Wysłany: Sro 16 Maj, 2007 Zrób to sam - pad stopy w 15 minut!
Potrzebowałem pilnie poćwiczyć na twinie a bębny wyjechały z domu niedawno więc poszedłęm do warsztatu i zrobiłem sobie padzik. Wiadomo że mógłby on wyglądac ładniej, czyściej, schludniej, mógłbym go porządni oszlifować i pomalować no ale na to trzebaby już więcej czasu a ja potrzebowałem pad na już. Najpierw dociąłem dwie takie same deseczki jak na zdjęciu:
następnie ociosałem deseczkę i oszlifowałem tak aby idealnie imitowała dolną część obreczy (bardzo ważne - musi idealnie pasować do zatrzasku stopki):
Następnie musiałem dociąć jakiś klocek do którego przybiłbym deseczkę... znalazłem akurat taki trójkącik przytrzymujący drzwi, który miał idealnie 90 stopni i nadawał się w sam raz. ważne jest równe odmierzenie gdzie ma przychodzić druga deseczka za nim przybijecie owy trójkącik:
przybijamy drugą deseczkę:
teraz już tylko pozostaje nam znalezienie kawałka miekkiej gumy imitującej naciąg i przybicia jej gwózdkami:
efekt końcowy:
a tutaj już ja podczas gry gdy osiągam tempo 370bpm
Nie ma tutaj żadnej filozofii - prosta robota. za niedługo mój drugi - największy patent - octobans by bożko
nie! kolce w stopce trzymają całą konstrukcje, ćwicze na dywanie.
shalaq nie łamie się (od trzech dni cwicze) jak mówie nie chodzi o napiżdżanie tylko technike. Wiadomo że można se kupić profesjonalny padzik za 2 stówki...
Heh fakt, to jest fajne i niedrogie, ale sądzę że pomysł Małpexa jest fajny i jak ktoś lubi majsterkować i nie chce wydawać kasy to jest to dobre rozwiązanie
tylko po co skoro mozna miec ten sam efekt za niewielka ilosc pieniedzy a efekt bedzie ten sam ? jesli mozna isc na latwizne to idzmy .. zycie jeszcze da nam popalic .. po co je jeszcze naginać ...
ps tylko nie pisz o satysfakcji itp bo to nudne ...
tylko po co skoro mozna miec ten sam efekt za niewielka ilosc pieniedzy a efekt bedzie ten sam ? jesli mozna isc na latwizne to idzmy .. zycie jeszcze da nam popalic .. po co je jeszcze naginać ...
wole tą niewielką ilość pieniędzy (zależy jak dla kogo) wydać na co innego, pozatym pad potrzebowałem na już a ten z aukcji dostałbym za tydzień...
satysfakcję mam z powodu tego że kilka osób być może zrobi sobie podobny patent i bedzie z tego cieszyc - po to jest ten dział , pozdrawiam
Przy troche bardziej zaawansowanym technicznie sprzęcie, tj. spawarka, można wykminić coś strasznie stabilnego (takie coś ja mam), tylko jeszcze trzeba materiały.
Fotki wstawie niedługo (dzisiaj jakoś jeszcze), póki co: 2 "kratki" (nie mam pojęcia jak to nazwać) zespawane ze sobą pod kątem prostym, do jednej przykręcona mała listewka (żeby było do czego stopke przyczepić), do drugiej większa - tam montujemy gumę/cokolwiek (tego jeszcze nie dopracowałem i niezbyt ten sprzęt używam...). Stryjkowi spawanie zajęło ze 3 minuty, wcześniej drucianą szczotką/papierem ściernym/jakąkolwiek bronią wytępiłem rdzę i inne tałatajstwo. Można bez problemu rzucać ze schodów, a nawet ćwiczyć na tym sadistic-brutal-metal.
przepraszam, ale gdzie zauwazyles, ze gosc sprzedaje stope razem z padem? wg mnie:
Witam. Do sprzedania nowa stopa ćwiczebna. Podwójny łańcuch, dwóstronny bijak i metalowa rama czynią z niej niezastąpione narzędzie które pomoże Ci rozwinąć technikę i precyzje gry.
jest jasne. stopa "ma metalowa rame" - czyli jest wykonana z metalu (co w sumie nie jest dziwne ) podwojny lancuch i 2-stronny bijak.
wg mnie nie ma nic o dolaczonym padzie (chociaz jest na zdjeciu).
MaŁpex, jak na 15 minut pracy wszystko wyszlo ok gratulacje!
prezentuj octobany (to te z rury pcv, o ile pamietam?)
ogolnie potrzeba matka wynalazkow
pozdrowienia,
J.
dik666
Wysłany: Pon 04 Sie, 2008
Niezły patent, wykorzystałem go i zrobiłem taki sam padzik nawet spoko ale co mozna zrobic zeby go jeszcze wytłumic wiecej gumy?
Wysłany: Pon 11 Sie, 2008
drumsx napisał/a
A czemu nie pisać o satysfakcji, mnie rajcowałoby gdybym skonstruował taki patencik, a gdyby jeszcze ktoś ode mnie podłapał i również sobie takie coś zrobił, to juz w ogóle fajnie.
A na łatwizne też można iśc. Zalezy kto jakie ma podejscie, kto jaką ma kase, no i kto ile ma wolnego czasu (zeby przysiasc i cos takiego zrobic).
Ja na pewno czegos takiego sobie nie zrobie, bo raczej dwie lewe ręce mam, z reszta czesto na łatwizne lubie chodzic. Ale pomysł jak najbardziej super! Gratulacje MaŁpex
zamiast gumy spróbujcie nakleić na to cudo polting tyle że ten twardszy. będzie bardziej realnie oddawał gre na centrali i jest trochę cichszy. można to kupić w marketach budowlanych. to taki sam materiał jak te pianki do izolacji rur tyle że w paskach i trochę gęstszy. w castoramie widziałem w żółtym kolorze na metry.
Ostatnio zmieniony przez azzaron Wto 01 Cze, 2010, w całości zmieniany 1 raz