Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 Alesis DM5 Pro Kit montaż naciągów siateczkowych
Przygotowałem tutek na szybko wybaczcie nieestetyczny wygląd ale robiłem to na szybko żeby pokazać co i jak.
Na szybcika rozebrałem zrobiony już siateczkowy trigger i przerobiłem go z powrotem na oryginalny naciąg abym mógł pokazać od początku co i jak.
Z racji że to mój pierwszy tutek i robiłem go na szybko proszę pisać jak coś by się nie zgadzało albo znaleźlibyście jakieś błędy.
Zaczynam od tego co nam będzie potrzebne:
-Klejarka do kleju
-Podstawka pod piezzo np. z nakrętki od pasty do zębów
-Szara gąbka (może być ta która była oryginalnie chociaż przydała by się nam nieco grubsza )
-Nożyczki
-Nóż lub inne płaskie narzędzie
Zaczynamy od zdjęcia starego naciągu:
Następnie zdejmujemy drewnianą obudowę:
Teraz należy delikatnie podważając nożem lub innym narzędziem odkleić piezzo od plastiowej plexi:
Usuwamy gąbki o zostawiamy samą obudowę wraz z piezzo.
Wycinamy kwadracik (czy jak kto woli kółeczko ) z naszej gąbki:
I nacinamy je na środku (tak aby można było w środku umieścić piezzo:
Następnie bierzemy naszą podstawkę (dobrze jest ją wypchać w środku gąbką) i przyklejamy ją klejarką do obudowy:
Teraz musimy przykleić naszą gąbkę wraz z piezzo w środku do podstawki:
A oto efekt końcowy:
Jeszcze ważna sprawa, nie przeraźcie się po podpięciu bębna do modułu że słabo reaguje na uderzenie wystarczy podkręcić czułość (GAIN) w module (w moim przypadku średnio do 70) i będzie działać idealnie.
Tak wygląda całość po zmontowaniu:
Dodam jeszcze jedną ciekawostkę.
Szukałem informacji na temat podpięcia metronomu czy też „mp3” do Alesisa ale wszędzie wszyscy zaparcie twierdzili że nie istnieje taka możliwość.
O dziwo przez przypadek udało mi się odkryć że jednak taka możliwość istnieje.
Posiadam ampli tuner Sonego który posiada wejście (Video 3) zarówno z przodu i z tyłu i niezależnie czy podepniemy coś z przodu czy z tyłu będzię to grało na tym samym kanale.
No więc z tyłu podpiąłem sobie perkę a z przodu podpiąłem Ipoda z metronomem.
Całość działa świetnie możemy grać zarówno z metronomem jak i podkładami z mp3 (czy też dowolnego innego źródła dźwięku)
Jeszcze dodam jakby ktoś nie kumał o co kaman. Chodzi o to że podpinamy sobie słuchawki do modułu (w moim przypadku DM5) i słyszymy jednocześnie to co gramy oraz metronom lub podkład w tych samych słuchawkach.
Życzę powodzenia w kombinowaniu i w razie wszelkich pytań służę pomocą.