Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Twoje Patenty - sprzęt » HiHat na lince - czyli zrób to sam. ;)
Przesunięty przez: klima
Czw 26 Sie, 2010
HiHat na lince - czyli zrób to sam. ;)
Autor Wiadomość
quantor
Riki-tiki falowniki

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010   HiHat na lince - czyli zrób to sam. ;)

Witam.

Wiem, że jeden taki pomysł był tu opisany, ale postanowiłem podzielić się moim efektem pracy.

Do zrobienia tego HiHatu użyłem:
- starego HiHatu z Allegro - potrzebowałem dolną ramkę, pręt i sprężynę;
- stopy perkusyjnej - tu MAPEX, którą dostałem z zestawem i leżała u mnie przez 3 lata;
- rurki meblowej z Castoramy (średnica 25mm) - cena około 5zł za pół metra;
- pancerz linki - nabyty w sklepie rowerowym za 3zł/metr (tu: 3 metry);
- linka stalowa 1,5mm nabyta w Castoramie (za ok. 2zł/metr) - w sklepie rowerowym mieli do 2 metrów;
- sprężyna kompresyjne (pchająca, nie ciągnąca), w Castoramie komplet 3 sztuk około 5zł;
- kołnierzyk do HH (tu: Pearl za 20 zł, bo wchodzi w rurkę 25mm), maszynka (wykorzystałem nieużywany po lewej stronie drop-clatch);
- gęsty smar!;
- trochę śrubek, podkładek, nakrętek, narzędzi, chwili czasu, dobrych chęci itp...

Zaznaczę na początku, że nie obeszło się bez dorobienia na tokarce trzech detali. Nie jestem tokarzem, ale obsługa obrabiarek przy tak prostych elementach to żadna filozofia.

A dorobić trzeba było:
- Przedłużkę do rurki (aby ruchomy pręt miał poza kołnierzem drugą podporę):

perkusja

- Dwa zakończenia na rurkę, z których wychodzi linka (oba identyczne):

perkusja

perkusja

Jak widać, po każdej stronie otwór ma inną średnicę. Chodzi o to, że w tę większą wchodzi pancerz, a przez tę mniejszą wychodzi linka.

W pierwszej kolejności przygotowałem ramkę od HH, zdjąłem górną rurkę, wyjąłem oryginalną sprężynę i na odpowiednią długość przyciąłem pręt. Następnie w miejsce oryginalnej sprężyny włożyłem tę z Castoramy (chodziło o to, by była "słabsza" o tej oryginalnej, ona tylko ma pomóc w podniesieniu pedału i wolniejszym zużywaniu/rozciąganiu się linki, na dobrą sprawę może jen nie być).

Sprężyna z Castoramy:

perkusja

Oczywiście sprężyna ta jest też nieco krótsza od oryginalnej, więc trzeba było przewiercić i przekołkować pręt, aby sprężyna miała się na czym oprzeć. Jako kołka użyłem małego gwoździa przyciętego po obu stronach. Aby się nie wysuwał, zalałem go trochę klejawką.

Linkę przedziergałem przez poprzedni otwór na oryginalną sprężynę, a zaczepiłem ją tak: Krótka śruba, dwie podkładki, linka między nimi, nakrętka i całość mocno skręcona!

perkusja

Aby całość nie skrzypiała (na co ja się naciąłem i musiałem rozmontować konstrukcję), całość należy bardzo dokładnie nasmarować, najlepiej zapaćkać smarem ile wlezie.
Następnie nałożyłem przycięty na wymiar kawałek rurki i zakończyłem dorobionym detalem.

perkusja

perkusja

Następnie wsuwamy pancerz na linkę. Co ważne, NIE ŻAŁUJEMY SMARU!!!! Kto smaruje ten jedzie!! ;)

Dla efektu estetycznego wyjąłem tę oryginalną, aluminiową blachówę i zastąpiłem płytką z Mapexa. Dolna część prezentuje się tak:

perkusja

perkusja

Teraz druga strona linki. Podobnie jak poprzednio, tylko w odwrotnej kolejności, założyłem detal, zamocowałem linkę do przygotowanego wcześniej, przyciętego i przekołkowanego pręta i po napchaniu tam smaru (niestety, również za drugim podejściem), zakończyłem pierwszym detalem (tą przedłużką z pierwszego zdjęcia).

perkusja

Następnie nałożyłem sprężynę i również przyblokowałem kołkiem (gwoździem). Ponieważ ta (oryginalna) sprężyna jest szersza od poprzedniej, dałem jeszcze podkładkę między sprężynę a kołek.

perkusja

Wygląda to tak:

perkusja

Potem znów, smar smar smar, przygotowana rurka i kołnierz. Całość po złożeniu wygląda tak:

perkusja

Prezentuje się ciekawie i działa póki co bez zarzutu. :)

Opis oczywiście skrótowy, trzeba było trochę się nad tym nasiedzieć, pewne kwestie przemyśleć...

Nie potrafię powiedzieć ile czasu trwało zrobienie tej maszynki, bo robiłem ją "po trochu". Pomysł kołatał mi się w głowie od dawna, robiąc remont mieszkania, przy okazji zakupów w Castoramie kupiłem rurki i sprężynę, będąc w sklepie sportowym zobaczyłem pancerzyki, przypomniało mi się o moim zamiarze i je nabyłem, potem znów przy okazji zakupów w jakiejś Castoramie/Obi/Leroy Merlin/inny zakupiłem linkę (choć pierwotnie miała służyć do czegoś innego), przy okazji zakupów w DC nabyłem kołnierz Pearla, dorobienie detali też jakoś "przy okazji", a mając wszystko, złożenie całości to nie dużo roboty.

Z założonymi blaszkami, całość prezentuje się tak:

perkusja

BTW: Blachy ze zdjęcia to Sabian ProSonix, jakby co są na sprzedaż. ;)

--
Pozdrawiam

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Czw 26 Sie, 2010   

bardzo dobry patent, przenosze do poradni :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

quantor
Riki-tiki falowniki

Wysłany: Wto 31 Sie, 2010   

Oto fotki mechanizmu linkowego HiHatu już w zestawie:

perkusja

Część od stopki strony, wersja 2 (z dorobioną platformą);

perkusja

Widok tego samego z większej odległości;

perkusja

I jeszcze raz to samo, w nieco innym kadrze.

perkusja

A tu zawieszone blaszki na części z drugiej strony linki.

Jeśli kogoś interesują jeszcze jakieś konkrety (na przykład zwymiarowane rysunki dorabianych detali), chętnie odpowiem na pytania. :) Każdy tokarz dorobi to z odpadów za flaszkę. ;)

Myślę, że warto się pobawić np. w wolnych chwilach (jak ja, robiąc wszystko przy okazji czegoś innego;)), a i cenowo całość wypada dość kusząco... Pearl za to rozwiązanie życzy sobie 1,5kPLN ;) a rozwiązania innych firm to od 500zł wzwyż. Tu całkowity koszt to kilkadziesiąt złotych!!!!

--
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez quantor Sro 01 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

blanker666

Wysłany: Czw 02 Wrz, 2010   

witamy Zwierzaka na forum ;) fajny patent - widze ze masz taka sama rame caly czas ?
odezwij sie czasem na gg ;)

quantor
Riki-tiki falowniki

Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010   

Hehe, WITAJ!! :) Na GG się odezwałem. ;-)

blanker666

Wysłany: Pią 03 Wrz, 2010   

quantor napisał/a
Hehe, WITAJ!! :) Na GG się odezwałem. ;-)

no to gites :) zgadamy sie :) :mrgreen:

nawalator 
Mówta na mnie NAW

Wysłany: Pon 06 Wrz, 2010   

ciekawy patent!!! robie.:P

KUPIĘ
lugi mapex z serii Q.

Krystian 
jest progres

Wysłany: Czw 16 Cze, 2011   

bardzo dobry pomysl :)
moje stwierdzenie ze zmysl techniczy u muzyka jest niezbedny, nabiera mocy!

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Twoje Patenty - sprzęt » HiHat na lince - czyli zrób to sam. ;)