Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom
Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom
Autor Wiadomość
marcinkedziak

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom

Witam

Proszę o doradztwo w sprawie:
Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom lub Sonor 3007 a może coś innego doradzicie.
Gram raczej lekki rock lub pop.

Pozdrawiam

quandrummer

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   

Sonora przyznam szczerze nie znam. Z dwóch pozostałych wybrałbym VMX - bardzo solidny, pięknie zrobiony bęben, kolega ma set BD22x18, TT 10x8, 12x9 i dwa floor'y 14x14 i 16x16 + werbel 14x5 i wszystko gra super, wykończenie, lakier I klasa. Yamaszka jest też niczego sobie ale jednak czegoś mi tam w niej brakowało, ma przyzwoite ciepłe brzmienie ale jakieś takie ,,zwyczajne" no i n ie podoba mi sie od strony mechanicznej (nie lubię kulowych zawieszeń). VMX jest nieco głośniejszy ale i selektywniejszy przy okazji, a po zmianie naciagów z pearlowskich Protone na Emperory poprostu zamiata jak profesjonalny bęben.

marcinkedziak

Wysłany: Pon 10 Sie, 2009   Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom

Witam!

Dzięki za podpowiedź. Mam jeszcze pytanie odnośnie Pearl-a. Ja chciałbym żeby floor tom był raczej wiszący a nie widziałem Paerl-a VMX z bocznym tomem 14" lub 16" wiszącym. Najlepsza konfiguracja dla mnie to: 22,8,10,12,14, i werbel 14. Wiem że Yamahę mogę sobie w jednym ze sklepów skonfigurować tak jak chcę a Pearl-a niestety chyba nie. Może coś wiesz gdzie można wybrać sobie konfigurację Pearl-a?

Pozdrawiam
Marcin

quandrummer

Wysłany: Wto 11 Sie, 2009   

W dostepnych gotowych konfiguracjach VMX nie ma podwieszanego toma 14 - są floor tomy. Moim zdaniem słusznie - podwieszany tom 14 ma tylko 11 cali głębokosci a to czasem sporo za mało aby sprostać wymaganiom ostatniego, najniżej brzmiacego tomu w zestawie. Przy tym stosunku srednicy do głębokosci ma nieco mało poweru. siwetnie sie sprawdza jako przedostatni tom w zestawie, w którym jest jeszcze wiszący lub stojacy 16. Stąd też w gotowych konfiguracjach jest głębszy o 3 cale floor 14.
Prywatnie jeśli miałbym zamawiac taki set to wziąłbym modną ostatnio konfigurację 22, 10,12, 16 floor ( fabryczne oznaczenie takiego setu to VMX924S bez werbla lub VMX925S z werblem 14x5,5) i dokupił do tego osobny tom 8.
Co do samego sposobu skonfigurowania to poprostu popros o to sklep, w którym będziesz ewentualnie zamawiał set lub zwróć się bezpośrednio do dystrybutora z pytaniem czy taki mają lub na kiedy moga mieć - dystrybutor: www.silesiamusiccenter.pl
Fabrycznie skonfigurowane zestawy wygladaja tak:
20,10,12,14 floor
22,12,13,16 floor
22,10,12,16 floor
22,10,12.14 floor
lub identeczne zestawy + do każdego werbel 14x5,5

Dimitrich
KKK

heh w koncu zrobili strone internetowa.

marcinkedziak

Witam !

Chciałbym jeszcze poznać zdanie kogoś kto gra lub grał na Sonorze 3007
lub na Tamie Superstar.

Pozdrawiam

Engram

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   

Ja miałam przez jakiś czas Superstara Custom, wykonanie bez zarzutu, krawędzie równe, strojenie lekkie, łatwe i przyjemne, die-casty(Visiony chyba mają jakieś cieniutkie obręcze?), brzmienie ładne, jasne, selektywne, z tymże porównujemy tu klon do brzozy, zależy czego od bębnów oczekujesz. Nie miałam okazji nagrywać tych bębnów jakoś profesjonalnie więc nie wiem jak by się w studiu sprawowały. Gdybym miała dziś kupować bębny to chętnie bym w Superstara jeszcze raz poszła, lub we w miarę analogiczny zestaw czyli Taye TourPro(choć wychodzi chyba taniej niż zarówno Pearl jak i Tama).

marcinkedziak

Wysłany: Sro 12 Sie, 2009   Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom

Dzięki za odpowiedź. Tylko czy ta Tama superstar nie brzmi zbyt potężnie? Gram raczej lekką muzę (taki lekki rock i pop) i raczej w małych pomieszczeniach typu puby, kluby.

Engram

Wydaje mi się, że przy odpowiednich naciągach i strojeniu doskonale da sobie radę:)

morthias 
Lubię placki.

Z tych trzech wybralbym Yamahe Tour Custom. Jakos mam zaufanie do tej firmy, poza tym mialem do czynienia z tymi garami i brzmienie oraz wykonanie miazdza jak za ta cene. Nie mowie ze pozostale sety sa zle, bo sa mniej-wiecej na tym samym poziomie, ale ja osobiscie wybralbym Yamahe.

EDIT: Co do Superstara Custom - z calym zestawem nie mialem za wiele do czynienia (stukalem, brzmialo calkiem fajnie, ale nie gralem na tyle dlugo zeby cos wiecej o nim powiedziec), ale posiadam werbel z tego setu i polecam - brzmienie bardzo fajne jak na werbelek tej klasy, swietne do tego co gram - blues/rock/funky, po wymianie naciagow i nastrojeniu oczywiscie ;) .

marcinkedziak

Wysłany: Nie 30 Sie, 2009   Pearl vmx vs Yamaha Tour Custom

Hej !

Już wybrałem prekę dla siebie. Jest to PDP LX. Tak więc zamykam temat, a perka jest super. Jak się z nią bardziej zapoznam to coś napiszę.

Pozdrawiam

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Pearl Vision VMX vs Yamaha Tour Custom