Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Jam session
Jam session
Autor Wiadomość
Mystovski

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011   Jam session

Witam serdecznie!

Czy udało się Wam, podczas udziału w dżem seszyns zaobserwować rozwiązania organizacyjne które szczególnie dobrze sprawdzały się? Interesuje mnie wszystko co dotyczy pilnowania sceny, wejść, wyjść itp.

Przy swoim jam session będę dysponować zgłoszeniami, z których będzie wiadomo, która osoba jakie kawałki chce zagrać i na czym. Chcę ułożyć coś na kształt setlisty(nikt nie powiedział że bardzo ciasno musimy się jej trzymać). W każdym razie - jak najsprawniej zrobić, aby podczas zejścia ze sceny jednych muzyków, mieć już drugi komplet? Rozwiązania typu numerki albo wołanie przez mikrofon to raczej lipa i chciałbym to zrobić bardziej spod sceny. Chodzi o rozwiązania praktyczne i sprawdzone, ale jakiś blyskotliwy pomysł też mile widziany. ;-)

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony przez Mystovski Nie 17 Kwi, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Bębniarek

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011   Re: Jam session

Mystovski napisał/a

Przy swoim jam session będę dysponować zgłoszeniami, z których będzie wiadomo, która osoba jakie kawałki chce zagrać i na czym. Chcę ułożyć coś na kształt setlisty(nikt nie powiedział że bardzo ciasno musimy się jej trzymać).

To nie jam session , tylko karaoke ...

Sam zacznę za niedługo organizować w Krakowie Jam Session , ale mam na to oryginalny pomysł z którym jeszcze nigdzie się nie spotkałem , nachodziłem się na "jam session" w Polsce i niestety mało te imprezy mają wspólnego z prawdziwą ideą jamu.
Przecież jam session polega na tym że spotykają się muzycy na scenie i grają wspólnie cokolwiek , a nie na tym że usiłują grać covery czy standardy z niekończącymi się nudnymi solówkami.

Zmieńmy taki idiotyczny schemat , albo nazywajmy takie imprezy po prostu "karaoke na żywo"

Shalaq

Wysłany: Nie 17 Kwi, 2011   

Bębniarku, ale koniecznie z 3 perkusjami :)

Bębniarek

No nie , za dużo było by tłuczenia się przypadkowych ludzi , bo przeciez każdemu wydaje się że potrafi grać na perkusji.

Mystovski

Bębniarek, spokojnie! ;-)

Należę do osób które bardzo dobrze wiedzą na czym polega jam session.

Po pierwsze - to nie jest moja impreza, dopiero zaczynam przy niej pracować. Zastałem tam straszny bałagan i właśnie wspomniane przez Ciebie karaoke. Moim celem jest stopniowe przekształcenie tego w prawdziwe JS.

Ja sam najlepiej bawię się grając całkiem spontanicznie, czyli zaczynając np. od paru dźwięków od kolegi. Tak nawiasem to jestem gitarzystą... ;-) Na najbliższy event będę starał ściągnąć się paru ludzi którym ufam i którzy niekoniecznie potrzebują wiedzieć jaki tytuł będzie grany.

Nie mogę sobie pozwolić na kompletny rozpiernicz typu "od dziś gramy losowe riffy", bo to przekształcenie musi ładnie wyglądać i nie może odstraszyć uczestników(co nie znaczy że nie może się zmienić 99% twarzy) ;-)

tutkaprof

Bębniarek ma rację - taka impreza jest nudna i sztywna.

Najlepsze jamy na jakich byłem polegały na tym, że przychodził gość z gitarą albo saksofonem albo nawet bez i od drzwi właził wprost na scenę zmieniając układ sił.

A jak przychodzę na "jam" i widzę znowu tę samą ekipę, która wpuszcza tylko swoich znajomych i gra w kółko 10 numerów co tydzień, to się płakać chce.

Mystovski

Ok - a teraz liczę na to, że ktokolwiek powie coś konstruktywnego.

tutkaprof

Żeby było konstruktywnie, to może powiedz, co jest priorytetem:

- czy chodzi o knajpę, gdzie jest non stop komplet publiki czekającej na wyjątkowe wrażenia estetyczne - bo takie można odnieść wrażenie, że chcesz aby nie było przerw w programie i żeby cały czas piękne i uporządkowane dźwięki płynęły

- czy chcesz stworzyć miejsce o wyjątkowej atmosferze dla muzyków i ludzi, którzy potrafią taką atmosferę docenić, a nie tylko wysłuchać po raz setny Hej Joe.

Mój znajomy był kiedyś na jamie w byłym NRD. Wisiało tam "menu" z setlistą graną w tym tygodniu - każdy mógł przyjść np. w poniedziałek i przygotować się na piątek. Następnie delikwent w piątek zgłaszał się u rozganiaczy, wpłacał 100 marek wadium i był wpuszczany na scenę. Gdy dał ciała, wylatywał z hukiem, tracił kasę i miał bana. Gdy się sprawdził, odzyskiwał 100 marek i mógł wchodzić kiedy chciał.

Mystovski

Dobre z tym NRD ;)

Nie jest potrzebna perfekcja, ale to musi być przyjemne dla publiczności, godne przyjścia. Ma słuchaczy i większość z nich słucha jam'u podobnie jak koncertu. Założenie jest takie żeby interesy uczestników i słuchaczy doprowadzić do optimum. Każdy człowiek który w miarę sprawnie porusza się wśród nienauczonych dźwięków jest dla mnie wartościowym uczestnikiem JS. Pomylić się ludzka rzecz, profesjonalistą nie trzeba byc, ale coś improwizować każdy powinien idąc na JS.

Co do wchodzenia na scenę... żenujące jest kiedy ktoś przez mikrofon rozpaczliwie szuka perkusji przez 5 minut zanim ktoś przyjdzie.

Jam session jest w lokalu na terenie kampusu uniwersyteckiego, lub w plenerze. To nie jest pub. Jam jest jako event- obecnie towarzyszy koncertom. Na koncertach owszem, samoczynnie przekształca się na pub ;)

Ma słabe zaplecze uczestników - stąd to porządkowanie i tytuły. Tak naprawdę, było to właśnie karaoke i dlatego zgłosiłem chęć uczestnictwa w organizacji. Nie mogę z dnia na dzień odsiać wszystkich karaokujących, tu trzeba konsekwentnej ewolucji.

Na najbliższe JS planuję zaprosić kilku dobrych muzyków którzy zaczną event z wykopem a później będą pojawiać się na scenie gdy będzie kogoś brakowało czyli domyślam się że bardzo często. I tu już bez setlisty bo nie każdemu jest potrzebna.

Takie prawdziwe jam session o jakim mówicie jest moim celem, ale absolutnie nie chcę tego zrobić tak nagle. Taka impreza wymaga dużej kultury muzycznej jeśli ma być demokratyczna. Czyli nie umiem grać = nie wchodzę, jestem napruty = nie wchodzę itp.

Docelowo chciałbym by był to event z atmosferą, godny docenienia.
Ostatnio zmieniony przez Mystovski Nie 17 Kwi, 2011, w całości zmieniany 3 razy  

klima 
Almighty of forum!

To ja sie wypowiem, bo ostatnio w piatek zrobilem jam session.

Docelowo powiedzialem z gory, ze na tym konkretnym jam session nikt nie wchodzi za gary, bo szkoda czasu na zmienianie sprzetu a dwa, ze nie mam pomyslu jak to na szybko wszystko ogarnac...wiec na garach gralem tylko ja, plus wpuscilem kumpla ktorego jedna blacha byla przy zestawie, tyle...

Gitarzysci, basisci itd mieli wyraznie powiedziane - chcesz pojamowac? Swoja gitara, swoje efekty i ognia. I tak tez bylo, przychodzili ludzie ze swoim sprzetem, raz dwa przepiecie paru kabelkow i juz gralismy dalej. Wyszlo meeeeega swietnie, ludzie sie bawili, skakali, nie gralismy zadnych coverow...po prostu rockowo/funkowo to co nas naszlo...

To jak zorganizujesz jam session zalezy od Ciebie...jaki macie sprzet, ile czasu, jak ze zmiana ludzi na stanowiskach itd...to wszystko musisz przemyslec :)

PerkusjaOnline na Facebooku - https://www.facebook.com/ForumPerkusjaOnline

2725378 - zawsze na niewidocznym

Mystovski

Całkowite zdominowanie perkusji to dość autokratyczne posunięcie. ;) Z drugiej strony szkoda, że nie jesteś z Wrocławia, bo myślę że właśnie taki drummer jest potrzebny do rozpędzenia JS. Wymagania co do sprzętu to oczywiste; mamy wzmacniacze i gary. gitary ludzie mają swoje. No i nie tu mamy problem z pewnością.

Janus 

Wysłany: Nie 29 Maj, 2011   Re: Jam session

Bębniarek napisał/a

Sam zacznę za niedługo organizować w Krakowie Jam Session , ale mam na to oryginalny pomysł z którym jeszcze nigdzie się nie spotkałem , nachodziłem się na jam session w Polsce i niestety mało te imprezy mają wspólnego z prawdziwą ideą jamu.
Przecież jam session polega na tym że spotykają się muzycy na scenie i grają wspólnie cokolwiek , a nie na tym że usiłują grać covery czy standardy z niekończącymi się nudnymi solówkami.

Zmieńmy taki idiotyczny schemat , albo nazywajmy takie imprezy po prostu karaoke na żywo

Możesz zdradzić na czym polega Twój innowacyjny pomysł ?

Shalaq

Wysłany: Nie 29 Maj, 2011   

Na tym, że zamiast umawiać się wcześniej na dany standard ustala się tylko w miarę klucz w którym się bedzie grać a potem kompletny improv :)

Janus 

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011   

To nie jest żadna innowacja bo to zwykłe jam session.

Prosiłbym jednak o odpowiedź Bębniarka, bo do niego skierowałem pytanie.
Odpowiedział co prawda, ale tak szybko skasował posta, że nie zdążyłem przeczytać.
Widać może to jakaś tajemnica.
Ok. Już nie będę wnikał.
Pozdrawiam

Bębniarek

Mój pomysł polega na graniu do obrazu , tutaj będzie widać kto jak potrafi współpracować z obcymi muzykami na scenie , jaką ma wyobraźnie , będzie to ciekawe zarówno dla muzyków na scenie jak i publiczności.
Za niedługo ruszam z takim projektem w Klubie Pod Jaszczurami.

Janus 

Dzięki za odpowiedź.

Domyślam się że użyjesz projektora.
Bardzo ciekawy pomysł.
Szkoda, że już nie mieszkam w Krakowie bo wybrałbym się.

Powodzenia!

Bębniarek

Tak będzie projektor , myślę że może to być ciekawa sprawa.

Janus 

Na pewno.
Pytanie tylko czy ludzie podołają.
Wiem że to ma być zabawa, ale żeby fajnie wyszło musi znaleźć się ktoś w miarę "ogarnięty".
Ale trzeba próbować i być dobrej myśli.
W Krakowie jest sporo muzyków więc mam nadzieję że wyjdzie z tego coś fajnego.
Jeszcze raz powodzenia !

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Jam session