Postanowiłem tu opisać moją półeczkę pod metronom którą zrobiłem sobie niedawno.
Ponieważ mam zamiłowanie do majsterkowania, a nie miałem gdzie umieścić metronomu i nie chciałem tracić za dużo pieniędzy, więc wykombinowałem takie coś:
Półka jest zrobiona z metalu, w 100% sam ją robiłem, wszystkie części które użyłem do jej budowy są zrobione przeze mnie a nie kupione gdzieś.
Moim szczęściem jest to że mam możliwość zbudowania takiego czegoś ponieważ mieszkam na wsi a mój tata ma wszystkie potrzebne narzędzia.
Do jej wykonania potrzebowałem:
Materiały:
- trzy kawałki rurki o różnych średnicach
- kawałek blachy
- dwie śrubki
- dwa motylki
- dwie nakrętki
- kawałek węża ogrodowego
Narzędzia:
- szlifierka kątowa
- spawarka
- wiertarka
- i inne przydatne narzędzia:P
Wykonanie:
Tak jak to obrazują zdjęcia dwie rurki zespawałem ze sobą co dało to:
A więc powstało w ten sposób miejsce przez które przechodzi rurka od np statywu i rurka na której będzie zawieszona półeczka na której leżał będzie sobie metronom.
Jednak tu powstał problem. Nie chciałem żeby w żaden sposób porysowało mi to statyw więc poszukałem węża o odpowiedniej średnicy. Kiedy już znalazłem idealny wąż, przewierciłem dziurkę w tej części przez którą przechodzi statyw i żeby nie kombinować z gwintowaniem przyspawałem nakrętkę tak jak to widać na zdjęciach. Następnie uciąłem łepek od śrubki, przyspawałem do niej motylka i wkręciłem w gwint nakrętki. Dzięki temu śrubka popychała wąż co dało efekt jak w statywach tzn docisnęło się do rurki statywu i nie spadało. Jednak pomiędzy rurkę a wąż , w miejsce gdzie wychodziła śrubka włożyłem kawałeczek cieniutkiej blaszki żeby popychana powierzchnia przez śrubkę była większa, żeby czasem śrubka nie przebiła węża i uszkodziła statyw i żeby było lepsze dociśnięcie do statywu.
To wszystko wygląda mniej więcej tak:
Dalej zabrałem się za wykonanie samej półki. Wziąłem kawałek dość cienkiej blachy i powyginałem jej boki tak aby metronom nie spadł i opierał się na tym.
Z tyłu półki widzimy podobną sytuacje jak przy rurce którą przykręca się do statywu:
I tak półeczka jest przesuwana po rurce a także można ją ustawić bardziej w pionie lub poziomie, jak komu wygodniej.
Całość prezentuję się tak:
Ja mam ją umieszczoną na statywie hi-hat i spełnia ona swoją role świetnie.
ponieważ ostatnio zepsuł mi się uchwyt telefonu w samochodzie (rozsypało się mocowanie do szyby) postanowiłem jakoś te resztki wykorzystać. szkoda było wyrzucać bo sam uchwyt jest całkiem sprawny tyle że nie dało się go w żaden sposób już przymocować w aucie. oglądając stronę pewnego sklepu zauważyłem takie ustrojstwo do zamocowania na zestawie iPoda lub MP3. (GIBRALTAR SC-GMP3MNT IPOD/MP3) goście sobie za taką zabawkę zaszczekali ponad 200pln no bo to jakaś firmowa robota. ja nie mam firmówki ale też spełnia zadanie i super podtrzymuje metronom
w skład tego "cuda" wchodzi:
1. resztka uchwytu samochodowego na telefon (może być od nawigacji)
2. nakrętka tulejowa M10,
3. zaczep do mocowania rur 1/2" (może być 3/8" ale ta ma gwint M8)
4. kawałek pręta gwintowanego M10 (wystarczy 20mm)
jak to połączyć ?
trzeba odciąć resztkę mocowania do szyby od elastycznej przedłużki uchwytu
koniec trochę obrobić nożykiem aby wszedł w tuleję gwintowaną (2) najlepiej tak aby się dał wkręcić. jak już to się razem dopasuje, dla pewności kapnąć na łączenie klejem Loctite lub jakimś innym trwałym aby złączyć te części na amen w drugi koniec tulei wkecić kawałek gwintowanego pręta (4) i wszystko połączyć z uchwytem do mocowania rur (3) miejsce łączenia przedłużki z tuleją można też zamaskować taśmą samowulkanizującą lub koszulką termokurczliwą. całość można przykręcić do dowolnego statywu
aha, w jednym z boków podtrzymujących musiałem wywiercić otworek fi9 aby mieć możliwość podpięcia słuchawek. miejsce otworu zależne jest od modelu metronomu