Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » Moja gra na początek
Moja gra na początek
Autor Wiadomość
Kiniek

Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008   Moja gra na początek

Dobry dział? Mam nadzieję, że tak. Otóż chodzi o to, że zacząłem grać na perkusji ale robię to od dupy strony. Gram już 3 miesiące i moja nauka polega na wybijaniu prostych rytmów jednego gatunku bo o innych, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Efekty mojej pracy zostały zaprezentowane na filmiku (link poniżej). Kolega, który gra na perkusji zauważył kilka rzeczy, mianowicie:

- Żebym grał to wolniej, bo szybko każdy potrafi. (Wiem to, i potrafie te rytmy z filmiku zagrać wolno)
- Żebym spróbował rytmów do innych gatunków muzycznych. (Chętnie, ale szczerze mówiąc, nie znam, co jest dużym błędem)

Moglibyście i Wy wytknąć mi moje błędy i ew. dać jakieś wskazówki?

Instrument mam szkolny

http://youtube.com/watch?v=L3LZVrNG7Jw

Mayhen 

Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008   

nie ten dział, właściwy to TWÓRCZOŚĆ. słuchaj dużo muzy niekoniecznie ze stylu który lubisz. ja np. wszystko łapałem ze słuchu z różnych gatunków. zostają jeszcze nutki i taby. niekiedy można znaleźć ciekawy groove. co do gry to nierówno. zacznij grać powoli z metronomem. tyle ode mnie....teraz ide spać. dobranoc!

dr_Petronius_ums 

Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008   

Przede wszystkim wolniej, po drugie metronom, po trzecie wprawki werblowe z grane z metronomem, po czwarte popracuj nad techniką gry bo (jak to mój nauczyciel kiedyś powiedział) grasz jak pluszowy miś na bateryjki na werbelku, czyt. lekcje Famularo ze strony Vic Firth, ale najlepiej nauczyciel, bo Famularo przez monitor nie powie Ci co robisz źle, a wielu rzeczy się na początku samemu nie wychwyci...
Tyle na ciepło jak mnie jeszcze cuś nawiedzi to napiszę :wink:

jaqb 
Gatunek na wymarciu

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008   

Do powyższego jeszcze dodam to że źle pałki trzymasz, stawy ci si posypią. Popracuj nad pozycją.

dr_Petronius_ums 

Jaqb o tym było w rozdziale z misiem :wink:
Kiniek ręka ma pracować "jak wędka", a kijek jest przedłużeniem ręki. Uderzenia powinny wychodzić z palców i nadgarstków, a nie z przedramion...

Qulec

A ja dodam, że graj to wszystko 10x delikatniej wyraźniej akcentując na razie tylko werbel na 2 i 4

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » MTF - Muzyczna Twórczość Forumowiczów » Twórczość » Moja gra na początek