co by nie mówić, ja gorąco namawiam wszystkich do pójścia na wybory i głosowanie... na kogoś, kogo się uważa za słusznego, bo nie zamierzam przekonywać nikogo do PO (na które pewnie zagłosuję), choć jeśli ktoś uważa że PiS to słuszny wybór, to może niech jednak pozostanie w domu
do czego zmierzam: nie pozwólmy przez własną opieszałość dojść drugi raz do władzy PiSowi. a jeżeli ktoś nie pójdzie do wyborów (bo nie ma na kogo, bo mu się nie chce) to mam gorącą prośbę: nie wypowiadajcie się potem na temat tego czy jest dobrze czy źle w kraju. bo nieobecni głosu nie mają
UPR nie ma szans zdobyć dużego poparcia, bo jest zbyt radykalne. A w przypadku rządu mniejszościowego lub koalicji, będą musieli zrezygnować ze swoich postulatów i złagodzić poglądy. Więc albo poparcie na granicy błędu statystycznego, albo nieco większe, ale kosztem programu.
Ponadto, mam wrażenie, że postulaty UPR, choć z pozoru atrakcyjne, są nie do wprowadzenia. Można by je osiągnąć w najlepszym wypadku po 15-20 latach sukcesywnych reform, bo przy próbie zrobienia takiego państwa szybciej, system by padł. A 20 letnia ciągłość polityki w Polsce to utopia, chyba że by ktoś wprowadził władzę autorytarną, na co nigdy zgody być nie powinno. Bo sprawiedliwa i efektywna władza autorytarna to jeszcze większa utopia.
_________________ "...żeby ręce giętkie zagrały to, co pomyśli głowa"
Poza tym gdyby wpuścić Korwina Mikke do rządu zrobiłby się burdel.
Co do PiS-u. Mój kolega stwierdził że jest to najbardziej hipokrytyczna partia w Polsce. Po prostu PiS to lewica (zgoda na becikowe, zniesienie podatków od dzieci) pod PRZYKRYWKĄ prawicy.
Ja nie mam jeszcze uprawnień wyborczych, ale pewnie zagłosowałbym na LiD. Kiedyś PO było dobą alternatywą no ale ostatnio za duży syf się tam zrobił.
No i pieknie Tusk usmazyl wczoraj Kaczke na roznie. Widac bylo kto ma konkrety a kto nerwowym usmiechem probuje wzbudzic oklaski u klakierow...
Zapamietalem jedno znamienne zdanie ktore powiedzial kaczynski przyparty do sciany: "Za Lepperem od poczatku szlo CBA". Jezeli takie ma sie zaufanie do partnerow rzadowych, czyli stosuje aparat bezpieczenstwa do celow kontroli politycznej to w takim razie oznacza to jedno: Kaczynski jest czlowiekiem z zapedami na panstwo totalitarne. Smiem twierdzic ze jest niebezpieczny dla fundamentow polskiej demokracji. I wczoraj dobitnie Tusk mu to powiedzial w twarz
"Panie prezesie...pana czas sie skonczyl". W tym momencie wstalem i bilem brawo.
_________________ Odery Privilege
Pearl FFS, Ludwig Supraphonic 79
Istanbul Agop & Mehmet
Mam wrażenie, że podobnie jak Kwaśniewski, nie wykorzystał w pełni możliwości merytorycznego zaatakowania Kaczyńskiego, a zamiast tego wolał prawić mu złośliwości. Tak, jakby zmienił targetowy elektorat z "wykształciuchów" na masy, którym bardziej się spodobają widowiskowe docinki. Nie wiem, może zbyt pochopne wnioski wyciągam.
bardzo podobało mi się w tej debacie to, jaką rolę przyjął w niej Tusk. Wypowiadał się jak nauczyciel do nieprzygotowanego na lekcję ucznia (to dok. słowa Stanisława Janeckiego z dzisiejszego wydania" Śniadania politycznego" - bardzo ciekawej, radiowej audycji). Tusk zwracał się często do Kaczyńskiego tekstami w stylu" Pan się nie nauczył", "Pan się nie przygotował" lub zwrotem, któy najbardziej mi utkiwł w pamięci - "Pańscy propagandyści Pana nie przygotowali do tej debaty". To wszystko połączone z żywą reakcją widowni PO i częstymi uśmiechami i żartami Donalda (np. "... to w końcu mam wilcze oczy, czy wilcze zęby P. Jarosławie?") dawało zamierzony efekt - całkowicie wyprowadzało Kaczyńskiego z równowagi.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z debaty i bez wątpienia wg mnie wygrał ją Tusk. Debata sama w sobie byłą dość konkretna i merytoryczna przy czym połączona z uszczypliwościami czy żartami, co sprawiło, że była bardzo ciekawa. Pozdrawiam!
jak wrazenia po debiacie tusk - choroba egzotyczna? ;]
_________________ Rhytm is a way to transmit a description of experience
in an emotional and not abstract way.
It is more than a metaphor:
It is a physical experience as real as any other.
jak wrazenia? napewno nie zaglosuje na PO, chociaz taka mysl przeszla mi przez glowe. Tusk juz zaciesza gebe, bo wie, ze wygra. I tak bedzie bajzel, wszyscy spierdola za granice i tyle z tego. Takie moje odczucia, chociaz mam nadzieje, ze nie bedzie 'a nie mowilem?'.
Moze i choroba egzotyczna ale to jeden z najbardziej szanowanych przeze mnie politykow w tym kraju. A malo takich.
Oj, bajzel będzie tak czy siak, bo żadna partia nie ma najmniejszych szans zrobić porządnego rządu większościowego. Będą zszywane koalicje, będą wojny i wojenki, będzie powtórka z rozrywki. Tak naprawdę pytanie brzmi: Czy chcesz, żeby ten burdel robiła koalicja PiS+LPR+być może nawet Samoobrona, czy PO+LiD+coś tam. Mniejsze zło, rozumiesz.
ja pomimo tego, ze znow nie byla to debata tylko pyskowka, usmialem sie jak pokazywano mine kwasniewskiego w licznych momentach braku argumentow (zwlaszcza jak tusk przypomnial mu ze nie mial odwagi stanac przed komisja w sprawie afery rywina)
co do bajzlu to mam nadzieje ze PO wygra te wybory taka przewaga ze nie bedzie musialo wchodzic w koalicje z socjalistami z pisu czy (post)komunistami z lidu, dzieki czemu wreszcie dozyjemy podatku liniowego oraz innych potrzebnych reform
co do bajzlu to mam nadzieje ze PO wygra te wybory taka przewaga ze nie bedzie musialo wchodzic w koalicje
Marne szanse, patrząc po sondażach. A szkoda.
Cytat
dzieki czemu wreszcie dozyjemy podatku liniowego oraz innych potrzebnych reform
Jak już przy tym jesteśmy, to duża cześć ekonomistów wcale by tak nie szarżowała z tym podatkiem liniowym, bo ma on też swoje wady. Można na Wiki poczytać.
Bądźmy realistami. Nie ma prostego programu czy metody naprawy Polski, takiego, który można zawrzeć w paru(nastu) punktach i wprowadzić w ciągu jednej - dwóch kadencji. To nierealne. Jeśli gdzieś jest "program wyborczy partii", który pretenduje do miana recepty na "lepszą Polskę dla każdego Polaka" albo "wyciągnięcie kraju z kryzysu", to trzeba wiedzieć, że to jest REKLAMA. Czy w tym programie jest becikowe, czy podatek liniowy, to wciąż REKLAMA, tylko skierowana do różnych grup "konsumentów". Postulaty te układa się tak, żeby przemawiały do wybranego targetu, nie żeby miały faktyczne uzasadnienie ekonomiczne czy inne.
Oczywiście ci, do których te postulaty przemówią, będą pewni, że są uzasadnione. Ale spójrzmy prawdzie w oczy, dla kogo są te programy? Dla ekonomistów i politologów? Jaki procent z tych, którzy są przekonani, że podatek liniowy jest remedium na problemy podatkowe Polski, ma magistra z makroekonomii? To taka sama kiełbasa jak becikowe, tylko na inny target.
PS. Nie twierdzę, że akurat p. liniowy jest zły. Twierdzę, że jest elementem reklamy i wcale nie musi być tak dobry, jak się mówi.
Big Mac, masz oczywiscie racje ale nie zmienia to faktu ze wg. mnie PO jest jedyna partia majaca szanse na zwyciestwo, ktora nie ma socjalistycznych pogladow na gospodarke... najchetniej bym zaglosowal na UPR ale wszyscy dobrze wiemy ze wieksze szanse mamy na mistrzostwo swiata w pilce noznej niz zwyciestwo wyborcze UPR
natomiast co do samego nieszczesnego podatku liniowego to nie chce sie spierac bo chyba zaden z nas tu nie jest mgr ekonomii - wspomnialem o nim tylko dlatego ze zapadl mi w pamiec apropos debaty (kwasniewski stwierdzil ze jest to podatek niesprawiedliwy)
najchetniej bym zaglosowal na UPR ale wszyscy dobrze wiemy ze wieksze szanse mamy na mistrzostwo swiata w pilce noznej niz zwyciestwo wyborcze UPR
Z UPR jest taki problem, że są partią zbyt skrajną. Każda skrajność jest w polityce zła, prowadzi do patologii (w taki czy inny sposób). No i sam Korwin-Mikke to nieprzewidywalny dziwak, zbyt ekscentryczny jak na dobrego polityka. Nawet jeśli ma przekonujące pomysły (przypominam, to też reklama, tylko pod mocno liberalny target), to nie widzę, jak ktoś z jego charakterem może pełnić jakąś reprezentatywną funkcję w kraju.
Cytat
(kwasniewski stwierdzil ze jest to podatek niesprawiedliwy)
Po równo dla każdego jest niesprawiedliwe, sprawiedliwie jest zabrać bogatym - kocham socjalistów
uscislijmy ze zabiera sie tym bogatym, ktorych nie lubimy bo jak to mozna bylym kolegom partyjnym zabierac ;]