najprościej: ten mechanizm to sprężyna. Słuzy do tego żebys mógł sobie ustawic opór stopy. Zależy co wolisz: miękką czy topór. Sprawa indywidualna, do wyćwiczenia.
no w sumie już masz wyjasnione! chodzi o to że mozesz ustawić stopke aby chodziła leciutko czy mocno, jest tez regulacja kata bijaka czyli pod jakim katem ma byc bijak:-)
_________________ Brzmienie jest tym samym co człowiek.
matteo
tak do tematu- Jak grałem na koncercie, to był tam Janus pojedynczy. Niby spoko. Ale strasznie, strasznie mocno sprezyna była naciągnieta. Niezle musiałem kopnac, żeby walneła, a szybkie podwojne, to juz była męka Dlatego w moim pearlu [p-120, najtanszy chyba] mam średnio ustawione- by szybko reagowała, ale nie za luźna i nie za mocna. Szkoda, że rodzaj sprężyny ma w sumie znaczenie, bo moja - vzuję z czasem sie .. Rozmiękcza? Traci swoje wartosci , słabiej działa. Warto zainwestowac do taniej stopki sprezyne droższą? Może. Pomysle x3
Duzo sie trzeba nagrac, zanim ise znajdzie swoje własne ustawienie napiecia spręzyny. To akurat sprawa indywidualna, jak wspomniano.