kacu66
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 Blachy uniwerslne.
Mam problem bo na razie będę grał z zespołem rockowym ale sam słucham heavy metalu i chciałbym kupić coś co nadaje się do obu gatunków. Sprawdzałem pro arty ale chyba są za bardzo metalowe. Poza tym trochę za bardzo szkliste jak dla mnie.
Mam na to mniej więcej 1500zł.
Zildki A, grubosc Medium, szukaj na allegro uzywanych . Brzmia moim zdaniem dosc uniwersalnie, fajnie sprawdzaja sie w rocku. Za 1500 kupisz spokojnie zestaw, ja za zestaw:
- A Medium Crash 16"
- A Medium Ride 20"
- A Custom/Z Hi Hat 13"
dalem niecale 1200 zl, blaszki w calkiem niezlym stanie, wiec sie da .
Wysłany: Nie 01 Mar, 2009
nie ma czegos takiego jak uniwersalne blaszki...mozesz probowac uderzyc tez w jakiegos tureckiego producenta, znam pare osob, ktore do heavy metalu uzywaja np. turkishy
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
[b]jotaen[/b], niecale 1200 zl i do tego nie zaplacilem za przesylke w przypadku zadnej z tych blaszek . Wiec oplacalo sie jak cholera. A chcialem brac Amedie .
nie ma czegos takiego jak uniwersalne blaszki...mozesz probowac uderzyc tez w jakiegos tureckiego producenta, znam pare osob, ktore do heavy metalu uzywaja np. turkishy
Wysłany: Wto 03 Mar, 2009
meinl22 napisał/a
klima napisał/a
yyy nie ma??
gdzieś to wyczytał
chociazby na tym forum, jeden napisze ze blachy uniwersalne, a drugi ze w jego odczuciu nadadza sie tylko do konkretnego stylu...uniwersalne to pojecie wzgledne i kazdy patrzy na nie, nie oszukujmy sie, subiektywnie...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
meinl22 napisał/a
blachy meinl byzance chociażby moim zdaniem uniwersalne bo nadają się i do rocka, metali i do funka, popu, jazzu
no wlasnie twoim zdaniem, bo dla innej osoby niekoniecznie musza do jazzu sie nadawac
dobra skonczmy ten offtop
tyle że byzance to formuły - briiliant, traditional, dark, extra dry, jazz
szczególnie traditional producent dedykuje muzykom grającym różne gatunki od hardrocka po jazz, pop, funk.
blachhy thin i medium thin nadają sie głównie do jazzu i fusion. blachy medium natomiast i do jazzu i do rocka i do popu. więc nie mów mi że nie blach uniwersalnych
meinl22 napisał/a
szczególnie traditional producent dedykuje muzykom grającym różne gatunki od hardrocka po jazz, pop, funk
widze, ze dalej niezalapales mojej mysli...to co mowi producent to jedno a drugie to to, ze kazdy ma wlasne ucho i mozliwe, ze zadna z formul nie bedzie mu pasowala do jednego albo do drugiego stylu...rozumiesz juz o co mi chodzi? prosciej nie potrafie
a czemu mieliby nie używać turkishy skoro Turkish robi serie Punto która jest dedykowana fanom cięższych klimatów chociaż blachy nadadzą się i do jazzu i fusion.
[size=9][ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 ][/size]
klima napisał/a
meinl22 napisał/a
szczególnie traditional producent dedykuje muzykom grającym różne gatunki od hardrocka po jazz, pop, funk
widze, ze dalej niezalapales mojej mysli...to co mowi producent to jedno a drugie to to, ze kazdy ma wlasne ucho i mozliwe, ze zadna z formul nie bedzie mu pasowala do jednego albo do drugiego stylu...rozumiesz juz o co mi chodzi? prosciej nie potrafie
stylu grania czy gatunku który preferuje?
[size=9][ Dodano: Wto 03 Mar, 2009 ][/size]
dobra nie ważne
meinl22 napisał/a
klima napisał/a
a czemu mieliby nie używać turkishy skoro Turkish robi serie Punto która jest dedykowana fanom cięższych klimatów chociaż blachy nadadzą się i do jazzu i fusion.
bo uzywaja np. crashy kurak i uwazaja, ze swietnie pasuja do metalu? dla mnie np. sa to blachy wybitnie do innych klimatow, ale widzisz, ze ile ludzi tyle pogladow...
Uycha
W sumie już się rozpisywałem na temat ogólnie pojętej uniwersalności, ale uznałem, że mało komu będzie się chciało to czytać.
W każdym razie z twierdzeniem, że wszystko jest względne i zależy od preferencji grającego, a dopasowanie odpowiednich modeli do gatunków to propaganda producentów, stanowczo się nie zgodzę. Zildjiany A (nie mówię na ślepo, grałem na nich przez dość długi czas) sprawdzą się naprawdę w wielu gatunkach (spójrzcie na Colaiutę, listę artystów z jakimi grał i jakich blach przy tym używał), zależnie od dynamiki, z którą na nich gramy, mogą być agresywne, lub delikatne, z moich doświadczeń wynika po prostu, że ich charakter zależy od grającego. Oczywiście brzmienie nie każdemu musi pasować, ale temat rozumiem jako uniwersalne pod względem gatunków, w których mogą być użyte, a nie gustów perkusistów.
Tak więc polecam wypróbować.
kacu66
Mam problem bo na razie będę grał z zespołem rockowym ale sam słucham heavy metalu i chciałbym kupić coś co nadaje się do obu gatunków. Sprawdzałem pro arty ale chyba są za bardzo metalowe. Poza tym trochę za bardzo szkliste jak dla mnie.
Mam na to mniej więcej 1500zł.
Myślę, że w znacznym stopniu zależy to od upodobań perkusisty. Sam gram trash metal i używam blach Istanbul Agop Traditional:
- hi-hat 14" regular
- ride 20" heavy
- crashe 16" i 17" medium
Myślę, że te blachy spokojnie nadadzą się do rocka... Sprawdzą się także w metalu:)
Za 1500 zł spokojnie dostaniesz 3 takie blachy ale jak napisałem wcześniej wszystko to kwestia gustu.
Polecam blachy Meinl. Dobre by były MB20, lecz są drogie więc polecam Meinl Calssic.
Dobre są:
-hi-hat 14 powerful soundwave
-crash 16 powerful
-ride 20 powerful lub medium(według mnie nie ma różnicy)