Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Twoje Patenty - sprzęt » Mocowanie małych blach.
Mocowanie małych blach.
Autor Wiadomość
TomD 

Wysłany: Pon 02 Sty, 2012   Mocowanie małych blach.

Witajcie.

Zainspirowany wykonaniem przez kolegę forumowego Przemo (perkusja.org), mocowania do małych blach, takich jak na przykład Paiste Accent, postanowiłem zrobić coś podobnego dla siebie, a także podzielić się z Wami sposobem wykonania.

Materiały:

Profil zamknięty, pręt nagwintowany M8, nakrętki, podkładki, motylki, przedłużka na gwint M8, filce (hi-hat), tulejki.

perkusja

perkusja

Jako "bazę"wykorzystałem przedłużkę gibraltara.

perkusja

Po odpowiednim docięciu profila, wykonałem jeden otwór, a pozostałe, dzięki uprzejmości frezera, zostały poszerzone (przedłużone), aby była możliwość regulacji.

perkusja

perkusja
perkusja

perkusja

Regulacja polega na przesuwaniu prętów, tak, by można było ustawiać blachy w różnych miejscach, np. mała, średnia, duża, lub średnia, duża, mała itp.,itd. Chodzi o to, że przy wywierceniu trzech otworów, blachy pozostałyby bez możliwości zmiany ich miejsca.

Następnie pręt nagwintowany przeszedł etap skracania na trzy jednakowe kawałki.
I to byłoby na tyle, jeśli chodzi o majsterkowanie.
Wykorzystałem oryginalne tulejki oraz filce, to zmniejszyło trochę pracę. Czytałem, że można zrobić tulejki z wężyka paliwowego.

Dokręcamy pręty nakrętkami + podkładki (góra i dół), od góry dajemy po dwie nakrętki pod tulejkę, filce, motylek.
Całość skręcamy przedłużką M8 na środkowym otworze, do statywu, bądź ramienia. Od góry nakrętka z podkładką.

perkusja

perkusja

perkusja

Kilka zdjęć obrazujących, różne ustawienia blach.
perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

perkusja

Dziękuję za uwagę.

Pozdrawiam
Tomasz D.

artdave 

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   

Dzięki! Inspirujesz mnie. Gavin harrison też ma cusotoma ręcznej roboty. Warto eksperymentować. Już od dawna planuję zrobić coś takiego. Jak się uda to pokażę.

TomD 

Wysłany: Wto 14 Lut, 2012   

Na pewno się uda, życzę powodzenia.
Oczywiście pokaż.

Tak widziałem coś takiego u Gavina, jak już zrobiłem u siebie.

Tu widać:
http://www.youtube.com/watch?v=PxqWiRCg4mM

Pozdrawiam.

TD

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Czytelnia - Poradnia » Twoje Patenty - sprzęt » Mocowanie małych blach.