Witam, mam zamiar kupić sobie do kompletu hihat zildjian k custom dark i staję przed dylematem, czy kupować większy czy mniejszy. Czy jest między nimi jakaś znacząca różnica? Który będzie bardziej uniwersalny?
imo nie ma wielkiej różnicy. 14 trochę niższa, głośniejsza. Teoretycznie.
Sam gram na k/z 13'', ale lubie też 14'' złożone z cienkich blach(medium/thin)
Ja(zz)centy
Wysłany: Sro 04 Sie, 2010
... a ja jednak wole 14". BARDZIEJ uniwersalne.
mialem k/z i brzmiala fajnie (choc to bardzo wymagajaca blacha i kazde moje niedociagniecie slyszalem na niej bardzo wyraznie, co jako amatora traktujacego gre jako pasje - czyt: zona, dzieci, praca, projekty, delegacje, ... czyli ZERO czasu na solidne wielogodzinne cwiczenie - strasznie mnie wkurzalo... za cholere nie dalo sie ukryc wpadki).
zamienilem wiec blache na 14" nowa Beatke (Mateusz, nie ma Cie ostatnio na forum, ale gram, uzywam, DZIEKI).
13" byla w niektorych klimatach zbyt wysoka, czasami byly pretensje wokali/chorkow ze kluje w uszy (przy Beatce tego nie slyszalem, to bardziej subtelna dziewczyna ).
dla mnie mniejszy rozmiar i inny dzwiek predystynuje taki rozmiar na prawa strone (jesli ktos uzywa 2 hatow; choc moge smialo powiedziec ze gdybym mial taka okazje bralbym 12" zildka SR; gralem pare razy; SWIETNY).
czyli jak widzisz, co czlek to inna odpowiedz. a Ty biedny czlowieku sie martw
PS. mialem pod palka dark kastoma (K) i dla mnie llepsiejszy 14". do wszystkiego sie nada. zreszta... nie bez przyczyny 14" to najpopularniejszy rozmiar, prawda?