Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Gretsch vs Pearl
Gretsch vs Pearl
Autor Wiadomość
Jacuch

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009   Gretsch vs Pearl

Witam:)
Mam taką małą zagwostkę;)

Od jakiegoś czasu przymierzam się do zmiany swoich aktualnych bębnów na zestaw Gretsch New Classic.

Pewnie zdecyduje się właśnie na te bębny, ale ostatnio z ciekawości zaczałem pytać ludzi o opinie taką właśnie jak w temacie - o porównanie najwyższej półki Gretscha (a przynajmniej najwyższej jaką znam) do Pearl'owskiego Reference'a

Wiadomo, że obydwa te zestawy, to bębny profesjonalne i w większości zależy to od gustu brzmieniowego kupującego, ale z opiniami spotkałem się różnymi.

Dużo razy słyszałem, że Reference i ogólnie rzecz biorąc marka Pearl jeżeli chodzi o bębny jest mocno przereklamowana, że brakuje tym bębnom subtelności i jakiegoś "smaczku" i że jedyna zaleta Reference'a to to, że jest głośny.

O Gretschu zaś wszyscy wypowiadają się w superlatywach przedstawiając mi go jako "rolls royce'a" perkusji. Podobno brzmieniowo jest właśnie o wiele bardziej wysublimowany i ciekawszy niż Pearl.

A co wy forumowicze o tym myślicie? Zarzekam się, że nie mam na celu tutaj żadnego zestawu (jak i gustu ich użytkowników) negować:) - po prostu ciekawią mnie wasze opinie i odniesienia do tych komentarzy, które słyszałem.

Pozdrawiam!!!

Jacek

maciekomis
Keepin' it simple

Wysłany: Wto 08 Gru, 2009   

pytanie do Bębniarka hehe :)

ja osobiscie wolalbym Gretscha :)

head

ja zas byłbym za refem ;) ,aczkolwiek gretsch to tez strzał w dziesiatke

Jacuch

No tak hehe, Bębniarek tyle sprzetu przez ręce przepuścił, że ja bym musiał się ze 3 razy jeszcze urodzić:D

Anarchismo 
Cowboy From Hell

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

Refa opukiwałem, porządnie brzmiące garczki ale bez tego czegoś właśnie, nie powalają na kolana, jaja mam całe i oba

z tych dwóch co wymieniłeś brałbym ..... Yamahę Maple Custom albo Birczkę hehe

Gretsch mi się wizualnie nie podoba,.... ale jakbym usłyszał to legendarne brzmienie to mógłbym zmienić zdanie, zresztą i tak brzmienie jest w nas. ;)

joj0 

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   

1. Najwyższa Gretscha to USA Custom :)

2. ja bym brał Gretscha, sam mam RENOWN Maple i są świetne, a NEW CLASSIC ogrywałem i też świetnie brzmią :)

Ja(zz)centy

Wysłany: Pią 11 Gru, 2009   

u grecza najwyzsza polka to usa custom. ale od new classic wg mnie fajniejsze jest renown* - na moje ucho oczywiscie! - mimo ze to "nizszy" model. bralbym gretsch.
dlaczego? z prostej przyczyny... cenowo 1 pearl = 2 gretsche
kupisz G i tak i tak bedziesz przeszczesliwy.

PS. czy ref jest przereklamowany? tak. przeciez wiadomo ze pearl nigdy bebnow robic nie potrafil ;-) ))

PS2. musialem poprawic blad - z kontekstu wynikalo ze renown jest fajniejsze od usa custom. chodzilo mi o to ze renown wg mnie ladniej brzmi od new classic
Ostatnio zmieniony przez Ja(zz)centy Sro 23 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

klinik

Wysłany: Pon 22 Mar, 2010   

Reference jak i New Classic to kompletnie odmienne bębny o zupełnie innych charakterystykach brzmieniowych.

Miałem styczność zarówno z jednym jak i drugim setem. Tutaj wszystko zależy od preferencji grającego.

W małym skrócie

Reference to potężne i masywne bębny o grubych i w przypadku większych rozmiarów twardszych brzmieniowo korpusach. Tłuste i potężne. Niestety lekko uderzone nie odzywają się specjalnie. Trzeba w nie przyłożyć, żeby zabrzmiały ja trzeba. Co do Designu Pearla to nie będę się wypowiadał, gdyż jestem Pearlowcem :) \

Gretsch New Classic.

Klasycznie wyglądające bębny o pełnych jednolitych klonowych korpusach. Lakier impregnujący w środku utwardza nieco brzmienie lecz jest to juz cecha rozpoznawcza dla wszystkich Gretsch od półki semi pro w górę. Brzmienie bardzo otwarte i ciepłe. Bardzo przyjemna centrala, która zabrzmi dobrze niemal na każdym naciągu. Bardzo wrażliwe na zmiany dynamiki. Odpowiadają grane lekko jak i mocno. Bardzo wszechstronny zestaw.

Mimo, że Reference plasuje się półkę wyżej od New Classica to postawiłbym na Gretscha, z uwagi na jego większą wszechstronność.

http://DrumCenter.pl

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Gretsch vs Pearl