Wysłany: Pon 02 Sty, 2012 Mocowanie małych blach.
Witajcie.
Zainspirowany wykonaniem przez kolegę forumowego Przemo (perkusja.org), mocowania do małych blach, takich jak na przykład Paiste Accent, postanowiłem zrobić coś podobnego dla siebie, a także podzielić się z Wami sposobem wykonania.
Po odpowiednim docięciu profila, wykonałem jeden otwór, a pozostałe, dzięki uprzejmości frezera, zostały poszerzone (przedłużone), aby była możliwość regulacji.
Regulacja polega na przesuwaniu prętów, tak, by można było ustawiać blachy w różnych miejscach, np. mała, średnia, duża, lub średnia, duża, mała itp.,itd. Chodzi o to, że przy wywierceniu trzech otworów, blachy pozostałyby bez możliwości zmiany ich miejsca.
Następnie pręt nagwintowany przeszedł etap skracania na trzy jednakowe kawałki.
I to byłoby na tyle, jeśli chodzi o majsterkowanie.
Wykorzystałem oryginalne tulejki oraz filce, to zmniejszyło trochę pracę. Czytałem, że można zrobić tulejki z wężyka paliwowego.
Dokręcamy pręty nakrętkami + podkładki (góra i dół), od góry dajemy po dwie nakrętki pod tulejkę, filce, motylek.
Całość skręcamy przedłużką M8 na środkowym otworze, do statywu, bądź ramienia. Od góry nakrętka z podkładką.
Kilka zdjęć obrazujących, różne ustawienia blach.
Dziękuję za uwagę.
Pozdrawiam
Tomasz D.
_________________ Premier Artist Maple (Red Moon Sparkle)
Paiste: Signature, 2002, Twenty.
Pearl Eliminator
Dzięki! Inspirujesz mnie. Gavin harrison też ma cusotoma ręcznej roboty. Warto eksperymentować. Już od dawna planuję zrobić coś takiego. Jak się uda to pokażę.