Perkusja Online - Forum Perkusyjne
   FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy   Infopage

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Odpowiedz do tematu Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Laptop
Laptop
Autor Wiadomość
rock_out 
Breakbeat Culture

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   Laptop

Witam, ostatnimi czasy zaczalem rozgladac sie za komputerem, jest ich cale mnóstwo a ja totalnie nie wiem co kupic. Zalezy mi tylko na laptopie. Musi byc szybki i pojemny, waga nie ma znaczenia. Cena od 5000 - 6000zl. Najlepiej gdyby byl to nowy na gwarancji sprzet. Znalazlem trzy ktore mi sie nawet podobaja. Powiedzcie ktory bedzie najlepszy oraz czy za te pieniadze jestem w stanie kupic cos lepszego.

http://www.allegro.pl/ite...0gb_okazja.html

http://www.allegro.pl/ite...00gb_blray.html

http://www.allegro.pl/ite...ghini_vx2s.html

Qbs

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

zalezy do czego ten komputer ma byc ale w tym przedziale cenowym napewno mozesz rozwazyc MacBooka Pro
It is a physical experience as real as any other.

joj0 

ja mam owego vaio!!! i jestem bardzo zadowolony!!

Farel 
your worst nightmare

IMHO z tych trzech bierz VAIO - działałem na takowym, i zero problemów, konfiguracja umożliwia odpalenie najnowszych gierek. Do tego powalający design...

Nekroperversorr

Skoro waga nie gra roli, to pewnie ma byc to desktop replacement ?

Z podanych przez Ciebie to tak:
1) lambo odpada
2) G50V - niezła karta graficzna, jeśli zamierzasz grac, to z podanej trójki ten będzie w grach najlepszy.
3) Vaio - w grach gorszy od poprzednika (choc nadal dobry), ale o cal większy, rozdzielczośc full hd i napęd blue-ray. Do filmów jak znalazł. Ale jeśli rzeczywiście waga (i rozmiar) nie są istotne, to na biurko fajny jest dobrze wyposażony acer 8930(18 cali, Blue-ray, rozdzielczośc full hd, dobry dźwięk, niezłe GPU).

No a jak chcesz super growego komputera to takie coś polecam:
http://www.allegro.pl/ite...amy_gratis.html

Super GPU, ram DDR3, szybki dysk, dobra matryca, brakuje jedynie blue-ray

Jeszcze jedna propozycja - MacBook Pro ( o którym wcześniej Qbs wspomniał). Świetne rozwiązanie i zupełnie lepsza kultura pracy niż na zwykłym lapie! Za 6000 juz coś niezłego dostaniesz.

Pater Noster 
generation nothing

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

nie kupuj tak drogiego kompa bo za rok bedzie o połowe tańszy. Wniosek- poczekaj dwa lata ;)

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Czw 05 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

jezyor

Jak chopacy mówią

za tę kasę MacBook Pro - jedyne słuszne rozwiązanie :)

rock_out 
Breakbeat Culture

Nekroperversorr napisał/a
Ale jeśli rzeczywiście waga (i rozmiar) nie są istotne, to na biurko fajny jest dobrze wyposażony acer 8930(18 cali, Blue-ray, rozdzielczośc full hd, dobry dźwięk, niezłe GPU).

Poprostu szukam komputera najlepszego za te pieniadze jaki tylko moze byc, w gry nie gram bardziej jakis film od czasu do czasu ogladne. Polecacie MacBook Pro a ma on mniej ramu jak i pojemnosci na dysku, czy mimo gorszych parametrow moze lepiej sie spisywac w codziennym uzytkowaniu?

Acer natomiast ma potezny dysk i wiekszy od sony ekran.

http://www.allegro.pl/ite...vhp_tun_tv.html

Duzy dysk, szybka praca oraz duzy ekran. To sa trzy chyba najwazniejsze dla mnie rzeszy.

Yahoo 

Wiec tak do codziennego uzytkowania kazdy z tych kompow starczy i to z ogromnym nadmiarem.
Koledzy mowia Macbook pro. Piekna sprawa ale trzeba sie troche przyzwyczaic czesto wystepuja problemy z programami, niektore sieci w-fi nie sa przystosowane do apple.

Zatem uderzałbym w laptopa 17 cali skoro chcesz duza matryce, dysk hmmm 500 giga albo jak jest czesto 2x250 spokojnie starczy. Natomiast procek do codziennej pracy to kazdy za taka cene spelni twoje oczekiwanie nie wykorzystasz nawet polowy jego mocy :) Co innego gdybys zaczal grac ale to i tak spokojnie procki dadza rade.
Moja propozycja to np. cos takiego:
http://www.allegro.pl/ite...am_wroclaw.html

lub

http://www.allegro.pl/ite...wuxga_gw36.html

Świetnej jakości robia laptopy Sony oraz wielu znajomych mocno chwali Toshibe ( bardzo ladne wzornicstwo)

Co do Delli to jest firma ktora potrafi robic sprzet, swoja droga maja swietna oferte mozna doplacic chyba 600 zl i dostaje sie gwarancje na jakiekolwiek uszkodzenia. Mozesz rzucic laptopem o sciane i otrzymasz nowy ;) swietna sprawa.

To tyle z mojej strony.

http://www.youtube.com/jasinskimusic

jezyor

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

sorry jakie sieci wi-fi nie działają z apple? pierwsze słyszę... jescze nie miałem problemu a ze swoimi lapami wywłóczyłem się Bóg wie gdzie...

a problemy z programami to już zupełnie jakiś kosmos
300% większej zgodności niż różne badziewie pisane dla pieców.

ponadto macbook pro został uznany za najlepszą maszynę dla windows więc o czym tu gadać :)
można zainstalować windę zamiast Mac OS lub za pomocą paralels i mieć 100% działający windows w okienku..

kto zaś zdecy duje się wyłącznie na system Mac OS zapomina o istnieniu wirusów :P

Qbs

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

@rock_out: nie patrz na ilosc ramu i ilosc pierdyherzow przy procku bo to ma znaczenie tylko dla pecetow skazonych najgorszym systemem operacyjnym w historii informatyki - Vista. sila macbooka jest nie tylko wyglad ;) ale przedewszystkim system operacyjny ktory umozliwia odpalenia kompa w czasie ponizej minuty (mowie tu o najnizszym modelu MacBooka Pro z poprzedniej generacji z rozszerzonym ramem do 4gb - kosztowalo mnie to jakos 200pln ;]) oraz bezproblemowa prace (odpalam np. na raz Photoshopa, InDesigna, Illustratora i Flasha) co na zadnym PC mi sie jeszcze nie zdarzylo :)

@Yahoo: tez jestem ciekaw z jakimi sieciami WiFi maja problemy maci bo zauwazylem ze podlaczenie sie do sieci czy to po kablu czy wifi wymaga tylko wpiecia kabla/wlaczenie wifi i ewentualne podanie hasla ;], natomiast co do programow to faktycznie jest problem z przyzwyczajeniem sie - dzialaja o wiele szybciej ;]

natomiast jesli zdecydujesz sie na PC to wg. mnie tylko Dell (moj stary Dell ma 5 lat i do dzis swietnie sprawdza sie na probach i koncertach jako bank brzmien ;]) no i na rozmiar HDD bym jakos specjalnie nie patrzyl bo predzej czy pozniej bedzie trzeba dokupic zewnetrzny (chocby jako backup)

Yahoo 

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

przykladem jest siec w-fi u mnie na wydziale informatyki gdzie byl problem z podlaczeniem w-fi pod mac os. Oczywiscie mozna wymienic system na winde ale majac juz maca napewno bym nie zmienial systemu.

http://www.youtube.com/jasinskimusic

Qbs

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

:) ja niestety bede zmuszony zainstalowac jako drugi OS XPka - trzeba testowac strony www ;]

Totem 
potem ...

Wysłany: Nie 27 Wrz, 2009   

Witam!
Przymieżam się do zakupu laptopa.
Chce na niego wydać około 2000-2500 max. Ma mieć wifi, bluetooth. Nie musi być jakiś wypasiony albo coś. Ma mi poprostu dobrze słuzyć na studiach.
http://www.allegro.pl/ite...windows_xp.html Takie coś się nada?
Mówie z góry że sie kompletnie na sprzęcie nie znam.

I jeszcze jedno pytanie. Czy jak podłącze takie urządzenie do internetu i zasilania oczywiscie ( http://www.allegro.pl/ite..._voip_nowy.html ) to będe mógł mieć na swoim lapku internet bezprzewodowy?
Ostatnio zmieniony przez Totem Nie 27 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

aldi

Spoko sprzęcik - dla mnie najważniejsze, że ma Windowsa XP.
Warto też wiedzieć czy dają płytę Windowsa, czy odzyskiwanie systemu jest z innej partycji.

Totem 
potem ...

Co do windowsa to pojde do sklepu komupterowego w którym zainstalują mi odrazu XP tylko chodzi ogólnie o model.

Jakieś inne propozycje?
I co z tym routerem? xD

kubawe 
Forumowy Oszołom

Archiwum.
Ostatnio zmieniony przez kubawe Sob 14 Sie, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Totem 
potem ...

Dzięki bardzo ;)

aldi

Totem napisał/a
Co do windowsa to pojde do sklepu komupterowego w którym zainstalują mi odrazu XP tylko chodzi ogólnie o model.

Systemy są zazwyczaj preinstalowane - czyli nie trzeba nic instalować - tylko nie zawsze dają płytę - o to mi chodziło.

Totem 
potem ...

Aha, to się nie zrozumieliśmy ;)
Jeszcze raz wielkie dzieki ;)

Totem 
potem ...

Wysłany: Wto 26 Sty, 2010   

Witam. Może nie mam problemu z zakupem ale mam problem z laptopem ...
Otóż ... Jakieś dwa tygodnie temu rodzice kupili nowego laptopa. Jest to ASUS: http://allegro.pl/item884...nvg120_hit.html o taki właśnie.
Używali go podłączonego cały czas do sieci, ale tylko przez dwa dni. Kiedy zjechałem do domu, od razu zacząłem używać tej baterii. Co się okazało ...
NOWA BATERIA NIE DZIAŁA NAWET 2H !
Bez przesady, o co chodzi?
Staram się jej używać jak najczęściej, rozładowałem ją już parę razy, parę razy. Głównie korzystam z niego jak jest podłączony do sieci.
Może popełniłem jakiś błąd ale bez przesady, to raczej spowodowało by zmniejszenie czasu pracy o kilka minut a nie aż do max 2 godzin ...

Tak, tak, użyłem google ale tam nie znalazłem tematu o NOWEJ baterii.
Mój kolega ma Dell'a i działa mu jakieś 4-5h.
O so chodzi?

Suri_drummer 
łazap?

Nie powinno sie za dlugo pracowac na zasilaniu sieciowym jesli bateria jest w laptopie (Praca podczas ladowania to inna bajka). Co nie znaczy ze nie mozna calkowicie. Niemozliwoscia jest to zeby nowa bateria miala taki skok czasu pracy po dobrym sformatowaniu. Najpewniej felerny egzemplarz ci sie trafil, co u asusa nie jest czyms dziwnym, od zawsze mieli problemy z jakością.

Nastepnym razem zainwestuj w cos markowego, ja zainwestowalem w IBM Lenovo ThinkPad SL500, nie zaluje. ;)

Totem 
potem ...

Ja jestem zadowolony z jakości tego sprzętu. Tylko ta bateria mnie denerwuje ...
Wiec co niby mam zrobic? Oddać na gwarancje i się z tym męczyć? I tak wyjdzie że to moja wina ...

Suri_drummer 
łazap?

Totem napisał/a
Ja jestem zadowolony z jakości tego sprzętu. Tylko ta bateria mnie denerwuje ...
Wiec co niby mam zrobic? Oddać na gwarancje i się z tym męczyć? I tak wyjdzie że to moja wina ...

Co do jakosci lapkow: popracuj troche dluzej, strasznie narzekaja na nie. A i masz przyklad, juz felerna bateria.

Co do gwarancji: Nie oddasz-nie dowiesz sie, mysle ze wymienia ci bez zbednego ale. Serwis maja bodaj u pepiczkow. Skontaktuj sie ze sklepem gdzie kupowales i zagadaj do nich, powinni ci pomoc-w koncu to ich praca.

Totem 
potem ...

To jest już mój drugi laptop Asusa, i do poprzedniego nie miałem żadnych zastrzeżeń.
Skontaktuje się, i wtedy się przekonam.

aldi

Trzeba wyładować co jakiś czas baterię całkiem - a najlepiej na początku.

Totem 
potem ...

Tak, wiem, czytałem jak dbać o baterie ...

515 

Wysłany: Sro 27 Sty, 2010   

stary, taki wykoksiony laptop i sie dziwisz ze Ci trzyma mniej niz 2h..

moj samsung ma podobne parametry i tez tyle trzyma. nie panikuj :)

albo ustaw na tryb oszczedzania energii czy jak zwal tak zwal. gry beda ciac ale potrzyma na baterii troche dluzej ;) (tzn. wiem ze u mnie jest taka mozliwosc hehe :P )

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010   

Archiwum.

Totem 
potem ...

Wysłany: Czw 28 Sty, 2010   

No może macie racje ...
Mam ruter i ten tego, se moge latać gdzie chce ... xD

kubawe 
Forumowy Oszołom

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010   

Archiwum.

Totem 
potem ...

Wysłany: Pią 29 Sty, 2010   

Aj noł łot ju min, but in Garbatka jak i in Lublin mam router.

tutkaprof

Wysłany: Nie 31 Sty, 2010   

A widzisz gdzieś w specyfikacji podany wprost czas pracy na baterii? Laptopy z ogromnym ekranem i z szybką kartą graficzną po prostu tyle trzymają na baterii - 2h albo mniej.

Ja jak kupuję laptopa patrzę przede wszystkim na to, żeby miał matową matrycę (tu już są schody - wiele sklepów nie ma ani jednego takiego modelu) oraz żeby miał deklarowany w specyfikacji czas pracy na baterii. Większość nie ma w ogóle podanego, wiele ma podany 2-2,5 h, a tylko wybrane modele jak rodzynki mają 4 lub więcej godzin.

Dimitrich
KKK

Wysłany: Czw 25 Lis, 2010   

Odgrzewam kotleta bo jestem chudy i glodny!
Moj komp sie sypie a ma juz z 7 lat, jakis stary laptop tez sie ledwo co trzyma on tez bedzie miec z 6 lat.
Poszukuje jakiegos taniego laptopa glownie do uzytkowania i tak zeby mi poszła najnowsza fifa bo w inne gry nie gram ;)
Potrzebuje tez machine z duzym dyskiem bo to co teraz mam 80GB to smiech na sali.
Podejrzewam ze 2000zl bym mial od reki jednak zawsze cos fajnego moze dojsc ;)
Cos polecicie bo akurat w tym jestem zielony :D

Perkusja Online - Forum Perkusyjne Strona Główna » Offtopic » OffTopic » Laptop