho stukać, w tym drugim perka musi być porządnie obrobiona i wyeksponowana IMHO. Może nawet nie ściszać blach, tylko werbel i stopkę podnieść do ich poziomu? Przy czym podnieść nie samym suwaczkiem, ale dobrą kompresją i/lub delikatnym EQ itd.
Dobrze brzmiały instrumenty inne niż perka.
Robisz postępy ale to jeszcze nie to
Ostatnio zmieniony przez _Big_Mac_ Sob 05 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki za szczegółową opinię , generalnie jeśli idzie o nagrywanie i mix to się uczę , z tą stopą to idzie zwariować jedni mówią , ze nie słychać to ją podkręcam inni , że za dużo - jakiś złoty środek muszę znaleźć , generalnie kompresji nie lubię i lubię w miare takie naturalne brzmienie bębnów , chociarz do takiej muzy rzeczywiście mogą za bardzo nie pasować , z tą eletroniką ta perka się będzie gryzła aczkolwiek jak będę dalej poszukiwać to może znajdę jakiś złoty środek , nad blachami fakt muszę jeszcze chyba popracować , dzięki jeszcze raz za opinię
Wysłany: Sob 17 Mar, 2012
uwielbiam te kapele, jednak proponuje Ci zmienic kompletnie ustawienie, bardziej na plasko i nizej bebny, werbel na rowni na plasko z floorem, skumasz wtedy jak fajne mozna uzyskac odbicie i fajnie z rimmem pograc.. nie boj sie kreszowac rajda. sprzet masz na pewno o niebo lepszy niz umiejetnosci, jednak uwazam ze umiesz grac juz pewne rzeczy i wychodzi Ci to ok. zazdroszcze sprzetu i ozone'a
Wysłany: Pon 19 Mar, 2012
ja bym do tego dodał żebyś spróbował jeszcze siąść wyżej duuużo łatwiej wtedy wygodnie zestaw ustawić, wszystko bliżej jest, mi po prostu wysoko gra się najwygodniej spróbuj, razem z tak jak bolek napisał, bardziej płaskim ustawieniem seta
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Ogólnie zauważyłem, że strasznie daleko siedzisz, przez co możesz tracić power na nogach i masz do wszystkiego daleko, spróbuj też siąść te nie wiem 5-10 cm bliżej,
powinno być wygodniej