Od jakiś 6 miesięcy uczę się grać na perkusji u nauczyciela, a ćwiczę w domu na werblu(Generalnie do niczego się nie nadawającym oprócz ćwiczeń). Wcześniej grałem na keyboardzie 7 lat, ale stwierdziłem, że już mnie nie ciągnie, zmiana upodobań muzycznych i te sprawy). No więc z jego sprzedaży mam jakieś 3000 zł na kupno używanej perkusji. Najlepiej z talerzami.
Wyhaczyłem na Allegro Sonora Force 2005 (full birch). Dokładnie tego:
Jest to jak najbardziej godny polecenia zestawy perkusyjny. Wielu by chciało zaczynać do sonora 2005.
Co do ceny, to myślę że jest jakieś pole do negocjacji, ale myślę że ok 2000 z Hardwarem jest to warte.
Mam identyczny i polecam, tylko sd do wymiany i jak się przyłożyć do strojenia brzmi jak za 6 tys. Ale ta cena na rynku wtórnym to trochę chyba wygórowana, nie wiem czy bym tyle dał.
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Średnice te same, a głębokości nie pamiętam, nie archiwizuje tego w pamięci. Muzę gram różną, zależy z kim, ogólnie bardziej ciosam niż głaskam. Ale to dosyć uniwersalny zestaw, można go różnie konfigurować zależnie od potrzeb. G2 strojone na fałdę dają mięso, mleczaki miętko i kulturalnie, emad2 urywa jaja, powerstroke punktuje jak cyfra. W różnych warunkach akustycznych zestaw może brzmieć zupełnie różnie. W tym przedziale cenowym to dobry zestaw. Ja kupiłem shell nówka za jakieś 1200-1300 zeta to sie nie zastanawiałem
_________________ Girl you thought he was a man, but he was a muffin
He hung around till you found, that he didn't know nuthin
Ja się słucham, ale ojcu sie nie chce jechać 300km po perke i szuka za wszelką cenę podobnych bliżej. Dzisiaj mi Basixa Custom z talerzami, stołkiem, pokrowcami na talerze i pałki za 2400zł proponował.
Ja się słucham, ale ojcu sie nie chce jechać 300km po perke i szuka za wszelką cenę podobnych bliżej. Dzisiaj mi Basixa Custom z talerzami, stołkiem, pokrowcami na talerze i pałki za 2400zł proponował.
Kupiłem nowego Sonora Force 1007. Gościu w sklepie przy ojcu oczywiście powiedziałem, że to o takie same, jak nie lepsze bębny od 2005. No i lipa, nie dało się przekonać. Myślę, że na początek i tak starczy. Do tego hi-hat Paiste pst3 14" i Crash/Ride 18" Gigmaker.
No i mam pare pytań jak to początkujący.
Czy centrala ma z przodu opierać sie o podłogę, czy być w powietrzu?
No i wkurza mnie, że jak uderzę stopą, albo w któregoś toma, nawet jak brat na gitarze głośno gra, to sprężyna sama się odzywa. W kurza mnie to szczególnie jak gram coś na samej centrali.
Ostatnio zmieniony przez MrNasciturus Wto 07 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
ale oczekujesz, że za Ciebie nastroimy? albo że za Ciebie poszukamy info o strojeniu? Carlos już wspomniał że masz "blisko" zestrojony werbel do dźwięku pozostałych bębnów, powinno Ci to dać do myślenia, że powinieneś werbel nastroić odpowiednio. Jak?? Po prostu szukaj tego stroju werbla.
MrNasciturus napisał/a
No i wkurza mnie, że jak uderzę stopą, albo w któregoś toma, nawet jak brat na gitarze głośno gra, to sprężyna sama się odzywa
Za szybko sie wkurzasz jak na początkującego. Perkusja wymaga cierpliwości, mozolnej pracy i pokory.
Powodzenia. Wiedza leży w zasięgu Twoich rąk. Jak się będziesz szybko zniechęcał, to lepiej sprzedaj instrument
1007 po rozpakowaniu już stracił 40% wartości. No ale to już zależało od sponsora.
Naucz się stroić, albo lepiej znajdź nauczyciela, który na początku Ci pomoże. Chociaż znając Twojego ojca możesz trafić pod weselniaka, bo na miejscu i tanio :> Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.
Wysłany: Czw 09 Cze, 2011
Mozesz teraz tacie pokazac, jak go ladnie w konia zrobil sprzedawca, niech poczyta nasze wypociny
Jak juz koledzy wyzej napisali, werbel sie odzywa, bo masz w podobnym rejestrze co tomy nastrojony...domyslam sie, ze chodzi o 10/12 toma, 10ki sprawiaja czesto duzo problemow, wiec z tym powalcz, przy nisko nastrojonych ft nie powinienes miec poglosu na werblu...
_________________ Masz pytanie odnośnie forum? Jakieś pytania techniczne? Moze coś ciekawego do dodania na forum? Napisz na gg/pw/mail. Czekam na wiadomości w każdej sprawie!
Dobra popróbuję z tym werblem. Mam jeszcze jedno pytanie. Z jakiego drewna jest dokładnie 1007? Bo sprzedawca mówił, że tak jak w 2005 z brzozy, ale coś mi się nie chcę wierzyć.
A nauczyciela już mam, porządnego.
Ja rozumiem, że każdy sprzedawca chce sprzedać, ale wprowadzanie klienta w błąd to już poniżej krytyki. Tak czy inaczej życzę Ci przyjemności z grania na instrumencie