Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » 13 czy 14 cali?
13 czy 14 cali?
Autor Wiadomość
Litwin

Wysłany: Nie 01 Sie, 2010   13 czy 14 cali?

Witam, mam zamiar kupić sobie do kompletu hihat zildjian k custom dark i staję przed dylematem, czy kupować większy czy mniejszy. Czy jest między nimi jakaś znacząca różnica? Który będzie bardziej uniwersalny?

pozdrawiam

CooBi

Wysłany: Pon 02 Sie, 2010   

imo nie ma wielkiej różnicy. 14 trochę niższa, głośniejsza. Teoretycznie.
Sam gram na k/z 13'', ale lubie też 14'' złożone z cienkich blach(medium/thin)

Manius 
Młody po prostu;)

Wysłany: Wto 03 Sie, 2010   

Ja wole 13, mają wyższe brzmienie po za tym wygodniej mi się gra na 13.

Ja(zz)centy

Wysłany: Sro 04 Sie, 2010   

... a ja jednak wole 14". BARDZIEJ uniwersalne.
mialem k/z i brzmiala fajnie (choc to bardzo wymagajaca blacha i kazde moje niedociagniecie slyszalem na niej bardzo wyraznie, co jako amatora traktujacego gre jako pasje - czyt: zona, dzieci, praca, projekty, delegacje, ... czyli ZERO czasu na solidne wielogodzinne cwiczenie - strasznie mnie wkurzalo... za cholere nie dalo sie ukryc wpadki).
zamienilem wiec blache na 14" nowa Beatke ;-) (Mateusz, nie ma Cie ostatnio na forum, ale gram, uzywam, DZIEKI).

13" byla w niektorych klimatach zbyt wysoka, czasami byly pretensje wokali/chorkow ze kluje w uszy (przy Beatce tego nie slyszalem, to bardziej subtelna dziewczyna ;-) ).
dla mnie mniejszy rozmiar i inny dzwiek predystynuje taki rozmiar na prawa strone (jesli ktos uzywa 2 hatow; choc moge smialo powiedziec ze gdybym mial taka okazje bralbym 12" zildka SR; gralem pare razy; SWIETNY).

czyli jak widzisz, co czlek to inna odpowiedz. a Ty biedny czlowieku sie martw ;-)

PS. mialem pod palka dark kastoma (K) i dla mnie llepsiejszy 14". do wszystkiego sie nada. zreszta... nie bez przyczyny 14" to najpopularniejszy rozmiar, prawda? ;-)

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » 13 czy 14 cali?