Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Rama czy standardowy zestaw statywów łamanych i prostych
Rama czy standardowy zestaw statywów łamanych i prostych
Autor Wiadomość
ozz

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009   Rama czy standardowy zestaw statywów łamanych i prostych

Pojawił się nowy dylemat u mnie , czy nie lepiej opłacałoby się odstawić statywy i kupić zamiast tego jedną konkretną ramę ?
Co sądzicie o tej kwestii , w moim przypadku ilość statów to 6-7 .
Jakie są wasze opinie odnośnie ram ? Czy jest to wygodniejsze ?
Prosiłbym o opinie użytkowników takiego hardware'u . pozdr

head

Wysłany: Pią 06 Lut, 2009   

owszem jest to pewna wygoda,nie musisz sie platac ze statywami tylko wszystko wisi na jednej solidnej konstrukcji,osobiscie polecam rame,ale raczej tylko w przypadku zamiaru rozbudowania zestawu(jezeli masz w planach fortece:D)bo inaczej to sie po prostu nie kalkuluje :)

Dimitrich
KKK

skoro masz 6-7 blach to kupujesz 2-3 statywy lamana i potem wszystko walisz na klampy

jotaen 

3 statywy i min. 3 clampy to wydatek ponad 1000zł
to nie lepiej kupić ramę?
head napisał/a
wszystko wisi na jednej solidnej konstrukcji,

;)

ozz

no własnie na to samo wyjdzie , a jak widzialem te ramy wcale znów nie są takie drogie na drumcenter chodzą po 600-700 zl nawet

Dimitrich
KKK

jotaen napisał/a
head napisał/a
wszystko wisi na jednej solidnej konstrukcji,

;)

a do ramy trzeba jeszcze kupic clampy ;)

Myroots 
Rytm!

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   

Rama to dobre rozwiazanie daje stabilnosc i duze pole do manewru.i do tego mozna je rozbudowac jak cos polecam! ;)

klima 
Almighty of forum!

Wysłany: Pią 13 Lut, 2009   

zrob tak jak mowi dimitrich, bo za 600-700 zl to dostaniesz tylko jeden panel, z przodu, gdzie nie oszukujmy sie, tomom i 6 blach nie da rady powiesic tak aby bylo wygodnie...

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Pią 06 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Pater Noster 
generation nothing

Rama tylko i wyłącznie jeśli ma sie dużo sprzętu. Na swojej skórze sie przekonałem, że jak ma sie z 6 blach i 2, 3 tomy to można sobie darować. Choć ja swoje marzenie spełniłem i pewnie gdyby nie kupił ramy to bym sie do dziś zadręczał myślą co by było gdyby. Do tego jeśli często się gra to składanie ramy jest naprawde upiorne (samemu)

BTW Nie wiem czy zwróciliscie uwagę jak podrożały ramy Gibraltara. W ogóle jak wszystko podrożało;/ ciezkie czasy sie zblizają.

Vailey

ja swoją kupiłem za 400 zł używaną, pearl DR 503 ;] da się!

harnessing

ozz

Wysłany: Sob 14 Lut, 2009   

cięzkie czasy bo kryzys no i sprzęt też drożeje nie ma co , używki to lepsze rozwiązanie

Dimitrich
KKK

Wysłany: Sob 14 Lut, 2009   

rzadko kto sprzedaje uzywane ramy, bo jak ktos juz to kupi to nie predko sprzedaje albo w ogole bo dalej potrzebuje

MrM___

Wysłany: Nie 15 Lut, 2009   

jotaen napisał/a

no ale do ramy sobie musisz dokupic ramiona które tez swoje kosztuja :) + dodatkowe clampy bo standardowo daja 4 :)

MicMart

Wysłany: Nie 15 Lut, 2009   

pearl standardowo do dr503 dale 6 klampów, ale jak ostatnio zobaczyłem ceny pearla na dc to się zawiesiłem :|

kostek b/o

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   

Panowie sprawa ma dwa aspekty: pierwszy to taki, że rama wygląda rasowo a przy dużym zestawie to już wogóle wypas ,jest tylko jeden kłopot , gdy gra się dużo koncertów to przerąbane z ustawieniem i złożeniem a na wielu koncertach niestety jest mało czasu i bez pomocnika można się zarobić nie mówiąc już o transporcie i noszeniu takiej armaty mój set to yamaha rock tour custom 8,10,12,14tom 16,18floor ,24 bas 14snare 10 blach i rama z trzech stron taki zestaw używałem przez dwa lata około 60 koncertów . od jakiegoś roku skonfigórowałem bębny do 10,14tom 16,18 floor bas i snare. Kupiłem trzy zawodowe łamane statywy clampy i ramiona i już nigdy nie wróciłbym do tak dużego zestawu z ramą. Nie mówiąc już o tym, że w małych klubach zajmowałem więcej miejsca niż powierzchnia sceny. pozdrawiam kostek

Bębniarek

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

kostek b/o napisał/a
Panowie sprawa ma dwa aspekty: pierwszy to taki, że rama wygląda rasowo a przy dużym zestawie to już wogóle wypas ,jest tylko jeden kłopot , gdy gra się dużo koncertów to przerąbane z ustawieniem i złożeniem a na wielu koncertach niestety jest mało czasu i bez pomocnika można się zarobić nie mówiąc już o transporcie i noszeniu takiej armaty mój set to yamaha rock tour custom 8,10,12,14tom 16,18floor ,24 bas 14snare 10 blach i rama z trzech stron taki zestaw używałem przez dwa lata około 60 koncertów . od jakiegoś roku skonfigórowałem bębny do 10,14tom 16,18 floor bas i snare. Kupiłem trzy zawodowe łamane statywy clampy i ramiona i już nigdy nie wróciłbym do tak dużego zestawu z ramą. Nie mówiąc już o tym, że w małych klubach zajmowałem więcej miejsca niż powierzchnia sceny. pozdrawiam kostek

Znacznie więcej miejsca na scenie zajmują statywy , wszędzie pełno nóżek , jest to nie wygodne i drażniące
Rozkładanie i składanie ramy czasowo to tyle samo co statywów , po prostu odpowiednie pakowanie.
Statywy maja plusy i rama ma plusy , dlatego ja posiadam i to i to :) tak jak pisał kolega , do większych setów rama , do mniejszych statywy.

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Sprzęt » Co lepsze? » Rama czy standardowy zestaw statywów łamanych i prostych