Wysłany: Nie 22 Kwi, 2007 Mapex XLP-18 | Montaż platformy
Mapex XLP-18
Najniższy model stopki Mapexa nie posiada platformy więc postanowiłem ją sobie zmontować.
Użyłem do tego ocynkowanej blachy o grubości 2mm.
Po odpowiednim wycięciu i nadaniu kształtu blaszce przykręciłem ją na 4 śruby o stożkowej główce.
Od strony pięty wykorzystałem stare gwinty (oczywiście trzeba dobrze wymierzyć miejsce gdzie nawiercić dziury). Po dodaniu platformy śróbki od strony pięty okazały się za krótkie (ale bez problemu można zastosować dłuższe bo gwint jest wystarczająco głęboki). Od frontu natomiast trzeba nawiercić przedni odlew stopki i nagwintować blaszke platformy (myśle że to najlepszy sposób żeby nic nie wystawało od spodu a platforma trzymała się sztywno kostrukcji).
Całość wraz z oszlifowaniem zadziorów zajeła ponad godzinke.
Dodatkowe upgrady to grubsza śróba do regulacji kąta nachylenia bijaka (w orginalnej gwint się całkowicie wyjechał) i sprężyna Pearl'a.
Efekt chyba jasny:
O wiele lepsza sztywność i stabilnośc stopki co przy technikach takich jak slide i innych wygibasach bardzo się przydaje
Imho i tak najwiekszym mankamentem tej stopki jest bijak. Ja zawsze jak na niej gram u siebie to zmieniam bijak na ten od Iron Cobry i zmiana jest drastyczna. O wiele glosniej, o wiele lzej itp. Jak zmienisz bijaka na tego od Cobry to bedzie juz bardziej prawie jak Eliminator
Zawodostwo... Ja kiedys zrobilem koledze takie cos tylko z grybszej blachy i podocinalem ja rowno zeby wygladala jak fabryczna a i to bylo w stopce Yamahy.
A co do tego modelu mapexa to ostatnio mialem okazje grac na nim w szkole muzycznej na probie zespolu kolegi, i musze powiedziec ze bez takiej oto podstawy ta stopa chodzi jak stary ursus nierowno, niewygodnie sie gra i wogole jest jakas taka "niedorobiona" moze to kwestia przyzwyczajenia do mojej yamahy...
Ha! pewnie ze pomyslalem. Chcialem nawet dodatkowo przykręcic platforme w tych miejscach, ale musialbym gwintować pod kątem.
Pozatym i tak nie uzywalem kolcow.
pozdr
gdzie można blache nabyć? aktualnie tunninguje swojego power-beata i nie wiem gdzie kupić A już wymieniłem łożyska na ultra szybkie od nartorolek <lol> xD
Wysłany: Pią 27 Sie, 2010
imo w kazdym sklepie z artykulami metalowymi, skieruja Cie do odpowiedniego miejsca gdzie z blachy robia jakies rzeczy...popros o scinki wtedy i powinno starczy, bo ryza to bedzie troche za duzo
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
imo w kazdym sklepie z artykulami metalowymi, skieruja Cie do odpowiedniego miejsca gdzie z blachy robia jakies rzeczy...popros o scinki wtedy i powinno starczy, bo ryza to bedzie troche za duzo
Hmmm... Pytałem w wielu sklepach, przeważnie budowlanych, wszyscy polecali mi nieistniejący sklep Centrostalu, lub zamykany (więc nic juz nie mający) Hurtostal... Może nie znam mojego miasta ale kuna jest ciężko...
BTW: Blachy o grubości powyżej 0,5 to chyb na arkusze sprzedają. Nie chciałbym prostować kawałka stalowej blachy x1.
--
Pozdr!
Ostatnio zmieniony przez quantor Sob 28 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob 28 Sie, 2010
ale to nawet nie sklep, ja blache bralem od znajomego, ktory z blachy robil jakies szafki i inne pierdy, zamawial mi po prostu arkusz po cenie hurtowej...ale jak przychodzili do niego ludzie sie pytac czy ma jakies zbedne scinki to oddawal i wlasnie w taka fabryke czy zaklad przemyslowy bym celowal...nie masz tam gdzies jakiegos zakladu kowalstwa artystycznego?
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
fleks, tarcza 2,5mm i do dziela
tylko te, w dziale crash test/porady itd, zapobiega to glupim testom...
Siema. Ja posiadam podwójną stopę mapexa z najniższej półki i także dzisiaj chciałem skumać jak zrobic platforme. O blachę się nie martwię, chciałbym "platformę" z lewej stopy dać do prawej, a w prawej zrobić platformę tak jak na górze na zdjęciu. Problem jednak polega na tym, że nie da rady odkręcić dwóch śrub, Dwie z pięty poszły, na górze są trzy, jedna normalnie wyszła, lecz jest problem ze środkową (która posiada otwór od góry, że widać jej koniec) i z boczną której nie widać końca. Nie da rady ich odkręcić (są mocno przykręcone) a ich główki z Xem są wyrobione jakby ktoś przede mną próbował odkręcić. Co mogę zrobić? Jest jakaś opcja, żebym zrobił platformę czy nie ma bata? Chodzi o odkręcenie śruby której łebek jest rozwalony. Bardzo mi zależy na platformie, do której chciałbym doczepić rzepy. Pozdro i czekam na odpowiedź.