Tak sobie dzisiaj pomyślałem ze przydał by sie podobny temat..
Macie jakiekiś ulubione filmy ? Jakis was ostanio zwalił z nog, zaskoczył, rozczarował ? Jakie gatunki lubicie ? a moze nie lubicie wcale ?
Wysłany: Czw 12 Kwi, 2007
ja lubie filmy wojenne - szeregowiec rayan, bylismy zolnierzami itd... nie mam ulubionego dobrze jak film jest profesjonalnie nakręcony i nie ma nudnej chały
_________________ Czy wiesz, że 99% userów czyta ten post z ręką na myszce? Nie zdejmuj ręki, już na to za późno.
Strasznie mi sie podobał film Obłęd, ( z kolesiem z pianisty) klimatycznie podchodzi pod Efekt Motyla, ale jest znacznie znacznie trudniejszy w odbiorze a co do wojennych : dość nowy film rosyjskiej produkcji - 9 kompania... o wojnie w afganistanie - ideał
ja najbardziej lubie filmy w ktorych jest duzo scen batalistycznych ostatnio czesto ogladam bitwę o chełmowy jar z władcy pierscieni - dwie wierze
pozatym " ogniem i mieczem " , " szeregowiec ryan " " wróg u bram "
i oczywiscie polskie komedie " jak rozpetałem 2 wojne swiatowa "
" poranek kojota " "chłopaki nie płacza " i " killer " przede wszystkim
Godfather, filmy wojenne no, dobry thriller i oczywiscie moja wielka miłosc - gatunek tzw. "gore" (evil dead, nekromantik, cannibal holocaust, toxic avenger, bad taste, braindead itd..) wtajemniczeni wiedza o co chodzi
heh ogladałem ten nekromantik ale nudny strasznie z twojego gatunku mam np. AUGUST UNDERGROUND'S MORDUM ale tez nudny
nekromantik podalem tylko dlatego, ze to jest jeden z bardziej rozpoznawalnych gore'ow choc mnie pociagaja te bardziej zabawno-krwawe . Polecam wszystkim trylogie Evil Dead, albo takie klasyki jak wlasnie Bad Taste, Braindead (rez. Peter Jackson ) i cos ostrzejszego o kannibalach - Cannibal Holocaust. Wsrod gore'ow mozna znalezc takie popierdzielone filmy z naciskiem na obrzydliwosc (wszelakie japonskie , tytulow nie podam bo te filmy sa zbyt ohydne dla ludzi )
każdy film quentina tarantino (oprocz hostel , ale wlasciwie to nie byl jego tylko on byl producentem) poza tym billy eliot , forest gump , lśnienie, amelia, sin city ... osotatnio ogladalem 300 i zrobilo na mnie niezle wrazenie ... aczkolwiek sin city byl o wiele lepszy jesli chodzi o te oparte na komiksach franka millera ... moze dlatego ze rodriguez nie trzymal sie kurczowo tresci komiksu i dodal cos od siebie. Apropos rodrigueza to calkiem smiesznym horrorem byl Od zmierzchu do switu ^^ wlasciwie to taka komedia-horror
_________________ Patrz jak pracują receptory. Słodki, gorzki, kwaśny, słony i ten co dewastuje mikrofony!
Ja z znajomymi mamy manie odkrywania największych Gówien w historii kina Polecam np . Martwice Mózgu , albo Bad Taste (Film Petera Jacksona na zaliczenie studiów) nie tyle może co gówien ale "czarnych komedii"/"nieudanych horrorów:P"
Martwica nie była nie udana, to taki gatunek.. to bardzo specyficzny rodzaj horroru ktory śmieszy.
Co do masakrycznie zjebanego filmu polecam Dom Strachu, ktory bije wszystkie rekordy, fabuła powala głupotą, aktorowie powalają debilizmem, pomysł jest beznadziejny a efekty z keczupem niezłe - Polecam.. dla zainetesowanych :
http://www.carismasklep.com.pl/go/_info/?id=448
No to napisałem "Czarna komedia"
tak żeby jeszcze pare fajnych tytułów dać to :
Zupa z kota (Cat Soup - na youtube w paru częściach jest wrzucona)
Zombie z Berkley
Maglownica Mózgu
Evil Dead 1-3
A i może ktoś widział taki film bo na niego poluje "Bikers Zombie from Ditroid" ?
Ja najbardziej lubię bajki może być Disney, może być Harry Potter, Władca Pierścieni itp. najlepiej jak są czarodzieje i smoki. Lubię też "Szczęki", głównie z uwagi na moją fascynajcę rekinami chociaż im więcej razy oglądam ten film tym bardziej mnie wkurza jak jest przekolorowany i bzdurny. Jednym z ulubionych jest "Dom 1000 trupów"-rewelacja, polecam każdemu.
Z ostatnich co oglądałam:
Prestiż- baaardzo dobry film
300- bardzo niezły film
Labirynt Fauna- chała jakich mało, reklamują to jako baśń dla dorosłych a wątki baśniowe to trwają w sumie może z 15 minut i i tak wszystkie można obejrzeć na trailerze jakby od początku uczciwie mówili, że to pierdzielony dramat wojenny z bezsensownymi brutalnymi scenami to bym zaoszczędziła 20zł na kinie.
Czego w filmach nie lubię:
Ostatnio jest jakiś dziwny trend w epatowaniu brutalnością, chodzi mi o filmy takie jak "Piła III" "Teksańska masakra piłą mechaniczną" wspomniany "Labirynt Fauna" itp. Ograniczenie wiekowe do 15(sic!)lat a bez skrupułów pokazywane są sceny najzwyczajniej niepotrzebne(i tak większość odwraca wzrok podczas nich).Ale za mało mamy popierdoleńców na świecie więc wychowajmy sobie nowych przed ekranem
_________________ SPRZEDAM:
Alchemy prof. rock ride 20"
Czego w filmach nie lubię:
Ostatnio jest jakiś dziwny trend w epatowaniu brutalnością, chodzi mi o filmy takie jak Piła III Teksańska masakra piłą mechaniczną wspomniany Labirynt Fauna itp. Ograniczenie wiekowe do 15(sic!)lat a bez skrupułów pokazywane są sceny najzwyczajniej niepotrzebne(i tak większość odwraca wzrok podczas nich).Ale za mało mamy popierdoleńców na świecie więc wychowajmy sobie nowych przed ekranem
To taki trend pseudo-psychologicznych filmów.
Taki post-post-post-modernizm.
Zobacz sobie na przykład kino japońskie - horrory ma się rozumieć. Większość z nich leci na bardzo podobnym pomyśle, dodatkowo Japończycy mają jakieś takie upośledzenie, że co by nie robili (filmy, komiksy, anime) - jeżeli jest to poważny temat, zawsze musi mieć conajmniej czwarte dno.
Mnie osobiście się to bardzo szybko przejadło, nie wiem, może dla kogoś to jeszcze rozrywka.