Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » który werbel stalowy
który werbel stalowy
Autor Wiadomość
piotrekk 

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011   który werbel stalowy

Witam!
czas juz zeby sobie zakupil nowy werbelek bo moja stara drewniana yamaha juz nie domaga-wogole nie trzyma stroju itd. budzet mam do 800 ale wolalbym jak najtaniej:)
prosze o wypowiedzi w temacie - najlepiej osob, ktore mialy stycznosc z t tymi sprzetami. chodzi głownie o wybór pomiedzy: tama metalworks 14x5,5 a Sonor 3007 14x5,5. ale biore tez pod uwage dwa inne jesli bylyby nie duzo gorsze czyli: pearl sensitone( ten dorzucany do visiona) lub yamaha stage custom 14x5,5. jesli chodzi o brzmienie to nie chcialbym zeby byla to taka plasko brzmiaca puszka i zeby tez bebenki w uszach nie pekaly. chcialbym zeby byl taki otwarty melodyjny przydzwiek jak u chada smitha w californication czy soul to squeeze. oczywiscie wiem ze on uzywal drozszych sprzetow i nagrywal to w studio ale chodzi mi o to, ktory by najbardziej byl zblizony. Prosze o jak najwiecej opinii, doswiadczen itd. a jesli ktos moze polecic cos innego czego nie wymienilem to chetnie poslucham.
z gory dziekuje i pozdrawiam

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Czw 27 Sty, 2011   

Miałem do sprzedania za 700zł Pearl FFS 14"x6,5" brass...
Szczerze mówiąc, wątpię by okazja się kiedykolwiek powtórzyła, ale z czystym sumieniem mogę ten werbel polecić.

ychu

Za 800zł pożna kupic naprawdę fajna profesjonalną stalówkę, ja za podobna cene kupiłem(i nadal używam) Premiera Modern Classic Brass w stanie idealnym, wczesniej miałem werbel Mapexa sygnowany przez Czarka Konrada zrobiony z brązu fosforowanego(dla mnie świetny-miałem takie 2). Werble typu Sonor 3007 czy Yamaha Steel to dolna pólka i za wiele z tego nie wyciagniesz, musisz zdecydować czy chcesz kupic nowy gorszy czy używany zdecydowanie lepszy. Ja osobiście polecam polowanie na allegro bo można tam znaleźć niezłe perełki; ewentualnie może ktoś z forum cos podrzuci (pamietam że nie tak dawno za niewiele większe pieniąki Bębniarek miał Supraphonica...) A może nie upieraj sie przy stalówce, na allegro teraz wisi Starclassic Performer za bodajże 800...

maciekomis
Keepin' it simple

No, za 800 można by zebrać Supraphonica z US and A z eBay'a.

lukasz

Wysłany: Pią 28 Sty, 2011   

ychu: co do sonora 3007 bym był ostrożny w ocenie. Moim zdaniem to jeden z fajniejszych stalowych werbli jakich nie miałem, a na jakich grałem. Czy dałbym za niego 800? zdecydowanie nie, ale to już zależy od oczekiwań kupującego. Werbel jest bardzo fajny z naciskiem na bardzo.

morthias 
Lubię placki.

Jak chcesz miec brzmienie jak Chad Smith, to kup sobie jego sygnaturke ;) . Nowa kosztuje 969 zl, uzywana dostaniesz za okolo 700, trzeba tylko poszukac :) . Niby zwykly blaszak, ale fajnie wykonany no i ladnie brzmiacy.

ychu

...myśle że Chad nigdy na swojej sygnaturze nie nagrał żadnej płyty i raczej poza pokazami sponsorowanymi(ewentualnie kliniki) na nim nie będzie grał:)

morthias 
Lubię placki.

[b]ychu[/b], Bardzo mozliwe ze sie nie mylisz, zreszta w 99% przypadkow tak wlasnie jest. Co nie zmienia faktu, ze jego werbel to bardzo ciekawa propozycja w tej cenie. No i spelnia wymagania zalozyciela tematu.

piotrekk 

Wysłany: Sob 29 Sty, 2011   

A co myslicie o Pearlu SensiTone Elite steel czy to naprawde taki super sprzet jak wszedzie pisza??? czy bylby najlepszym wyborem??? a i jeszcze zauwazylem ze sa go 2 rodzaje steel i stainless steel(300zl drozszy)??? czy to znaczy ze jak kupie samo steel steel to mi zardzewieje:)???

Biafra 

Wysłany: Pon 31 Sty, 2011   

Jak nie będziesz się z nim kąpał, to pewnie nie zardzewieje:)

lukasz

Wysłany: Wto 01 Lut, 2011   

Stal nierdzewna ma nieco inne właściwości brzmieniowe. Jest to też po prostu droższy materiał, stąd różnica w cenie. Pearl ma taką fajną drabinkę brzmienia werbli, można się nią sugerować, ale najlepiej oczywiście samemu postukać.

perkusja

HAL2002

Wysłany: Pon 18 Kwi, 2011   to pearl ode mnie

Hej
zamiast sie martwic
po prostu wybrac moj werbel
Pearl COB 14 x 6,5" czyli Chrome ober brass - z lat 80", porzadny japonczyk. Do zestawow najwyzszych serii Pearl MLX/DLX produkowany, z czasow Ph. Collinsa.
Niezniszczalna klasyka, ciezki, bo grubosci slusznej. Nie wiem, jak tam te Sensitony i Smithy,ale wiekszosc tanich werbli nowych to ten werbel kasuje, chocby samymi walorami fizycznymi i technicznymi.Mowie o nowych Yamahach hand made steel czy Mapexach Pro Steel.

Pozdrawiam

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » który werbel stalowy