w żadnym wypadku nie kupuj toshiby. oni maja takie nawet tanie kamery hd. nedza, bo zapisują pliki w quicktime, jak nie zainstalujesz ich oprogramowania to na ciezko odtworzyc na kompie z mniejsza iloscą ram niż 2 gb. ponadto ładne filmy wychodzą tylko jak słońce naparza na 100% lub jesteś na prawde dobrze oświetlnony. inaczej jakość nie równa się filmom z komórki. wiem bo mam ufff
używałem sporo razy fajnego JVC'ka z serii Everio. Świetna kamerka, tyle, że teraz jej nigdzie nie widziałem w sklepie (wersja 120 GB dysk, full hd), wszystkie są tak lekkie, że do niczego się nie nadają, poza kręceniem pica u cioci Heli.. U Ciebie to akurat nie robi różnicy, bo zakręcisz na statyw i włączasz. Przed zakupem pomyśl, jakiego softu będziesz używał do obróbki. Zastanów się, czy Twój komp też to uciągnie. Różne kamery mają w dziwnych formatach zapis i nad tym się warto dłużej zastanowić.
pozdro
ps. aha, i nie baw się w ogóle w kamery zapisujące na płytkach DVD. Albo kaseta digital8, albo dysk, albo karty pamięci.
w żadnym wypadku nie kupuj toshiby. oni maja takie nawet tanie kamery hd. nedza, bo zapisują pliki w quicktime, jak nie zainstalujesz ich oprogramowania to na ciezko odtworzyc na kompie z mniejsza iloscą ram niż 2 gb. ponadto ładne filmy wychodzą tylko jak słońce naparza na 100% lub jesteś na prawde dobrze oświetlnony. inaczej jakość nie równa się filmom z komórki. wiem bo mam ufff
no wlasnie - myslalem o tej toszibie - wypada calkiem niezle... na pewno daje rade jesli chodzi o kontrast i kolory - mowisz ze w pomieszczeniach jest az tak zle ?
_________________ ein volk, ein reich, ein union.
z kretynami nie dyskutuje, tym bardziej o polityce...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Sob 18 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
używałem sporo razy fajnego JVC'ka z serii Everio. Świetna kamerka, tyle, że teraz jej nigdzie nie widziałem w sklepie (wersja 120 GB dysk, full hd), wszystkie są tak lekkie, że do niczego się nie nadają, poza kręceniem pica u cioci Heli.. U Ciebie to akurat nie robi różnicy, bo zakręcisz na statyw i włączasz. Przed zakupem pomyśl, jakiego softu będziesz używał do obróbki. Zastanów się, czy Twój komp też to uciągnie. Różne kamery mają w dziwnych formatach zapis i nad tym się warto dłużej zastanowić.
pozdro
ps. aha, i nie baw się w ogóle w kamery zapisujące na płytkach DVD. Albo kaseta digital8, albo dysk, albo karty pamięci.
dzieki za sugesite... na pewno nei chce z hdd bo te kamery wymiekaja na glosnyh koncertach - a tem tez bede krecil.
mysle etylko o kamerze na karte...
chociaz kumpel ma snyego nagrywajaca na malych plytach dvd - i jest swietna. takze nie moge sie zgodzic z ostatnim zdaniem....
prosze o wiecej sugestii dzieki za juz i prosze o jeszcze.
chociaz kumpel ma snyego nagrywajaca na malych plytach dvd - i jest swietna. takze nie moge sie zgodzic z ostatnim zdaniem....
I co z tego, jak tracisz na jakości? Na dvd za pewno zapisuje w MPEG-2 do tego w PALu czyli kicha. Nie ma co liczyć nawet na hd...
Cytat
dzieki za sugesite... na pewno nei chce z hdd bo te kamery wymiekaja na glosnyh koncertach - a tem tez bede krecil.
Większej bzdury w życiu nie widziałem... Sam używałem JVC, która miała wbudowany limiter... Tak czy inaczej nie myśl o porządnym dźwięku w tej klasie kamer (chyba, że masz sprzęt do nagrywania dźwięku, a z kamery tylko obraz leci.)
Jako operator kamery powiem tylko, że jeśli chodzi o HD to szukałbym modeli Sony. Co prawda na tak tanich nie pracuję, ale wiem, że Sony robi najlepsze kamery. Jeżeli chcesz nagrywać koncerty to bez mikrofonu dynamicznego wpiętego do kamery będziesz miał ścianę dźwięku, bo mikrofony wbudowane w tanie kamery nie nadają się na koncerty. Chyba, że dźwięk weźmiesz od akustyka z konsolety i podłożysz przy montażu.
Tak, w każdym razie na forach wideooperatorów Sony ma najlepszą opinię jeśli chodzi o kamery w ogóle. Ale oczywiście można szukać, porównywać, sprawdzać:)
Jako operator kamery powiem tylko, że jeśli chodzi o HD to szukałbym modeli Sony. Co prawda na tak tanich nie pracuję, ale wiem, że Sony robi najlepsze kamery. Jeżeli chcesz nagrywać koncerty to bez mikrofonu dynamicznego wpiętego do kamery będziesz miał ścianę dźwięku, bo mikrofony wbudowane w tanie kamery nie nadają się na koncerty. Chyba, że dźwięk weźmiesz od akustyka z konsolety i podłożysz przy montażu.
dzieki wielkie.
na pewnoe wezme ta sugestie pod uwage.
mam brata na łódzkiej filmówce na operatorce i co bym z nim nie gadał o kamerach to ciągle podkreśla że dla amatorów kręcenie to SONY jest najlepszym wyjściem
(...) bo zapisują pliki w quicktime, jak nie zainstalujesz ich oprogramowania to na ciezko odtworzyc na kompie z mniejsza iloscą ram niż 2 gb.
Milcz jak nie wiesz co piszesz.
a cos wiecej ?
Oczywiście. Bzdury typu "2gb dla quicktime" to mozna miedzy bajki wsadzic. Na co dzien uczeszczam do technikum informatycznego i mam stycznosc z roznymi komputerami w roznych konfiguracjach, sam w domu mam tez starego laptopa z 256mb ramu i jakos nie zauwazylem problemu z odtwarzaniem plików w quicktime... Poza tym Windows Vista ma juz wbudowany kodek umozliwoajacy odtworzenie plików *.mov wiec zadne dodatkowe aplikacje nie sa potrzebne.
Peace.
Ostatnio zmieniony przez DM1991 Nie 19 Wrz, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Wypowiem się bo mój znajomek bawi się w obróbkę widło i zawsze twierdzi że sony robi świetne kamery. Poza tym mam jeszcze starego kaseciaka sonki (Hi8) i nagrywałem nim kilka koncertów (do domowej kolekcji), wbudowany mikrofon ładnie dawał rade, więc skoro wtedy było dobrze to teraz tylko lepiej .
_________________ Wszystkich kobiet się nie zaliczy... ale próbować trzeba
mam taką kamerę http://allegro.pl/kamera-...1223907100.html i wiem co mówię. testowałem w różnych warunkach i na różnych komputerach. niby po co miałbym odradzać kumplowi coś co jest dobre i co sam posiadam? takie teksty milcz bo nie wiesz albo bzdura, to sobie możecie w bęben wsadzić.
mówie jak jest, toshiba w tym segmencie jest do bani i tyle. lepiej wydac ciut wiecej i mieć spokój.
dzieki za dobre slowo Pater - tylko - ze ja myslalem o tych ciut lepszych - camileo h30 - nie wiem, czy maja podobna elektronike czy nie, ale chyba nie mozna powiedziec ze to jest jakas tragedia ... of kors w pomieszczeniu bedzie gorzej alle malo ktora kamera z tego przedzialu cenowego daje rade w pomieszczneiu...
nie ta optyka i sensor.
z plikami mov. jest jednak pewien problem, sam mam aparat canona który nagrywa w hd, jakkolwiek z jakości obrazu i dźwięku jestem zadowolony, tak jak się nagrwa w hd to pliki mov są nie do udżwignięcia przez mój komputer, także zgadzam się z Paterem. Ja musze konwertować, zresztą i tak trzeba konwertować jak się chce np pliki na net wrzucac, to takie kilka minut hd waży sporo.
takie luźne dygresje amatora (może nie zostanę zjechany??)
no i chyba padlo na camileo - cena kolo 500 dolarow polskich.
nastepna w kolejce jest legria f16 ale ona kosztuje tauzena [nie mylic z patykiem]... zobaczymy na co kasy starczy.
dosc myslenia czas przejsc do czynow
no to kupilem... szamsunga HADE. niedlugo zapodam jakies efekty wspolpracy. szukalem chyba wszedzie, przejrzalem tysiac filmikow na yt a w koncu trafilem przez przypadek.
Myslalem najpierw o camileo, potem o everio, potem znou o camileo az w koncu trafilem na szamsunga. jak na razie jakosc miazdzy ale "nie chcem zapeszac"...
Ostatnio zmieniony przez blanker666 Pią 10 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz