Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Porady - artykuły » Rytmika i Metrum - czyli jak czytac te cholerne nutki :)
Rytmika i Metrum - czyli jak czytac te cholerne nutki :)
Autor Wiadomość
Kanclerz 
Admin
Marcin Kwaśny

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007   Rytmika i Metrum - czyli jak czytac te cholerne nutki :)

Rytmika i Metrum

Metrum

Metrum ( miara, podział ) są to akcenty powtarzające się wg określonej zasady w stałym przebiegu rytmicznym. Tak piszą o tym "mądre" książki..... Najłatwiej to wyjaśnic takim stwierdzeniem. Jeśli grając utwór możesz sobie policzyć 1, 2, 3, 4) to znaczy, że metrum (podział) jest jest na 4.

Podziały rytmiczne możemy podzielić na:

1. Dwódzielne - 2/4; 2/8; 2/16 itd.
2. Trójdzielne - 3/4; 3/8 itd.
3. Złożone (najczęściej stosowane) - 4/4; 6/8; nieparzyste 5/4; itp. itd.
Akcenty tworzące metrum nazywane są akcentami metrycznymi (taktowymi).

I tak np. w zapisie
perkusja
przedstawiam podział 4/4.
Zauważ, że nutki w tym takcie to ćwierćnuty. Podział liczymy w ten sposób, że jeśli takt posiada np.4 ćwierćnuty to jest właśnie na 4/4 (Pierwsza liczba określa ilość nut w takcie/druga w tym przypadku 4 (ćwierćnuta) opisuje z jaką wartością rytmiczną mamy do czynienia ). Mam nadzieje, że się jeszcze nie pogubiłeś:)).
Jeśli w takcie występuje np. trzy ćwierćnutki perkusja podział wynosi wtedy 3/4 (trzy uderzenia ćwierć nutowe).
Jeśli mamy sześć ćwierćnut
perkusja
podział wynosi?.......no właśnie 6/4 (sześć uderzeń ćwierćnutowych). I analogicznie do powyższych przykładów, 2 ćwiercnuty w takcie = 2/4, 5 ćwierćnut = 5/4 itd.

No dobra, mamy ćwierćnuty a co z szesnastkami, ósemkami itd.? Prawie tak samo. Z małą tylko różnicą.
Np.
perkusja
to po prostu 2/8 (2 ósemki w takcie), a
perkusja
to 6/8.

Kreska | to nic innego jak kreska odzielająca takty.

No dobrze, mamy to już pokrótce wyjasnione (mam nadzieje, że w miare zrozumiale). Ale co z sytuacją gdy w takcie (lub w kilku taktach) mamy kilka różnych wartości rytmicznych np.
perkusja
jest to oczywiście podział 4/4.

Jak to policzyć najlepiej zobrazuje poniższy wykres:

perkusja

Widzimy tu pewną zasadę - rzadsze wartości np. cała nuta, mnożą się przez dwa na gęstsze wartości.

I tak:

Cała nuta = Dwie półnuty
Półnuta = Dwie ćwierćnuty
Ćwierćnuta = Dwie ósemki
Ósemka = Dwie szesnastki itd.

--------------------------------------------------------------------------------

Rytmika

Tu także przytoczę ksiązkową definicje.
Rytm - zestawienie dźwięków według czasu ich trwania. :) ) Ładnie - prawda?
Rytmy ze wzgledu na charakter dzielimy na:

Proste - składające się z jednakowych wartości rytmicznych:

perkusja

Złożone - zbudowane z różnych wartości:

perkusja
www.kashmir.pl
www.myspace.com/perkusjaonline

Lilo

Wysłany: Wto 12 Lut, 2008   Rytmika i Metrum

Idealny post:) w koncu sie może nauczę tych nutek, bo wydaje mi się że poznanie ich ułatwi mi jakąkolwiek naukę, chociaż jak twierdzą niektórzy bez nutek dobrze mi idzie, ale zawsze lepiej umieć coś więcej;) zwłaszcza będąc początkująca perkusistką ;D

dyskoteka gra!

MrM___

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   

czuje niedosyt :)
powinieneś jeszcze objaśnić cały zapis nutowy tzn z tymi znaczkami itp. co oznacza który beben, talerz itd.
bo każde źródło inaczej podaje

YelloW_EyE 
Rowan

Wysłany: Sro 13 Lut, 2008   

sprawdź w guitar pro

Meinl

hhhaczyk

Wysłany: Pią 13 Cze, 2008   

to jedyna rzecz jaka mnie wk**wia jezeli chodzi o perkusje-je**ne nutki

joj0 

polecam wpisać w google: teoria muzyki + zainstalować gp5 i umie się nutki ;) ja tak się nauczyłem w ok. 4 dni

olli

joj0 napisał/a
polecam wpisać w google: teoria muzyki + zainstalować gp5 i umie się nutki ;) ja tak się nauczyłem w ok. 4 dni

Dokładnie :)

addmer

Wysłany: Pon 25 Sie, 2008   

hhhaczyk napisał/a
to jedyna rzecz jaka mnie wk**wia jezeli chodzi o perkusje-je**ne nutki

Ja dopiero od niedawna ucze sie grac na perkusji i powiem ( może wysmiany zostane) ze nawet lubie nutki :P :P

klima 
Almighty of forum!

nie zostaniesz wysmiany bo to jest bardzo przydatna umiejetnosc :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Yagarn

Świetna sprawa, ja też polubiłem właśnie dzisiaj jak rozgryzałem groove Steve'a Gadda... Swoją drogą uwielbiałem Gadda zawsze, a teraz jest moim idolem ;)

addmer

hehe...to w takim razie wiedziałem co polubić - nie no śmieje, a tak na serio to naprawde lubie nuty noi grac z nich oczywiscie...dosc szybko wchodzą mi do głowy (to pewnie dzieki mojemu nauczycielowii hehe)

matus2PLA 
Mateusz

Wysłany: Pon 22 Wrz, 2008   

Tak właśnie nutki dobra rzecz, np mi bardzo bardzo ułatwiają naukę gry.

shyshak

Wysłany: Sro 09 Wrz, 2009   

A móglby mi ktoś powiedzieć jak to jest z Hi-hatem?

Możemy grać otwartym i zamkniętym, ale w napisie nutowym występuje to na dwa sposoby.

1. Hi hat zamknięty i otwarty - normalnie
(x) -hi hat otwarty ,
x - hi hat zamknięty,

albo drugi sposób -

o
x - hi hat z narysowanym kółeczkiem powyżej nutki, bądź plusikiem.

W tym drugim sposobie się pogubiłem, nie wiem jak to grac, bo wystepuje normalne uderzenie w hi hat(bez żadnych koleczek i plusików), uderzenie (z kołeczkiem) otwarte, oraz uderzenie(z plusikiem) zamknięcie hi hatu. Czy wtedy uderza się w otwarty hi hat, po czym się go zamyka, czy wyłącznie zamyka się go nogą? Pogubiłem się, mógłby mi ktoś wytłumaczyc i wrzucic krótkiego sampla, jak to powinno brzmieć? Z góry dzięki.
Ostatnio zmieniony przez shyshak Sro 09 Wrz, 2009, w całości zmieniany 2 razy  

sanchezzo

Wysłany: Sro 16 Wrz, 2009   

To proste tam gdzie masz "o" kub "+" otwierasz hi-hat nogą na czas określony za pomocą nuty .
Często wychodzi tak że zamykasz go nogą wraz z kolejnym uderzeniem pałeczki na hi-hacie, ale wszystko zależy od nutki :P

zorro

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

Może trochę odgrzeje temat ale mam pytanie: dlaczego czasami zamiast oznaczenia metrum na początku taktu pojawia się coś jak przekreślone C i jakie metrum wtedy należy grać?
Pozdrawiam

wAve

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011   

C czyli inaczej metrum 4/4. Przekreślone C czyli 2/2, powszechnie znane jako alla breve. W praktyce oznacza to, że masz grać wartościami 2 razy szybszymi niż napisane. http://en.wikipedia.org/wiki/Alla_breve tu masz przykład. Często stosowane np. w marszach, lub latynoskich rytmach. Reszte przeczytaj w linku. ;)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Porady - artykuły » Rytmika i Metrum - czyli jak czytac te cholerne nutki :)