Aria to(byla) japonska firma produkujaca instrumety w latach 50-90 jesli sie nie myle, moj brat mial gitare Arie bardzo dobry instumet z tylu na plytce miala wybite numery seryjne i napis "Made in Japan 80"
Łódki są identyczne, ja w ogule mam bardzo kombinowany zestaw, dałem za niego 500 i mam centrale 22" nie wiadomej marki z blaszkami yamaha ale to chyba nie yamaha tak samo tomy 13 i 14, werbel jurczuk, studnia bodajże szpaderskiego, tomholder tamy, blachy i stołek amati. To jest coś dziwnego.
aha przypadkiem napisałem wiadomość nie tym kontem, zrobiłem drugie konto bo brat update-ował mozille a nie pamiętałem hasła, na szczęście sobie przypomniałem, taka ze mnie pierdoła, da się usunąć konto??
Wiki drummer7
Wysłany: Czw 14 Sie, 2008
Cześć, ja zastosowałam sie do planu Chudzika5 mam bębny amati. No więc ze zdjęciem okleiny nie miałam żadnego problemu i nic nie musiałam podgrzewać najgorszy jest klej (biały) ktory mi zostal na korpusach. Kupiłam żelową substancje która zmyka rózne pozostałości lakiernicze z drewna nazywa sie "Zmywacz" wygląda jak rozpuszczalnik i łaatwo go dostać Z tomów juz zdjęłam klej tylko zostala centrala:) Dzisiaj po zdjeciu kleju wezmę sie za szlifowanie szlifierką a werbel juz jest gotowy:) tylko pomalować bejcą i zakładać wszystkie lugi odezwe sie jak skoncze szlifować i zdjęcia mam juz porobione:) Pozdrawiam
Wysłany: Czw 14 Sie, 2008
no to wrzuca narazie te zdjecia, ktore masz, zobaczymy jak ci idzie...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Wiki drummer7
Wysłany: Czw 28 Sie, 2008
No więc wyszlifowane są tomy 12", 13" i werbelek powiem tak ze zostają małe ślady po kleju ktorego trudno zeszlifować ale zobaczymy co będzie po malowaniu. Wybrałam czerwoną bejce a werbelek bedzie w kolorze mahoniu;p fotki wolałabym przesyłam na maila wiec kto chce to niech poda mi swojego maila Pozdrawiam:)
Ja się zdecydowałem na okleinę, czy samoprzylepna się nada.
Taka jak ta http://www.allegro.pl/ite...buk_sz45cm.html
kolory to CALVADOS lub CALVADOS CIEMNOCZERWONY. Proszę o szybką odpowiedź i proszę o foty na meila przedmówcę matu2.pl@wp.pl
Czy ja wiem, okleina to też sposób na remont, nie mam pojęcia dlaczego utarło się takie przekonanie, że lakier i tylko lakier. Fajna okleina może zmienić bęben na +.
Wysłany: Sob 11 Paź, 2008
opcja lakieru wyjdzie najlepiej, jeśli drewno jest ładne (przynajmniej wizualnie).
myślę że okleina czasem będzie lepiej wyglądać niż lakier, oto przykład - moja ex-amati w srebrnej okleinie
mój kumpel porobił zdjęcia z ludźmi etc. wydrukował sobie na coś w rodzaju follii (strasznie gruba i gietka) i nakleil to na bębny (wcześniej zdarł okleinę wypolerował jedną warstwę przezroczystym lakierem i nakleil) efekt suuper !
Podbiję temat. Noszę się z zamiarem odarcia z okleiny mojego Mapexa, pomysł jest, wizja też. Chciałbm zrobić wykończenie natural wood, czyli niebejcowane na żaden kolor, matowe drewno. I tu zaczyna się problem - czm zabezpieczyć korpusy?
Wysłany: Pią 30 Sty, 2009
czym zabezpieczyc? ja wlasnie skonczylem robic toma 13' i bede dalej robil reszte bebnow, tylko ja chcialem miec polysk, wiec kupilem bodajze lakier domalux czy cos tam takiego...tylko cholernie czasochlonne, bo zeby fajnie bylo widac lakier trzeba pacnac 5 warstw w odstepach pieciogodzinnych...
p.s. wezcie moje dzisiejsze posty z przymruzeniem oka, jest przepity troche...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Az tak bardzo nie nastawialbym sie na swiecenie Bebna. Szybkoschnace szklistobrzmiace zabezpieczone przed czym mialyby byc te bebny?
dr_Petronius_ums yamaszka wiadomo ma swoja charakterystyke wygladu, ale mapeks tez zyska. Lakier bez utwardzaczy jedwabna szmatka (napierw tylko jeden beben bo chcialbym na czyms grac) i powoli co 48 godzin 3 warstwy wystarczy nie spieszyc sie !
pozdrawiam
_________________ Człowiek nie jest w stanie wymyśleć nic ponad TO, co jest w stanie wymyślić ON sam. <cyt.J.CH.>