Jacuch
Wysłany: Sro 12 Sty, 2011 Gretsch Renown vs Gretsch New Classic
Witam:).
Przymierzam się do wymiany swojej perkusji na któryś z dwóch wymienionych w temacie modeli.
I zastanawiam się (pytanie do każdego, a najbardziej do użytkowników tych bębnów), jak "klasowo" rozkłada się podział pomiędzy tymi beczkami.
Wiadomo, że wiele zależy od gustu, stroju itp itd, ale pytam o ogólne wrażenia, po których możnaby stwierdzić, że np. New Classic jest duuuużo dużo wyżej o Renown'a, albo odwrotnie - Renown miażdży New Classic'a.
Różnica (przynajmniej w cenniku DC) to ponad tysiąc - więc co w tym "ponad tysiąc się zawiera"?
To zależy, z jakim osprzętem go kupisz. Ja mam tomholdery orginalne (Gretsch) i nie zauważam żadnego brzęczenia. DC daje renowna chyba z osprzetem Gibraltara, choć pewien nie jestem.
Jeśli dobrze rozumiem, różnica jest w zawieszeniu (ITS-classic/GTS- renown), w kształcie lugów, zróżnicowaniu grubości korpusów tomów (renown - wszystkie korpusy tomów takie same, classic - korpusy tomów coraz grubsze). New classic jest pewnie bardziej spójny. Centrala w renownie jest 10-warstwowa, a w classiku 8-warstwowa, więc prawdopodobnie nc brzmi bardziej miękko, głębiej i niżej.
New classic jest klasę wyżej, ale wątpię, żebyś usłyszał różnicę w codziennym użytkowaniu. W studio może. Zastrzegam, że z classikiem, nie miałem do czynienia.
PS Według moich obliczeń różnica w cenie (DC), to 2 100 zł, ale jestem polonistą i mogę się mylić.
Ostatnio zmieniony przez Pejan Sob 09 Kwi, 2011, w całości zmieniany 3 razy
Bębniarek
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2011
Poza opisanymi już różnicami w budowie i osprzęcie , zasadniczo różnią się brzmieniem , osobiscie bardziej skłaniał bym sie ku Renown , jego brzmienie najbardziej jest zblizone do legendarnej serii RB , zreszta konstruktorzy taki efekt chcieli uzyskac
New Classic.to beben nardziej delikatny , tez bardzo fajny , mudisz sam zdecydowac.
co do systemu mocowania , montuja go w modelu USA i nie sadze ze zakladali by go w bebnach za ponad 20 000 gdyby cos bylo nie tak. u mnie nic absolutnie nie brzeczy.