Wysłany: Sro 04 Mar, 2009 Dla posiadaczy ALESIS DM5 Set - modyfikacja hihatu.
Posiadam Alesis DM5 Set, podstawowa wersje (z gumowymi padami, nie Pro). No i ktoregos dnia padl mi w nim pad hihatu (swoja droga do dupy sa te pady, ale coz), postanowilem go wiec naprawic. Gdy zobaczylem co jest w srodku, nie wiedzialem czy sie smiac czy plakac... No ale poszedlem do sklepu, kupilem DWA identyczne przetworniczki piezo i zabralem sie do roboty. Przykleilem dwa przetworniki piezo do metalowej plytki wewnatrz pada (wczesniej byl tam tylko jeden) i zainstalowalem drugie wejscie na mini jack w miejscu, w ktorym powinno ono byc, a jest zaslepka. Nastepnie wszystko polutowalem i zabralem sie za testowanie...
Co nam to daje? Otoz daje nam to mozliwosc podlaczenia jednego pada w dwa miejsca w module, w skrocie - mamy pad stereo. Oczywiscie dwa przetworniki reaguja naraz, ale o to mi chodzilo. Narzekalem na brzmienia hatu z modulu, zadne mi nie przypasowalo. Teraz moge sobie zmiksowac dwa dowolne brzmienia hihatu i uzyskac takie, ktore mi odpowiada. Mozna przy pomocy tego osiagnac bardzo fajne efekty. Koszt calego przedsiewziecia to cale 3 zl (dwa przetworniczki piezo i gniazdo mini jack) + kabelek (jeden z zapasowych z zestawu ;) ). Polecam taka modyfikacje, mozna uzyskac bardzo fajne brzmienie hihatu, a pracy jest tyle co nic.