Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » Luźne granie
Luźne granie
Autor Wiadomość
olli

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007   Luźne granie

Zapraszam do oceniania, gram około roku. Liczę na wskazówki i rady :)

http://pl.youtube.com/watch?v=g_xTFAHCC4Q

P.S. komentarze w stylu nic nie widać, nic nie słychać odpuście sobie. W tej chwili nie mam lepszego sprzętu do nagrania.

kacpr0

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007   

uzywasz metronomu?

maciekj 

Czy to jest, że tak zapytam, szczyt twoich możliwości po roku grania?
Cymb: Alchemy, Stagg
HW: Mapex, DW, Pearl

olli

kacpr0 napisał/a
uzywasz metronomu?

Tak, ćwiczę na Dtxplorerze z metronomem.
maciekj napisał/a
Czy to jest, że tak zapytam, szczyt twoich możliwości po roku grania?

Po prostu siadłem i grałem co mi w głowie siedziało.

Rozumiem, że chodzi wam o to że jest nierówno :roll: ?

Yagarn

Wysłany: Nie 21 Paź, 2007   

Bez polotu zupełnie. Prościutkie rytmy- spoko, ale niech będą zagrane z feelingiem i dobrym time'em, bo tak to filmik słaby. Pomyśl nad jakimś ciekawym groovem albo po prostu zagraj coś prostszego ale z jajem.

Carlos

Yagarn, każdy z nas po roku nauki (mniej lub bardziej intensywnej ) był mniej więcej na podobnym poziomie.

olli: praca z metronomem intensywnie podreperuje twój time, natomiast co do samego stylu gry - nie ma cudów. Powinieneś się skupić na bardziej zaawansowanych ćwiczeniach niż jedynki. No i stopę masz jak na razie " w plecy" - graj ćwiczenia stopami te które grasz rękami.
Nie ma się co przejmować, każdy tak na początku grał. Nawet najlepsi.

Yagarn

Jasne, nie przeczę, że tak jest :) Ale wiem po sobie, że grając rok staram się coś przykombinować, wiadomo, że na filmiku nie da się pokazać wszystkiego.

Podstawa dla Pana- luz i ćwiczenia na koordynację.

olli

Ok, to są już konkretne informacje :)

olli

Wysłany: Pon 22 Paź, 2007   

Nie będę ukrywał, że trochę się zmartwiłem komentarzami, dlatego podszedłem do tematu jeszcze raz:
http://pl.youtube.com/watch?v=x-yYuV1W5fg :wink: ( tak wiem, kilka razy się wywaliłem na stopce i ridzie :x )

Yagarn

No i teraz nie mogę Ci nic zarzucić oprócz tego, że jesteś spięty ;) Wyluzuj! :twisted:

maciekj 

No, i tak to miałeś zagrać za pierwszym razem ;d Wystarczyło się tylko troszkę przyłożyć :)
Cymb: Alchemy, Stagg
HW: Mapex, DW, Pearl

COOLawik

Wysłany: Sro 24 Paź, 2007   

Mhmm co do pierwszego filmiku chyba jakos dzwnie miales lewy nadgarstek ulozony, Zabardzo wygiety. A co do drugiego spoko =) moze to i nic zlego ;p ale jak juz akcentujesz to zawsze na RAZ ;p pokombinuj cos =)

jankes

Wysłany: Czw 25 Paź, 2007   

Yagarn napisał/a
grając rok staram się coś przykombinować

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Poczatkujący powinien się skupić na prostych groove i pilnować aby były mocno osadzone w time i zagrane z feelingiem. Piękno tkwi w prostocie. na kombinowaniu nikt jeszcze dobrze nie wyszedł.

Nie ma czegoś takiego jak kombinowanie. Albo grasz albo próbujesz coś tworzyć, ale jeśli nie masz warsztatu wychodzi kupa.

Żeby z pomysłem grać trudne rzeczy, trzeba mieć warsztat, który przez pierwsze kilka lat trzeba wypracować a potem poszerzać horyzonty.

Bardzo często jest tak że piękniej w kawałku brzmi pauza niż jakieś przekombinowane ponad swoje umiejętności i zagrane nierówno przejście.

Jak to powiedział Miles Davis - "najdoskonalszą muzyką jest cisza - wystarczy tylko umiejętnie ją dopełnić..." - co nie znaczy zagłuszyć

Ja(zz)centy

Wysłany: Pią 26 Paź, 2007   

jankes napisał/a
Yagarn napisał/a
grając rok staram się coś przykombinować

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz. Poczatkujący powinien się skupić na prostych groove i pilnować aby były mocno osadzone w time i zagrane z feelingiem. Piękno tkwi w prostocie. na kombinowaniu nikt jeszcze dobrze nie wyszedł.

Nie ma czegoś takiego jak kombinowanie. Albo grasz albo próbujesz coś tworzyć, ale jeśli nie masz warsztatu wychodzi kupa.

Żeby z pomysłem grać trudne rzeczy, trzeba mieć warsztat, który przez pierwsze kilka lat trzeba wypracować a potem poszerzać horyzonty.

Bardzo często jest tak że piękniej w kawałku brzmi pauza niż jakieś przekombinowane ponad swoje umiejętności i zagrane nierówno przejście.

Jak to powiedział Miles Davis - najdoskonalszą muzyką jest cisza - wystarczy tylko umiejętnie ją dopełnić... - co nie znaczy zagłuszyć

nie moge nie zgodzic sie w 100% z jankesem.

Yagarn

Wysłany: Pią 26 Paź, 2007   

A ja się nie mogę zgodzić. Tzn. wiem o czym mówisz i trochę źle zinterpretowaliście to co ja chciałem przekazać.

Doskonale wiem, że dla początkującego najważniejsze jest osadzenie groove'u w czasie, żeby nic nie pływało, równo i prosto. Ale znowu bez przesady, z takim podejściem wszyscy gralibyśmy suchy rockowy bit na początku... Kombinować na siłę nie ma co- bo wyjdzie właśnie kupa. Ale Dodać parę smaczków do groove'u... Czemu nie? Dopóki nie brzmi źle i buja to wszystko jest ok.

Grasiu

Wysłany: Sro 19 Gru, 2007   

Nie zawsze jak jesteśmy początkujący potrafimy wyczuć czy coś brzmi źle czy dobrze. Ja pamiętam jak zaczynałem i coś tam sobie grałem swojego niby, z kiepskim feelingiem, ale wtedy mi się podobało byłem podjarany, pomyślałem, że mi nieźle idzie i w ogóle jest zaje***, ale jak teraz tak sobie przypomne, to tak sobie myśle : "rany ale to była kupa, dobrze, że nikt nie słyszał jak tak ćwiczyłem... A tak, żeby OT nie było, to jak przedmówcy : pierwszy filmik, tak sobie ci niestety wyszedł, ale w drugim zdecydowanie nadrobiłeś. Pozdrawiam. Btw to na czym grasz na tym filmiku to jest może ten twój gretsch catalina ash?

Maxu

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007   

no ten drugi juz lepszy..moja uwaga (pomijając te o ktorych juz była mowa) to wydaje mi sie (bo moze to kwetia nagrania) ze bardzo "nie śmiało" uderzasz.
mam na myśli głownie stope która ginie na tym nagraniu.
poza tym-spoko. graj sobie z metronomem lub z muzą jakąś a z czasem feeling i "luz" w grze ci sie wyrobi. nikt nie ma go od razu.

olli

Wysłany: Czw 20 Gru, 2007   

Grasiu napisał/a
Btw to na czym grasz na tym filmiku to jest może ten twój gretsch catalina ash?

Tak, wszystko do obejrzenie w odpowiednim dziale (niedługo nowe foty z kilkami nowościami :) )
Pozdrawiam i dzięki za komentarze :)

trombix

Wysłany: Pon 31 Gru, 2007   

Jak na rok to naprawde spoko, podoba mi sie twoja swoboda taki ciekawy luzik ,brak jakiejs nerwowosci i to wg mnie jest spory plus , wiadomo ,ze luki sa widoczne ,ale wraz z czasem ktory nie zostanie przez ciebie zmarnowany zostana napewno solidnie wypelnione . :wink:

olli

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008   

http://pl.youtube.com/watch?v=wtNoWCv_HIg

Kolejny film - czekam na rady (prócz tego że jest nierówno, doskonale zdaje sobie z tego niestety sprawę :( )

Keeping Drummin

Wysłany: Sob 09 Lut, 2008   

kontroluj maly palec u lewej reki

BoBiQ

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   

jak dla mnie takie ot pykanie zagraj cos z czuciem.. pokaz w swoim graniu emocje

joj0 

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008   

ta, bez ŁEJWA(faaali)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » Luźne granie