Wysłany: Sro 18 Lip, 2007 PAD do ćwiczeń - ćwiczymy gdzie chcemy:-)
Witam,
Postanowiłem podzielić się szczegółami konstrukcyjnymi mojego pada do ćwiczeń
Pad całkiem standardowy, wyróżnia go jedynie system mocowania do uda, coby w trakcie ćwiczeń nie ruszał się na różne strony i nie uciekał nigdzie
Pad powstał z kawałka sklejki (koło o średnicy 15 cm) oraz dwóch kawałków gumy (średnica 14cm) - jeden o grubości 5mm, drugi 1,5mm. Skleiłem to wszystko butaprenem (musi schnąć kilka godzin, ja przykryłem pada książką i obciążyłem ciężarkami od hantli, żeby wszystko ładnie równo się skleiło ).
Kilka słów o krojeniu gumy, bo wbrew pozorom nie jest to tak całkiem proste...Potrzebny jest przede wszystkim bardzo ostry nóż (ale nie taki do tapet - za cienki i może się złamać) i w moim przypadku imadło. Mocujemy gumę w imadle i kroimy:-) Ważne jest, żeby przy krojeniu cały czas rozciągać gumę - wtedy kroi się bardzo łatwo, jak masełko
Mocowanie to dwa gwoździe z obciętymi łebkami, zeszlifowanymi tak, żeby z obu stron były zaostrzone. Zagiąłem je za pomocą imadła i młotka w kształt taki: "[" i zostało tylko wbić je po bokach pada...przed wbijaniem warto nawiercić trochę miejsca, w które będziemy wbijać gwoździe, a to dlatego, że bez wiercenia sklejka może się nieładnie "rozejść".
Pasek mocujący wziąłem ze swojego futerału na pauki, mnie tam nie był potrzebny, a swoją nową funkcję spełnia doskonale. Był trochę z długi, stąd ten supeł na nim - w niczym nie przeszkadza
Ogólnie kierowałem się zasadą funkcjonalność przed wyglądem, pad jest do ćwiczeń, nie po to, żeby go oglądać
Dwie strony są dość praktyczne, grubsza guma ma lepsze odbicie jak dla mnie, ale to zależy w sumie od indywidualnych preferencji
Poniżej wrzucam kilka poglądowych fotek
Mam nadzieję, że ktoś na moim wywodzie skorzysta
W padzik ten pukał sobie ostatnio Lukasz nasz moderator i ocenił go pozytywnie - jestem zaszczycony
Ja własnie koncze swoj secik padów i niedługo tez wrzuce foty. Narazie zrobiłem toma 10" i piekna sprawa, nic nie słychać jak gram na strychu , tylko nowy silikon musze zrobić bo stary sie rozwarstwił. Za pożno drugą warstwę położyłem
Bardzo fajny PAD estetycznie zrobiony i funkcjonalnie. Zrobilem podobny tylko z paletek to ping ponga. Spoko sie gra paletka ma z dwoch stron ruzna grubosc gumy, szybciej sie robi wystarczy odciac raczke i w moim przybadku przybilem gume sciagajaca tak ze pada zakladam przez noge. Mysle ze koszty podobne, tanie paletki sprzedaja w komplecie wiec od razu zmajstrowalem sobie dwa pady.
RomualdZielony
Wysłany: Sob 23 Lut, 2008
Jakbyście radzili zrobić pad do stopy? Bo nówka kosztuje przynajmniej 180zł więc wolałbym sobie sam coś skonstruować, nie mam tylko pomysłu jak to uczynić. Konkretniej chodzi mi o pad do twina. Z góry dzięki za rady.
Grasiu
Wysłany: Nie 24 Lut, 2008
Romualdzie, opcja "szukaj". Poza tym to jest w tym dziale kilka tematów niżej chociażby, jak ci się szukać nie chce.
fajny patent. Gdzie tu na forum byl jeszce inny z wykorzystaniem warstwy silikonu do zrobienia powierzchni uderzanej ale nie moge go znalezc po dlugim poszukiwaniu nawet, moze mi ktos pomoc go odnalezc?
i gdzie taka gume o okreslonej grubosci mozna dostac? pozdrawiam i dzieki z gory za odpowiedzi:)